lauantai 5. tammikuuta 2013

Ensimmäinen vuotemme Amerikassa

... ja millainen se olikaan. Kuvat ovat uudenvuodenaatolta.

Tammikuu
Tammikuussa olimme epäuskoisia siitä, että todella asumme täällä emmekä vain ole lomamatkalla. Joimme vaniljalattea ja löysimme taivaalliset jäätelötiskit. Ostimme kesävaatteita, jauhoja, mausteita ja pesuaineita, hämmästelimme alkeellisia kodinkoneita ja kaipasimme muuttokuormastamme yllättäviä asioita, kuten paperivihkojaAutokaupungin todellisuus avautui samoihin aikoihin, kun suoritimme Kalifornian ajokortin teoriaosion. Kävimme tunnetuissa turistikohteissa, kuten Balboa Parkissa, Gaslamp Quarterissa ja Little Italyssa. Saimme Amerikan sosiaaliturvatunnukset, avasimme pankkitilit ja saimme luottokortit, jotta pystyimme aloittamaan luottohistorian kerryttämisen. Leivoin cookieseja ja amerikkalaisia pannukakkuja ja vastapainoksi kävin salillaÄänestimme Suomen presidentinvaaleissa. Saimme Kelalta kirjeen, että meidät on poistettu Suomen sosiaaliturvasta.

haimme uuden vuoden tarjoilut ravintolasta valmiina, joten laitoin itse vain pikkunaposteltavaa 

Helmikuu
Muutimme väliaikaisesta asunnosta itse valitsemaamme asuntoon ja muuttokuormamme saapui. Tunsin ensimmäistä kertaa haikeutta ja koti-ikävää. Pääsimme ajokokeista läpi ja saimme siten suoritettua Kalifornian ajokortit. Katsoimme Super Bowlia telkkarista. Vietimme Valentine's Dayta katsomalla leffaa ylellisiltä nahkapenkeiltä ja syömällä tilaamiani sydämen mallisia ruisleipiä.

Maaliskuu
Aloitin englannin kielikurssin Collegessa. Ostin kuntosalijäsenyyden ja koin elämäni rankimmat treenit personal trainerin kanssa. Kävimme katsomassa suomalaisen designin näyttelyn ja nautimme kevään ensimmäisestä +30 °C:n hellepäivästä uima-altaalla. Ostin pitkään unelmoimani Canon EOS 5D mark ii -kameran ja otin sillä ekat kuvat.


Huhtikuu
Kävimme sekä Anza Borregon että Joshua Treen aavikolla. Kävimme katsomassa Anaheim Ducksin jääkiekko-ottelun ja San Diegon Safari Parkin. Vietimme pääsiäistä Palm Springsissä, johon ihastuin täysin. Inspiroiduin Palm Springsin Citron-ravintolan sisustuksesta, mikä näkyi parvekeruukkuvalinnassamme. Ostimme parvekkeelle sitruunapuun.

Toukokuu
Kävimme kurssikaverini läksiäisissä. Ihmettelin tippausta ja vähän muutakin. Lähdin käymään Suomessa kummityttöni ristiäisissä.

Kesäkuu

uudenvuoden kimallusta kynsissä

Heinäkuu
Vietimme Amerikan itsenäisyyspäivää ja kävimme San Diegon maankuulussa eläintarhassa. Vaelsimme neljä tuntia vuoristossa ja näimme siellä kalkkarokäärmeen. Opettelin leipomaan ruisleipää ja maistoimme jogurttijäätelöä (ja nyt tiedän jo, mitä se on suomeksi!). Kokeilin kaviaarimanikyyriä.

Elokuu
Pohdin suomalaisten ja amerikkalaisten kauppojen eroja. Lähdimme Kalifornian road tripille. Kävimme Sequoian ja Yosemiten kansallispuistoissa, Santa Cruzissa, San Franciscossa, Alcatrazissa ja Santa Barbarassa. Ajoimme takaisin Pacific Coast Highwayta pitkin ja se oli mieletöntä.

kimallekynsissä alla China Glazen Platinum Pearl ja päällä Opin Crown Me Already

Syyskuu
Juhlistimme hääpäiväämme syömällä kakkua ja viettämällä viikonlopun viinitilalla. Pääsimme vihdoin istuskelemaan parvekkeelle, kun Euroopasta asti tilaamani Driaden Toy -parveketuolit saapuivat. Kävimme katsomassa hiekkaveistoksia ja paahduimme Santa Anan tuulten aiheuttamassa 40 °C:n helteessä. Kokeilin CXWorxia, josta sittemmin tuli vakituinen osa kuntoiluohjelmaani.

