perjantai 25. tammikuuta 2013

Talvikuvia Suomesta

Tulin kotiin sunnuntaina ja matka oli väsyttävä. Vaihtoni oli London Heathrowlla, jossa oli ollut "lumimyräkkä" eli toisin sanoen oli satanut ehkä pari milliä lunta. Kenttä oli kuitenkin kaaoksessa ja lennoista iso osa oli peruttu. Tunsinkin suurta onnekkuutta, kun pääsin omaan koneeseeni sisälle. Mutta sitten kuulutettiin, että joudumme odottamaan jopa tunnin jäänpoistoa. Tunnin jälkeen kuulutettiin, että joudumme odottamaan toisen tunnin. Lopulta odotimme neljä tuntia ennen kuin pääsimme yli kymmenen tunnin lennollemme. Loppujen lopuksikin olin kuitenkin eniten helpottunut, että päästiin lähtemään vaikka myöhässäkin, sillä joka kuulutuksella pelkäsin, että nyt se lento sitten kuitenkin perutaan. Tällaisena suursyömärinä pahinta ehkä oli, että joutui odottamaan neljä ylimääräistä tuntia ennen kuin sai ruokaa koneessa. Koskaan ennen ei lentokoneruoka ole maistunut niin hyvältä. Olkoonkin, että British Airwaysin murkinat ovat mielestäni oikein hyviä aina.


Muistan nähneeni joskus dokumentin Helsinki-Vantaan talviajan systeemeistä. Että miten hienosti siellä pärjätään lunta ja jäätä vastaan ja miten muut kentät turhaan yrittävät ottaa siitä oppia. Tuli tämä dokumentti mieleen, kun Helsinki-Vantaallakin oli yöllä satanut lunta - luultavasti paljon enemmän kuin Lontoossa - ja siellä massiiviset aurauskoneet vain pyyhälsivät ympäriinsä, jäänpoisto sujui aikataulussa eikä Helsinki-Vantaan puolesta koneilla ollut ongelmia olla aikataulussa. Lontoossa sen sijaan oltiin ihan helisemässä pienestä lumipyrystä.


Tämä viikko on mennyt uneliaissa tunnelmissa. Olen kuitenkin liikkunut uuden vuoden lupaukseni mukaisesti, koettanut tavata ystäviä ja hoitaa asioita tällä viikolla, sillä ensi viikolla meille tulee taas vieraita. Ensin kukaan ei tullut melkein vuoteen ja nyt sitten kaikki tulevat peräjälkeen. Mutta on se tietenkin ihanaa, että tulevat. Ja toisaalta, kun tuli tuolla Suomessa nyt käytyä, niin ymmärrän hyvin, miksi haluavat tulla juuri nyt.


Suomessa aikatauluni oli kiireinen, mutta yhtenä kauniina talvipäivänä ehdin tekemään rauhallisen kävelyretken luonnossa kameran kanssa. Vaikka silloin oli matkani kylmin päivä, niin nautin pitkästä aikaa lumen narskumisesta kenkien alla. Tässä joitain kuvia talvisesta Suomesta auringon jo laskiessa. Erityisesti ihastuin tuohon johonkin suureen putkikasviin.


28 kommenttia:

 1. Oih miten kauniita nuo kaksi viimeistä kuvaa, olen sanaton. Muistan kun työskentelin lentoemäntänä niin Vantaalla ei ollut melkein ikinä mitään ongelmia vaikka oli lumimyrsky. Voi niitä aikoja! Minäkin suursyömärinä olisin kuollut lentokoneessa neljä tuntia ilman mitään! Ainakin kunnon drinkit olisivat voineet tarjota!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sofia, kiitos :). Pelkkää vettä ja tuoremehua oli tarjolla... Itse asiassa lähdimme myös Helsinki-Vantaalta tunnin myöhässä, mutta se johtui vain siitä, että Heathrowlla oli pyydetty odottamaan. Siellä oli sama juttu, että vain vettä tarjoiltiin. Olin kuulevinani jonkun yrittäneen ostaa muuta juotavaa ja hänelle vastattiin, että eivät valitettavasti voi myydä siinä vaiheessa. Eli kaipa se on joku ohjeistus, että ei saa edes drinksukoita tarjoilla odottajille :(.

