keskiviikko 14. maaliskuuta 2012

Personal training

Salijäsenyyteeni kuuluu kaksi tapaamista personal trainerin kanssa ja ensimmäinen oli tänään. Jäsenyyssopimusta tehtäessä sain sellaisen kuvan, että näillä parilla kerralla lähinnä tutustutaan kuntosalin laitteisiin ja tyyliin jutellaan mukavia tavoitteistani. Olin vähän väärässä.

Mukavan oloinen PT kyseli muutaman minuutin taustojani kuntoilusta, tavoitteitani, ruokavalioitani ja terveysjuttuja. Sen jälkeen lähdettiinkin treenaamaan. Treenattiin vajaa tunti matolla, bosupallolla ja pienillä painoilla ja se oli yksi elämäni rankimmista treeneistä. Suurin osa liikkeistä oli erilaisia yhdistelmäliikkeitä, esimerkiksi tein bosupallolla kyykkyjä ja samalla käsipainoilla hauiskääntöjä tai pystypunnerruksia. Samalla treenattiin siten tasapainoa ja core-lihaksia, isoja jalkalihaksia sykkeen nostamiseksi ja ylävartalon pienempiä lihaksia. PT selittikin, että hän pyrkii aina maksimoimaan ajan niin, että treeni on mahdollisimman monipuolista.


PT oli symppis ja hauska. Osasi kannustaa tosi hyvin olematta kuitenkaan mikään korvaan huutava orjapiiskuri. Ei sitä vaan voi jättää sarjaa kesken, jos toinen laskee vieressä, että vielä kolme. Huomasin tekeväni punnerruksiakin enemmän kuin luulin olevan mahdollistakaan. Treenissä vielä tehtiin tosi paljon erilaisia kyykkyjä - jotka on aina olleet suurimpia inhokkiliikkeitäni. Silti treenaus oli tosi kivaa ja siitä jäi huippufiilis. Jalat on kyllä olleet aivan hyytelöä koko loppupäivän, sohvaltakin pitää käsillä auttaa, että pääsee ylös. Olin ajatellut mennä huomenna pilatekseen, mutta veikkaanpa, että pariin seuraavaa päivää ei pysty kävelyä kummoisempiin liikuntasuorituksiin. 

Toisen PT-ajan sovin maanantaille. Silloin kuulemma treenataan kuntosalilaitteilla. Hetken jo huokaisin helpotuksesta, että niissähän ei sentään pysty treenaamaan monella laitteella yhtä aikaa. Mutta jotenkin veikkaan, että tuo löytää keinon siihenkin. Tämän hetken olotilasta huolimatta odotan treeniä jo innolla, niin positiivinen kokemus tämä ensimmäinen kerta oli.

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Toi oli niin positiivinen ylläri, että vähän kutkuttaisi ottaa enemmänkin noita tunteja. Mutta ehkä näistä paristakin tunnista nyt saa uutta pontta vähäksi aikaa :).

   Poista
 2. Olen aina miettinyt, että olisiko se treenaaminen oikeasti jotenkin motivoivampaa tai tehokkaampaa personal trainerin ohjauksessa. Kuntoilemisessa se aloittaminen ja treenaamaan lähteminen on usein vaikeinta, joten se este tulisi ainakin ylitettyä, jos olisi sovittu kahdenkeskinen aika jonkun ventovieraan kanssa. Ei kehtaisi jättää menemättä. Mutta sen sijaan olen hieman epäillyt personal trainerien ammattitaitoa eli voivatko he juurikaan tuoda lisäarvoa treenaamiseen ainakaan niin merkittävästi, että siitä kannattaisi maksaa. Personal trainereitakin on varmasti erilaisia, mutta kiva kuulla näin positiivisista kokemuksista! /m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tota mäkin olin miettinyt, että kun olen mielestäni aika parehtynyt näihin asioihin itsekin, niin saako siitä sitten lisäarvoa. Mutta ainakin tältä sain heti uusia ideoita treeniin ja motivaatiota ylipäätään :). Ehkä hän sitten kuitenkin päivittää sitä tietopääomaansa enemmän kuin minä ;). Treenitehossa oli myös suuri ero, siis ihan siinä, miten loppuun asti vedin treenin. Sitä tulee helpommin lintsattua itsensä kuin treenarin kanssa.