Lokakuu
Villiinnyin kurpitsoista. Maistoin ensimmäistä kertaa kunnollista mustaa teetä ja leivoin omenahyvettä Julianin omenista. Tunsin sielujen sympatiaa muiden eurooppalaisten kanssa Oktoberfestilla. Sain lukijoilta hyviä vinkkejä, mitä suomalaista ruokaa tarjoaisin ulkomaalaiselle (ei vain olla vielä saatu tätä tilaisuutta järjestettyä).


Marraskuu
Vietimme HalloweeniaKuvasin auringonlaskua rannalla ja (vielä lisää) valkoisia kurpitsoja. Ostin Suomi-taulun etsystä. Tuli aika lopettaa kielikurssini. Seurasimme Yhdysvaltojen presidentinvaaleja. Saimme Suomesta ensimmäiset vieraamme, joiden kanssa vietimme kiitospäivää (ja söimme kiitospäivän aterian). Vieraiden kanssa koimme Black Fridayn outlet-keskuksessa, yövyimme Palm Springsissä, vaelsimme Grand Canyonilla ja juhlimme Las Vegasissa. 

Joulukuu
Poltimme sinivalkoista kynttilää Suomen itsenäisyyspäivänä. Osallistuin muiden suomalaisten kanssa Balboa Parkin December Nights -tapahtumaan. Saimme perhettä kylään joulun viettoon. Puuhastelimme heidän kanssaan kaikenlaista pari viikkoa ja vaihdoimme myös vuotta heidän kanssaan.


Paljon on ehtinyt tapahtua vuoden aikana mutta kokonaisuutena vuosi on ollut hyvin positiivinen. Ensimmäisiä kirjoituksia lukiessani tavoitin niitä alkuvaiheen tunnelmia ja fiiliksiä, kun vielä olimme hämmentyneitä turisteja uudessa maassa. Nyt alkaa jo tuntua, että olemme kotiutuneet. 

21 kommenttia:

  1. Onnittelut yksivuotiaalle ulkosuomalaisuudelle! Tästä on varmasti hyvä jatkaa.

    Mietin tuota sosiaaliturvasta poistumista ja tuli mieleeni, että onko teillä komennukselle päättymispäivää vai menettekö filiksen (töiden)mukaan?
    Ymmärsin silloin kun me kävimme asiaa läpi, että 5 vuotta voi "expatrailla" ennen kuin sosiaaliturva poistuu? (tämän jälkeen sitä voi (yrittää) anoa lisää).
    Joten mielenkiinto heräsi. Kysymysmerkit alkoivat pyöriä ympyrää päänpäällä. =)

    Oikein hyvää ja onnellista tätä vuotta!

    VastaaPoista
  2. Sen siitä saa kun tihrustaa tekstiä puoli unessa..
    Siellähän se linkki ko juttuun napotti yhden näppäyksen päässä ja kommentti boksista löytyi vastaus pohtimaani asiaan.

    Mutta tästä asiasta on varmaan tosiaan monia versioita, niinkuin joku kertoikin oman kokemuksensa.
    Me ollaan myös expat sopimuksella, mutta miehelläni on paikallinen työsopimus. Palkka, lomat ym menee kumminkin Mexikon pään mukaan plus tiytysti "nautimme" jostain muista expatin etuuksista.
    Mutta kuulumme kuitenkin koko perhe edelleen Suomen sosiaaliturvan piiriin.

    Oma henk koht mielipiteeni on, että jos komennus on määritelty tietyn pituiseksi (oli se sitten yksi tai kolme vuotta), sosiaaliturvan pitäisi säilyä. Jos siis on alunperin Suomen kansalainen. Ja todennäköistä vielä on, että henkilö(t) on palaamassa takaisin Suomeen komennuksen jälkeen. Niinkuin meidän tapauksessamme.
    Mutta mielipiteitähän on yhtä monta kuin asianomaisiakin.

    Nyt painun sinne nukkumaan ennen kuin sattuu lisää vahinkoja ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vaan, MillaM! Itse kun en nuorempana ollut mitenkään ulkomaille suuntautunut, niin vähän hassulta se tuntuu, että nyt on tosiaan jo vuoden verran oltu ulkosuomalaisina :).

