Parisen vuotta sitten päätin, etten aio enää kasvattaa yli hartiamittaista tukkaa, koska pitkä tukka ei mielestäni minulle sovi. Nyt tuo kriittinen raja on kuitenkin ylitetty, olosuhteiden pakosta. Uuden kampaajan löytäminen kun on aina vaikeaa ja erityisen vaikeaa se on täysin uudessa ympäristössä. Tukanleikkaustarve väheni viimeistään siinä vaiheessa, kun aloin selvittää kampaajien tippausta. Ah, tippaus, tuo jokapäiväinen päänvaivani.
Tänne tullessani eräs suomalainen vinkkasi, että tipin määrän kyllä oppii hahmottamaan tipattavien reaktioista. Koska itse opin mielellään muuten kuin kantapään kautta, niin aluksi huiskin varmuuden vuoksi tippejä esimerkiksi kaikissa ruokapaikoissa. Sittemmin kuulin, että tippi kuuluu jättää paikoissa, joissa on pöytiintarjoilu. Paitsi jos on kiva ihminen, niin sitten tippaa myös Starbucksissa.
Aika hyvin olemme jo oppineet toimimaan. Korrekti tippi on kuulemma 15-20 % summasta. Olemme oppineet, että hyvä nyrkkisääntö on katsoa laskusta Kalifornian myyntivero (7,75 %), ja kertoa se kahdella. Laskun puutteessa olemme oppineet virkistämään päässälaskutaitojamme. Olemme oppineet, että maksun ja tipin voi vain jättää pöydälle. Tai jos maksaa kortilla ravintolassa, niin allekirjoitusvaiheessa kuitissa on viiva, jolle tippisumman voi kirjoittaa. Olemme oppineet suhtautumaan erityisesti dollarin seteleihin tippiaarteina.
lompakossa on hyvä olla kunnon nippu dollarin seteleitä tai muuten on pulassa
Mutta niistä kauneushoitoloista. Käyn tällä hetkellä kuukausittain kahdessa kauneushoitolassa. Toiseen niistä varaan aina mukaan käteistä palvelun hinnan + tipin. Tippaus on näin sujunut luonnikkaasti. Sitten menin toiseen kauneushoitolaan. Siinä sitten tippiä ynnäillessäni palveluntarjoaja otti vain tipittömän summan ja sanoi, että siinä on jo tarpeeksi. Hämmentyneen googlailun jälkeen selvisi, että jos palvelun tekee itse paikan omistaja, niin silloin ei ole tapana tipata. Näin olikin tilanne tässä toisessa paikassa. Mutta jottei asia olisi liian helppoa, niin sittemmin luin myös sellaisia näkemyksiä, että jos omistaja kieltäytyy tipistä, niin sitä pitää tyrkyttää. Ehkä kauneushoitolani omistaja on tietämätön viimeisimmästä tippietiketistä, koska olen saanut häneltä erinomaisen ystävällistä palvelua joka kerta huolimatta siitä, että en edelleenkään tippaa.
Kampaamoissa tippaamiseen löytyy netistä vielä erityisempiä ohjeita. Kuulemma hiustenleikkaajalle kuuluu antaa se normaali tippi, hiustenpesijälle (jos eri henkilö) 5 dollaria ja hiustenvärjääjälle (jos eri henkilö) 10 dollaria. Vastaanottovirkailijalle ei tarvitse antaa tippiä, mutta halutessaan kuulemma voi kuitenkin antaa muutaman dollarin. Joissain kampaamoissa on kuulemma tarjolla kirjekuoria tippiä varten. Tällöin kunkin henkilön tippi laitetaan omaan kirjekuoreen ja kuoren päälle kirjoitetaan oma nimi ja vastaanottajan (hah!) nimi. Jollei kirjekuoria ole tarjolla, niin sitten ilmeisesti kävellään ympäri kampaamoa sujauttelemassa tipit vastaanottajilleen. Kaiken lisäksi muistelen törmänneeni jossain sellaisiinkin keskusteluihin, että esimerkiksi Joulun alla olisi suotavaa tipata normaalia enemmän.
Päätellen aihetta koskevien nettikeskustelujen määrästä en ole ainoa, jota nämä tippausasiat mietityttävät. Näiden lukemattomien pienten tippauskysymysten lisäksi minulla onkin yksi isompi kysymys: jos kerran tippisummiin on nyrkkisäännöt, niin miksei sitä tippiä voi laskea suoraan hintoihin?