   Poista
  2. Pakko vielä lisätä, että oli niin sympatiat lentokoneen henkilökunnan puolella. Hekin kuitenkin tekevät monta tuntia ylitöitä ja samalla pitäisi tehdä kaikkensa tylsyys-, huolestuneisuus- ja nälkäkuoleman partaalla olevien matkustajien eteen. Ja tosiaan kun vain sitä vettä voi tarjota eikä mitään syötävää. Vaikka en huokailu suurempia mielenosoituksia ihmisiltä kuullut, niin tuskinpa ihmiset kovin hyvällä tuulella olivat.

   Poista
 2. Upea tuo lintuparvikuva, ja oikeastaan kaikki muutkin talvikuvasi. :)

  Minä olisin varmaan tuossa tilanteessa toivomalla toivonut, että lento tosiaan perutaan ja British Airways maksaisi minulle yön Lontoossa - ei ole tullut siellä käytyä pitkään pitkään aikaan! Tosin olisivatkohan tuossa tilanteessa edes maksaneet, jos lumipyry lasketaan "ylitsepääsemättömäksi luonnonmullistukseksi"...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä tuo tietty mikään kurjin kaupunki olisi ollut, jos olisi jumiin jäänyt :). Paitsi tietenkin, nyt kun oli lumimyrskyn kourissa :D. Mutta itsellä oli jo niin kova kaipuu kotiin, että ei houkuttanut ylimääräinen Lontoon lomakaan.

   Poista
 3. Neljä tuntia olisi kyllä tällaiselle lentokammoiselle ihan liikaa! Minun silmissä sankareita olivat kaikki, kun pystyivät pienessä purkissa niin pitkään ylimääräistä aikaa odottelemaan :) Ja ilman ruokaa! Siinä olisi mulla mennyt muutama ylimääräinen nappi rauhoittavia huuleen.. huh!
  Todella kauniita kuvia täältä kotisuomesta! Satuit paikalle sopivasti näinä ensimmäisinä aurinkoisina ja kirkkaina päivinä. Ei malttaisi enää kevättä odottaa!
  -nem

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kauheeta, voin vain kuvitella, miten tosiaan lentokammoisella ahdistus vain kasvaisi minuutti minuutilta :(.

   Ja kiitos! Aika harmaata oli suurin osa ajasta, mutta onneksi sattui pari sellaista oikein kaunista, kirkasta talvipäivää :).

   Poista
 4. Ihania kuvia ! Oma ongelma näissä koneen lähdön myöhästymisessä on se, että tupaan nukahtamaan odotuksen aikana, sitten herää ja onhan se masentavaa, jos ei olla vielä edes lähdetty. Tarkoitus on mennä katsomaan keväthankia Suomeen ! Lasken jo melkein päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä muuten kanssa nukahdin siinä odotellessa ja olihan se tosiaan aika mälsää herätä toiveikkaana, että ollaan varmaan puolivälissä matkaa ja sitten oltiinkin siinä kentällä vielä. Mutta se oli tossa kyllä hyväkin, että tieto myöhästymisestä tuli pätkissä. Jos heti ekassa kuulutuksessa olisi sanottu, että tässä kentällä istutaan sitten neljä tuntia, niin sehän olisi kuulostanut toivottomalta. Siinä vaiheessa, kun kuulutettiin toinen tunti, niin sekin kuulosti jo niin kauhealta, että piti varmistaa vieressä istuneelta britiltä, että ymmärsinkö nyt ihan oikein, että vielä toinen tunti pitää odottaa. Että onneksi ei silloin suoraan tullut, että nyt vielä kolme tuntia lisää.

   Suomen keväthanget ovat ihan parasta. Kävimme usein Lapissa laskettelemassa keväällä, se on kyllä ihanaa :).