      Me ollaan tosiaan täällä paikallisella sopimuksella eikä meillä ole paluupäivää olemassa eikä sen puoleen työpaikkojakaan Suomessa odottamassa enää. Se meni ainakin meidän kohdalla siten, että jos oli asunut ulkomailla vähintään vuoden tai aikoi(!) asua vähintään vuoden, niin sitten poistui Suomen sosiaaliturvan piiristä. Jos ilmoittaa perustellusti aikovansa olla alle vuoden (esim. alle vuoden työsopimus paikallisen yrityksen kanssa), niin sitten kuuluu Suomen sosiaaliturvaan sen vuoden ajan. Jos sitten jääkin pidemmäksi aikaa, esim. työsopimusta jatketaan, niin ymmärtääkseni sitten vuoden kohdalla menettää sosiaaliturvan. Me kerroimme, että miehelläni on paikallinen työsopimus ja viisumit ovat alkuun kolmeksi vuodeksi, niin Kela katsoi meidän aikovan olla yli vuoden (kuten toki aiommekin) ja silloin poisti meidät sosiaaliturvan piiristä heti. Ehkä silti olisi parempi, että tuo oikeus sosiaaliturvaan säilyisi sen ekan vuoden kaikilla, koska nyt se on tulkinnanvaraista, kuka sitten kuinkakin kauan siellä ulkomailla aikoo olla. Eikä nuo aikomuksetkaan nykyaikana välttämättä mitään merkkaa, vaan takaisin saatetaan ihan omasta aikomuksesta riippumatta tulla nopeammin kuin pitikään. Toisaalta lapsettomina tuolla ei meille ole paljon merkitystä, koska lapsilisät varmaan olisivat niitä harvoja sosiaaliturvan osia, joita täällä ulkomailla voisi hyödyntää. Suomeen paluu on sitten eri asia.

      Nuo komennussopimukset toimivat eri tavalla ja ehkä niissä voi olla tuon viitisen vuotta sosiaaliturvan piirissä, jos komennus on alun perin määritelty tietyn pituiseksi. Olisikohan näin? Ehkä silloin on olemassa kotimaan yrityksen kanssa jokin sopimus siitä, että kotimaassa pitäisi olla työpaikka odottamassa komennuksen jälkeen, ja se erottaa sopimuksen muista paikallisista sopimuksista? Ihan vain veikkailen nyt, en tosiaan tiedä :).

      Käsittääkseni sosiaaliturvan piiriin periaatteessa pääsee takaisin heti Suomeen takaisin muutettua, mitä nyt veikkaan, että päätöksessä voi silloin kestää kauemmin kuin tässä päätöksessä sosiaaliturvan piiristä poistamisesta ;). Ikävin seuraus tästä ulkomailla asumisesta on, että työeläke ei kerry eikä työttömyysturvan työssäoloehto täyty ulkomailla, joten työpaikka olisi parasta löytää etukäteen täältä käsin sitten, jos takaisin meinataan tulla, kuten myös säästää itse sukanvarteen eläkepäiviä varten. Sen tosin haluan vielä sanoa, että mielestäni nämä Kelan linjaukset ovat kyllä reilut, koska ulkomailla työskentelevät eivät maksa verojakaan Suomeen. Että en sinällään valita, mutta onhan tässä ulkomaille muuttamisessa riskinsä paluumuuton osalta. Maksavatkohan komennuksella olevat muuten veronsa Suomeen?

      Poista
  3. Mukavan kuuloinen vuosi teillä takana ja paljon olette ehtineet nähdä.

    Kurkkasin uteliaisuuttani KELAn sivuilta tuota sosiaaliturvaa ja näyttäisi, että se vuosi on aika yksiselitteisesti se raja eikä veronmaksusta puhuttu lainkaan, ainoastaan fyysisestä asumisesta joko Suomessa tai ulkomailla.

    Kai kuitenkin voitte säästää paikalliselle työeläketilille Yhdysvalloissa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, normaalisti toi vuosi on raja, mutta ilmeisesti komennuksella olevilla se voi olla pidempikin? Ja se tosiaan vähän vaihtelee, että putoaako sosiaaliturvasta heti muuton jälkeen (jos aikoo olla yli vuoden) vai vasta sitten vuoden päästä. Suomen sosiaaliturva tosiaan on asumisperusteinen, mutta itse ajattelen sen olevan sitä siksi, että asumispaikka myös määrää sen, minne maksetaan verot.