Varsin varteenotettava vaihtoehto tippauksesta selviämiseen on myös mieheni tyyli. Hän on nimittäin jo saanut hiuksensa leikattua täällä, ehkä koska tippausohjeiden googlailun sijaan vain marssi parturiin. Kassalla hän oli kysynyt, miten täällä kuuluu hoitaa tippaus, ja oli sitten noudattanut saamiaan ohjeita.
Hahhah, nauratti tuo miehesi toimintatapa tuossa lopussa, mutta toisaalta onhan se niinkin että rohkeasti kysymällä yleensä pärjää :).
VastaaPoistaYmmärrän kyllä ihan täysin ärtymyksesi tuon tippailun suhteen: Minusta se oli ärsyttävää jo lomamatkallakin, ja tuo kampaamokäytäntö kuulostaa mielettömän hurjalta.
Ihan alussa kysyttiin kerran ravintolassa tippauksesta, siis siitä, miten se käytännössä hoidetaan. Jotenkin se vaan tuntui vähän kiusalliselta kysyä, kun kyse on tavallaan sen henkilön palkkiosta. Mutta eiköhän se tästä, varmaan jo kymmenen vuoden päästä tämä sujuu ihan luontevasti :D.
PoistaOj, mä varmaan tekisin samalla tavalla kuin miehesi, niin monimutkaiselta kuulostaa... :D
VastaaPoistaMun mielestä tippikulttuuri on hämmentävä, enkä myöskään tajua, että jos/kun ne on oikeastaan pakollisia, niin miksei niitä voi lisätä hintaan. Suomessa on mun mielestä äärettömän kätevää, kun tuota asiaa ei tarvitse miettiä koskaan. Sitten on kivaa jättää tippiä, kun kokee, että palvelu on ollut hyvää. (Mä siis tippaan Suomessakin, jos aihetta on.)
Totta tosiaan, ne dollarin setelit on aarteita. Yritän aina joka reissultani jättää niitä vähän, että niitä on käsillä heti maahan taas saapuessa.
Mäkin tippasin Suomessa - tosin vain ravintoloissa - silloin, kun olin erityisen tyytyväinen. Täällä se on kääntynyt toisinpäin: jos olet todella tyytymätön, niin et tippaa. Tosin olen ymmärtänyt, että ihmiset tippaavat yleensä siltikin, niin vakiintunut "osa maksua" se on. Ja olen kuullut monilta, että joissain paikoissa suunnilleen lentää tuhkakuppi perään jossain, jos ei tippaa. Siksi sitä koettaa sumplia näitä tippailuja niin, ettei kellekään tulisi paha mieli vain siksi, että unohdan tai en tiedä. Että voi mennä sinne kampaamoon uudelleenkin, jos paikka on hyvä :).
PoistaRavintolaa mäkin tarkoitin. En ole muistaakseni tipannut Suomessa muualla, enkä sen puoleen ajatellutkaan.
PoistaTulipas tänne hyvää keskustelua!
Juu, mukava huomata, ettei sitä ole ainoa, jota tämä tippikulttuuri vaivaa :).
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoistaMä periaatteesta vastustan tippausta. Sehän on harmaata taloutta, mutta jostain syystä aivan hyväksyttyä sellaista! Tippaus pitää palkat pienenä, vähentää valtion verotuloja, ei kerrytä työntekijän eläkettä eikä tipeistä makseta muitakaan maksuja (työttömyys- ja mitänäitänyton). Vai maksetaanko jossain muka veroja tipeistä, kun nehän menee suoraan työntekijän taskuun? :O
Poista(piti editoida viestiä, siksi poistin alkuperäisen.)
Hyvä pointti, MM, en ole itse asiassa ajatellutkaan. Kyllähän esim. baarityöläisillä tippi voi muodostaa ison osan tuloja Suomessakin. Täällä tuo tippaussysteemi on sen verran "järjestäytyneempää" - voi esim. tipata pankkikortilla maksaessakin - että luulisi täällä siihen olevan jonkinlainen ohjeistus valtiovallan puolelta. Jos se on kaikille verotonta lisätuloa täälläkin, niin ei ihme, että systeemi on voimissaan. Tuota palkka-asiaa erityisesti olen miettinyt täälläkin, kuulemma joidenkin palkka muodostuu pitkälti tipeistä. Se ei tunnu oikealta.