   Poista
 5. Tervetuloa takaisin. :) Ajattelin mailailla sulle kohtapian, mutta antaa vieraittesi käydä ensin, jos sitten kaffiteltaisiin vaikka? :)

  Suomessa osataan kyllä niin paljon paremmin toimia lumen kanssa, kuin missään muualla.. Itse en ole joutunut odottelemaan, mutta mies senkin edestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa hyvältä, tehdään niin :).

   Sen vielä ymmärtäisi, jos vaikka täällä ei osattaisi lumen kanssa toimia, mutta tuntuu ihmeelliseltä, ettei sitä tietotaitoa saada edes tuonne Brittein saarille asti. Siellä kun kuitenkin kai sataa lunta ihan joka vuosi! Suomessa kun on totuttu toimimaan lumen kanssa, niin ei ehkä tajutakaan, miten paljon siihen liittyvää erityisosaamista meillä on.

   Poista
 6. Voi kuinka upeita kuvia.

  Neljä tuntia liikkumattomassa koneessa, huh huh, kuulostaa melkein kidutukselta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sannabanana, ja aika tuskaistahan se tosiaan oli varsinkin, kun tosiaan oli niin pitkä lento vielä edessä. Kapteeni tosin kiri matkan aikana tunnin, joten perillä oltiin onneksi "vain" kolme tuntia myöhässä.

   Poista
 7. Oi, oi, miten upeita kuvia. Talvihan näyttää ihan siedettävältä niissä ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suomen talvi näyttää tosiaan parhaalta valokuvissa :D.

   Poista
 8. Onpa upeita kuvia! Tuntuiko Suomen talvi jotenkin erilaiselta nyt, kun olet tottunut toisenlaisiin säihin?

  Huh, on se kumma miten pari milliä lunta voi olla noin suuri ongelma! Toisaalta tietysti ymmärrettävää, mutta jännää ettei siihen siltikään pystytä varautumaan tuon paremmin. Luulisi, ettei se nyt NIIN tavatonta olisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, kai Lontoossa nyt joka vuosi lunta sataa! Ehkä pari milliä oli vähän alakanttiin arvioitu, mutta niin kauan kuin nurmikosta näkyy enemmän nurmikkoa kuin lunta, niin en voi pitää sitä kovin isona lumimääränä...

   Täytyy sanoa, että tuli mietittyä, josko Suomessa on pitkä ja kylmä syksy sen takia, että ihmiset osaavat tottua siihen kylmyyteen. Tuntui nimittäin nyt tosi kylmältä ja jokainen uloslähtö tuntui vaikealta. Ei siitä kuitenkaan ole kuin reilu vuosi, kun sitä joka aamu lähti töihin sinne tuuleen ja tuiskeeseen eikä se mitenkään ihmeelliseltä tuntunut. Että äkkiä sitä näköjään lämpimämpiin keleihin tottuu!

   Poista
 9. Heitin sulle tunnustuksen: http://salamanteri.net/georgia/2013/01/kahdeksan-kuvaa/

  VastaaPoista
 10. Ihana Suomen talvi, ihanat kuvat Ronja!

  Pakko marmattaa aiheeseen oma kokemus noin vuoden takaa..
  Matkustin yksin lasten kanssa Suomeen (1,5.v ja 4.v) ja jouduimme odottamaan lentoa lentokoneessa KUUSI erittäin pitkää tuntia. Ilman tarjoiluja, ilman tekemistä. Takana oli jo yksi lento ja edessä vielä kolme. Meinasi huumori loppua kyllä meiltä kaikilla. Tapaan ostaa lapsille pientä evästä lennoille pahan paikan varalle ja tällä kertaa ne ehtivät kaikki loppua jo ennen koneen lähtöä.
  Lasten kanssa matkustaminen käy mielestäni aina työstä, mutta tällä kertaa olin totaallisen loppu kun vihdoin ja viimein vuorokauden myöhässä perille pääsimme.

  -Toivottavasti aika kultaa muistot-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toi on kyllä ihan kidutusta jo! Aikuisenakin tekisi mieli välillä heittäytyä siihen käytävälle ja huutaa, että en jaksa enää, niin lapsiraukoista puhumattakaan.

   Poista