   Suurin hyöty PT:stä varmaan olisi ihan aloittelijoille tai kiireisille/heikosti motivoituneille (just toi lähteminen!) mutta myös, jos on jotain erityistavoitteita. Itselläni päätavoite on lihasmassan kasvattaminen mutta myös lihastasapainon parantaminen ja ryhdin ylläpitäminen kremppojen välttämiseksi. Niihin toivon uusia vinkkejä ja sainkin jo. Saa nähdä, millainen huominen treeni on, kun se tehdään kuntosalilaitteilla, jotka kuvittelen tuntevani paremmin kuin esim. bosupallon. Varmasti sieltäkin kuitenkin saan uusia vinkkejä, ainakin laitevalikoima oli todella kattava, kun tänään kävin jo vähän pyörähtämässä siellä :).

   Poista
  2. Selvittelin hieman personal trainer koulutusta täällä Suomessa. Personal traineriksi opiskellaan kurssiluontoisesti, esim. FAF:n kurssilla opetukseen sisältyy 75 tuntia (http://www.faf.fi/koulutukset/personal-trainer/). Tuo FAF näytti olevan suhteellisen arvostettu, mutta tosiaan selvittelin ihan nopeasti ja alustavasti, joten muitakin hyviä ja parempiakin voi olla. Jotenkin ei hirvittävästi lisännyt luottamusta se, että 75 tuntia tekee kenestä tahansa alan ammattilaisen. Koulutukseen ei siis tietenkään ollut mitään etukäteisvaatimuksia, vaan kurssille pääsee maksamalla kurssin hinnan. Luonnollisesti joukossa voi olla "helmiä", joilla on jo vahva pohja lähteä täydentämään alan osaamistaan pt-kurssille. Toisaalta porukkaan voi mahtua myös sellaisia, joilta puuttuvat ihan perustaidotkin. Se taitaakin olla sitten ihan liikuntakeskuksesta itsestään kiinni, kenet palkkaa asiakkaidensa tueksi.

   Jos tietäisi jonkun varmasti yhtä taitavan personal trainerin mikä sulle on sattunut eteen niin ottaisin ehdottomasti jonkun pidemmän jakson pt:n ohjauksessa. On tainnut itse kullekin käydä niin, että liikunta on jäänyt sen muun kiireellisen elämän jalkoihin ja nyt tuntuu, ettei sille oikein edes osaa järjestää aikaa. Joten nauti ohjauksesta ja uudelleen löytyneestä liikunnan ilosta! /m

   Poista
  3. Mä olen joskus katsellut noita FAF:n koulutuksia, kun mun teki pitkään mieli käydä niiden kuntosaliohjaajakoulutus, ihan vain omaksi tietopohjaksi. Mun mielestä niillä oli silloin tuohon PT-koulutukseen pohjavaatimuksia, vähintään piti käydä enemmän niitä niiden omia koulutuksia ja olisiko siinä ollut myös muuten joku soveltuva pohjakoulutus tai työkokemus tms. vaatimuksena. Mutta voi olla, että on muuttunut, en nyt ihan pariin vuoteen ole katsonut enkä silloinkaan juuri tosta koulutuksesta ollut kiinnostunut. Mulla on sellainen mielikuva, että mitä itse joskus Suomessa katsoin PT-palveluja tarjoavia, niin hyvin yleisesti niillä oli paljonkin koulutusta alalle, esim. fysioterapeutin koulutus tms. pohjalla ja sitten paljon kurssitusta. Monilla on urheilijatausta myös. Itse olisin Suomesta etsinyt itselleni PT:n fitness-harrastajista, mutta se on tietenkin tavoitekohtaista. Eli en olisi tietopohjan osalta kovin huolissani, mutta sen sijaan sitä miettisin itse, kuka olisi sellainen, joka osaa motivoida sopivasti ja on muuten ns. oman tyylinen. Toi on niin totta, että liikunta on jäänyt jalkoihin ja nyt yksi isoja tavoitteitani onkin löytää uudelleen tuo liikunnallinen elämäntapa :).

   Poista