      On meillä joku eläkesäästöjuttu täällä :). Mutta Suomessa se on niin helppoa, kun valtio hoitaa säästämisen ja itse sitten voi vain säästää lisää, jos haluaa :).

      Poista
    2. Vielä tosta eläkejutusta, että oon ymmärtänyt, että USA:ssa on myös Suomen kaltainen valtiollinen eläkejärjestelmä. Se mun mielestä määräytyy työvuosien perusteella enemmän kuin palkan (nämä nyt hataria mielikuvia, mitä muistan kuulleeni). Mutta se tietty edellyttäisi sitä, että jäisi viettämään eläkevuosia tänne.

      Poista
    3. Ja hah, vieläkin tuli juttuja mieleen eläkkeestä. Juolahti mieleeni, että englannin opettajani taisi sanoa joskus, että karkeasti täällä voi ajatella eläkkeen olevan 2/3 palkasta. Eli kyllä se sitten riippuu myös palkasta. Olisiko se sitten niin, että tietty aika pitää olla töissä, jotta saa tuon ns. täyden eläkkeen.

      Poista
  4. Jo vuosi kulunut, hurjaa! Mulle tuli jo hiki koko työeläkejutusta... Täytyyykin katsoa, tosin tällä menolla eläke tuntuu niin kaukaiselta.

    Ihanaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, aina sellainen pieni ahdistus itselläkin pyyhkäisee läpi, kun eläkkeet käy mielessä. Että paljonko sitä silloin tarvitsee elääkseen ja paljonko sitä varten pitäisi nyt jo säästää... Maailmakin ehtii muuttua 30 vuodessa paljon. Siitä huolimatta ihanaa sunnuntaita sinne myös :)!

      Poista
  5. Teilla on ollut todella antoisa ja varikas vuosi!
    Itse putosin suomalaisesta sosiaaliturvajarjestelmasta jo reilut 15 vuotta sitten...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tibs, olet asunut niin kauan jo ulkomailla! Olisi kiva joskus kuulla tarinasi, miten päädyit ja jäit ulkomaille :).

      Poista
  6. Huh mullekin tuli hiki ajatellessa noita kaikkia "paperisotia" mitä pitää tehä ennen/jälkeen kun on ulkomaille muuttamassa. Itelläni ei (onneks) vielä muutamiin vuosiin oo edessä mutta ainahán on hyvä ajoissa ottaa selvää mitä tuleman pitää :)

    Mutta onnea yksvuotiselle ulkomaalaisuudelle :D !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina on Suomesta lähdetty ja Suomeen palattu, joten ei ne yli-inhimillisiä sitten kuitenkaan oikeasti ole :). Sanoo hän, joka ei vielä ole Suomeen palannut, tosin ;). Ja kiitos!

      Poista
  7. Kiva yhteenveto vuodesta ! Silloin kun itse muutimme ei blogeja ollut ja nyt huomaa kuinka kätevästi tässä saa samalla laitettua asioita muistiin. Vuodet vilisevät hurjaa vauhtia ja on aika vaikea edes muistaa mitä teki marraskuussa viisi vuotta sitten !
    Olen samaa mieltä, että Kelan toiminta vaikuttaa asialliselta - vaikkakin se kirje, jossa pyysivät minua palauttamaan sos.turva kortit postitse takaisin Suomeen tuntui hiukan ikävältä ! Joskus kauan aikaa sitten ns. lähetettyjä työntekijöitä koskivat erityiset säännöt ja lähetetyiksi laskettiin ihmiset, joilla oli aikomus palata. Suurin ongelma oli silloin, kun meillä lähetetyn työntekijän status poistui ja jäimme tänne - tästä voi lapsellisilla perheillä seurata sitä, että jo saatuja lapsilisiä saa maksaa takaisin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se oli yksi syy, että aloitin blogin, että jää itsellekin muisto tästä uudesta elämänvaiheesta :).

