keskiviikko 18. tammikuuta 2012

Kalifornian ajokortti, osa 1/2 teoriakoe

Meillä on miehen kanssa erilainen opiskelutyyli, minkä huomasin taas kerran tähän teoriakokeeseen valmistautuessamme. Eilen töistä tultuaan mies otti käteensä California Driver handbookin, lueskeli sitä tunnin verran (taisi kertailla?) ja ilmoitti sitten, että hän on nyt lukenut teoriakokeeseen. Itse olin siinä vaiheessa lukenut n. 100 sivun vihkosesta kymmenisen sivua ja se olen kuitenkin minä, joka täällä on kotona päivisin. "On sitä isompiakin kirjoja luettu yhdessä yössä", ajattelin, kun aloin lukemaan sitä siinä yhdeksän jälkeen. Tankatessani neljän maissa aamuyöstä tietoa rattijuopoille tarkoitetusta koulutusohjelmasta ei enää ollut niin itsetuntoinen olo. Hämmästyttävää kyllä selvisin kokeesta kuitenkin ja vieläpä ihan ensimmäisellä yrittämällä virhepisteillä 5/36, kun väärin olisi saanut olla 6. Eli sitähän jäi oikein marginaaliakin vielä.

Palattuamme palkitsin itseni keväisellä kukkakimpulla. Saatoin hypähtää onnestakin muutaman kerran.


Kukat hain luonnollisesti vuokra-autollamme. Hauska juttuhan tässä on se, että vaikka meidän pitää ajaa Kalifornian ajokortti, niin sitä odotellessamme saamme ajaa suomalaisilla ajokorteillamme "järkevän" ajan. Eli "jos" se vielä edessä oleva ajokoe ei mene ihan heti putkeen, niin ei hätää, kun tämä suomalainenkin ajokortti kelpaa määrittelemättömän ajan.


Monet kuulemma käyvät tuossa teoriakokeessa ihan kylmiltäänkin, mutta itse en ainakaan olisi mitenkään päässyt läpi lukematta tuota vihkosta. Vaikka toki monet perusasiat ovat samat täällä ja Suomessa, niin liikennesäännöissä oli yllättävänkin paljon myös eroja. Esimerkiksi tasa-arvoisessa risteyksessä ensimmäiseksi menee se, joka risteykseen ekana ehti. Jotkut säännöt olivat tosi järkeviä, kuten se että oikealle saa kääntyä punaista valoa vastaankin, ellei erikseen kielletä. Jotkut sen sijaan olivat hupaisia. Esimerkiksi tämä, että kirkkaassa auringonpaisteessa (n. 350 päivää vuodessa) tulee kääntymisaie näyttää vilkun lisäksi myös käsimerkeillä. Siis laittamalla käsi ulos auton ikkunasta ja viittomalla. Enpä ole moista nähnyt. Eipä täällä itse asiassa vilkkuakaan juuri kuluteta. Vilkun käyttö on täällä niin harvinaista, että oikeasti kysyin mieheltä, että eikö vilkku toimi, jos ajovalot eivät ole päällä (täällä ei yleensä tarvitse olla). Ei ehkä välkyin hetkeni.

kirkkaassa auringonpaisteessa tulee muka käyttää vilkun lisäksi myös käsimerkkejä 

Jännä juttu oli myös, että virkailija kysyi, haluanko tehdä teoriakokeen englanniksi vai suomeksi. Tiesin, että testistä on kieliversioita, mutta en ollut kuullut, että olisi myös suomenkielinen. Virkailija vielä tarkisti asian mutta varoitteli, että käännös voi olla karmea. Koska yrityksiä on kolme, niin ajattelin kokeilla suomenkielistä testiä siitä huolimatta. Ja oikeastaan vähän myös sen takia, että voisin sitten syyttää edes käännöstä... Lopulta sitä suomenkielistä testiä ei kuitenkaan mistään löytynyt ja tein testin englanniksi, joten en tiedä, oliko se väärinkäsitys vai onko sellainen kieliversio oikeasti olemassa. Kiva olisi, jos kieliversio löytyisi, sillä ainakaan itselläni ei tuo liikennesanasto ollut suoraan hallussa.


Teoriakoetta ennen saimme tänään sosiaaliturvatunnuksemme, jotka tosiaankin ovat täällä kullanarvoisia. Ne saatuamme ikään kuin vasta olemme olemassa täällä. Oikeasti ne tulevat meille postitse parin viikon päästä, mutta olimme sopineet, että saamme hakea ne henk. koht. jo tällä viikolla, koska tarvitsimme ne ajokortin hakemiseen. Onnekkaasti saimme vielä tunnuksemme, sillä virkailija ilmoitti, että se käytäntö on käsketty lopettaa. Sosiaaliturvatunnusta saa hakea aikaisintaan 10 päivän maassa olon jälkeen ja sen jälkeen sen sitten saa kahden viikon päästä, näin siis aikaisintaan jatkossa. Yli kolme viikkoa on valtaisa aika, kun mitään ei saa tehtyä ennen tuota tunnusta. Ei voida maksaa palkkaa, ei voi hakea ajokorttia, ei vakuutuksia, ei välttämättä avata pankkitilejä tms. Tuo on pitkä aika olla täällä esimerkiksi ilman sairasvakuutusta, kun kotimaan vakuutuksetkaan eivät ole voimassa ulkomaille muutettaessa.

Kaksi isoa asiaa saatiin siis tänään hoidettua. Seuraavaksi ohjelmassa päikkärit, jäi pikkuisen univelkaa viime yöltä.

Edit. Oho, oho, meillehän olikin postilaatikkoon jo tupsahtanut sosiaaliturvatunnukset! Eli ei meidän ainakaan tarvinnut odottaa kuin ihan muutama päivä parin viikon sijaan.

4 kommenttia:

 1. Heiii, kiva kun jätit kommenttia niin löysin tänne!:) Itse asumme Long Beachillä hieman Losin alapuolella. Pitää heti vinkata kaupoista, kun lueskelin että olit kiertänyt outlettia niin tosi hyviä paikkoja löytöjen tekemiseen on Marshalls, Ross ja TJ.Max sekä kodin tavaroita on Home Goods liikkeessä. :)

  VastaaPoista
 2. Hei, kiva kun löysit tänne :)! Ajattelin heti, että asutte varmaan Losissa, mutta toi kuulostaakin kivemmalta :). Kiitti vinkeistä, otin ilolla vastaan! Marshallsin olinkin jo löytänyt ja Rossiin on pitänyt mennä varmaan joka päivä, huomenna täytyy ehdottomasti mennä... Toi TJ.Max onkin ihan uusi nimi ja Home Goods erityisesti näytti hyvältä, kun kävin nettisivuilla, sillä kivoja sisustuskauppoja en ole täältä vielä montaa löytänytkään :).

  VastaaPoista
 3. Heippa! Mielenkiintoiselta vaikuttava blogi sulla, pitanee paremmalla ajalla lueskella enemman :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos ja tervetuloa uudelleen :)

  VastaaPoista