      Tylyltä tuntui se kirje silloin tosiaan, vaikka ymmärsinkin sen. Olen ymmärtänyt, että nykyään ainakin alun perin alle vuodeksi lähtevät saavat pitää vuoden aikana saamansa etuudet, vaikka sitten myöhemmin päättäisivätkin jäädä pidemmäksi aikaa. Että silloin ne edut vain katkeavat siinä vuoden kohdalla. Se on kyllä tosi ikävää, jos joutuisi maksamaan jo saatuja lapsilisiä takaisin, kun ei sitä koskaan tiedä, miten työkuviot menevät, vaikka aikeet olisivat mitä.

      Poista
  8. Ihana blogi, uusi lukija ilmoittautuu! Ihan näin tyhmä kysymys, mutta minkä hintaisia kynsilakkoja siellä on, esim Opia? :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Inkku ja tervetuloa! Opin ja Essien kynsilakat, joita eniten käytän, maksavat täällä ehkä n. 8 dollaria puteli. Eli suunnilleen 6 euroa? Reilusti halvempia siis kuin Suomessa. Suomessa asuessani tilasin kynsilakkani netistä mutta täällä raaskin ostaa niitä kaupastakin. Sulla onkin näköjään kynsiblogi :). Pitääkin tutustua, kun tykkään katsella kynsijuttuja, vaikken itse kovin näppärä olekaan tekemään erikoisuuksia kynsille.

      Poista
  9. Mielestäni arvailit ihan oikein tuota sopimus ja paluu asiaa sosiaaliturvan kannalta. Eli näin minäkin sen olen ymmärtänyt. Sikäli mikäli muistan oikein.

    Jos en väärin muista niin me maksetaan joku tosi pieni osa nyt veroja myös Suomeen?
    Ja vaikka meillä on sopimus tänne, omaisuus täällä jne, on kuitenkin myös työpaikat odottamassa Suomessa, joten piece of cake ;) I guess?

    Nyt kun referoit sopimustanne, niin ymmärrän sosiaaliturvan poistumisen paremmin.

    Meille sosiaaliturvassa pysyminen on ollut tärkeää mm siksi, että esim lasten neuvola palvelut säilyivät. Suomessa käydessä, kerran vuoteen ne on huomattavasti helpompi hoitaa tutun kanssa kun täällä sanakirjasta vääntäen. Pieniä, mutta tärkeitä asioita.
    Ja varmaan palatessa helpottaa paperihommia ja niin pois päin.

    Mutten usko palaamisen kannalta sen olevan ylitsepääsemättömän hankalaa, vaikka sosiaaliturvasta olisikin poistunut. :)

    Toivottavasti teillä on lämpimämpää kuin meillä. Tänne jäätyy. Talossa on hyvänä päivänä 15 astetta lämmintä. Hurrr.
    =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisikohan tosiaan ollut niin, että USA ja Suomi keskenään jakavat niitä veroja siten, että Suomikin saa vähän? Se olisi mukavaa :).

      Poista
  10. Moi Ronja! Oi, olipa ihanaa kun löysin sun blogin, jään mielenkiinnolla lukemaan! Terkkuja täältä Los Angelesista. Mä muutin tänne vähän yli vuosi sitten parin vuoden edestakaisen ramppaamisen jälkeen (jep, klassiset, etäsuhde amerikkalaisen miehen kanssa ja sitten lopulta morsianviisumilla maahan). Tutun kuuloisia kokemuksia maahanmuutosta siis. Mulla ei tosin tullu muuttokuormaa, sain vuokrattua asuntoni Helsingissä kalustettuna (huh!), ja täällä on siis aika lailla aloitettu kaikki alusta. Melkoisen kasvattavaa!

    Mä en muuten ole muuttanut virallisesti pois Suomesta, enkä ole siellä edes naimisissa! Hah! Ajattelin siirtää paperinpyöritystä tuonnemmaksi. Ei hötkyillä...

    http://thesunshinerecorder.blogspot.com/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Polly Biscuit, ihanaa, kun kävit ilmiantamassa itsesi täällä! On niin kiva lukea muiden ulkosuomalaisten juttuja, erityisesti noin lähialueilta!

      Heh, ei itsekään olla ihan kaikessa paperinpyörityksessä hötkyilty. Me ollaan vuokrattu meidän Suomen koti ja nyt Suomessa käydessäni kävin selvittelemässä verotusasioita sen osalta. Kuulemma tammikuun loppuun asti on aikaa maksaa verot vuokratuloista, joten onhan meillä tässä vielä hyvin aikaa tehdä niistä veroselvitys ja maksaa verot...

      Poista