PoistaSelvittelinpä vielä vähän tota tippausasiaa. Ensinnäkin tippauksesta kuuluu maksaa verot. Tietty Suomessakin kuuluu kaikista tuloista maksaa verot, mutta tosiaan, kuinkahan moni niitä ilmoittaa, kun kukaan ei tiedä, oletko saanut tippiä vai et. Mutta täällä asia on eri, koska oletusarvoisesti tietyissä töissä työskentelevät saavat tippiä, joten sitä on voidaan valvoakin, jos halutaan.
PoistaTörmäsin myös sellaiseen detaljiin, että ainakin joissakin osavaltioissa saa maksaa alle minimipalkan olevaa palkkaa, jos työntekijä saa erotuksen tipeistä. Tällöin yrityksen tulee kompensoida erotus, mikäli työntekijä ei saa tipeistä tarpeeksi. Vähän epärealistiselta kuulostaa kylläkin, että sellainen yritys mitään kompensoisi, joka maksaa alle minimipalkkaa :(.
Ainakin Suomessa pankkikortilla tipattaessa se pankkikortin ylimääräinen myynti tavataan tasata käteiskassasta tippipurkkiin. Siten tippien verotuksen valvominen ei ole käytännössä sen helpompaa tapahtui se sitten pankkikortilla tai käteisellä. Tai voisihan verottaja varmaankin alkaa käydä niitä maksukuitteja läpi, mutta kumpikohan olisi sitten yhteiskunnalle halvempaa. :) Ja periaatteessahan jos työpaikalla on yhteinen tippipurkki, olisi työnantaja velvollinen tippejä jakaessaan toimittamaan ennakkoverotuksen, monikohan niin tekee? Olen samaa mieltä kuin MM (vaikka ravintolassa joskus jätänkin tippiä, paha minä) ja mielestäni on vain huono asia jos Suomeenkin pesiytyy vahva tippauskulttuuri. /m
PoistaEn edes tiennyt, että Suomessakin voi tipata pankkikortilla maksaessa... Epäilen pahasti, ettei täälläkään suuresta osasta tippejä mitään veroja makseta (vaikka pitäisi), mutta Suomessa tuo tippien tilittäminen pimeästi on vielä helpompaa kuin täällä, koska Suomessa ei ole tapana maksaa tippiä eikä verottaja siten voi arvioida niiden määrää. Täällä voidaan olettaa, että myyntien päälle on tullut suunnilleen se 15 % tippiä, mikä voidaan ottaa huomioon verontarkastuksessa, jos halutaan. Tosin tässäkin kohtaa herää taas se kysymys, miksei sitä summaa voisi alunperinkin vain laittaa hintoihin ;).
PoistaValitettavasti tämä on 'tippaamisen' maa ja monet näistä työntekijöistä tarvitsevat tippinsä elämiseen. Ainoa surkeus on, että tippaamista odotetaan myös milloin palvelu on huonoa. Itse tippaan noissa tapauksissa sen tasan 15 % ja säästän sen 20% milloin palvelu on hyvää. Ja todellakin, on tapana muistaa kerran vuodessa isommalla tipillä - esim kampaajalle tai kynsihoitajalle.....ja kun meillä joskus kävi siivoojamies, hänelle annettiin tippi ylimääräisestä kerrasta ennen joulua (eli maksettiin yksi kerta, jota hän ei tehnyt).
VastaaPoistaAi niin, ainakin yhdessä kampaamossa, ovat kiltisti laskeneet minulle tipin määrän. Varsinkin, jos ostaa jotain tuotteita hoidon yhteydessä, tietysti ne tulee vähentää ennen tipin laskemista. Eli ei se niin hankalaa ole, siihen tottuu aika nopeasti. :)
Tuohan siinä onkin surullista niiden työntekijöiden kannalta, että veronalaiset palkat voidaan pitää pienenä sen varjolla että tipit tuovat siihen mukavan lisän. Mun mielestä se on väärin, vaikka tiedän hyvin sen, että se on monissa maissa pitkä perinne ja maan tapa. On monia muitakin huonoja tapoja, mutta ei se tarkoita etteikö niitä voisi koittaa muuttaa. Minä todella toivon, ettei tippaamiskulttuuri rantaudu Suomeen.
PoistaSehän se vasta onkin, jos huonostakin palvelusta odotetaan tippiä. Mun mielestä sen pitäisi olla korkeintaan kiitos erityisen hyvästä palvelusta eikä mikään automaatio.
Harmittaa, ettei tippaamista juurikaan kritisoida missään.
L, hyvä kuulla kokemuksia, ehkä tässä vähitellen opin tämän tippaamisen salat sitten :).
PoistaMutta yleisesti ottaen olen samaa mieltä MM:n kanssa. Toki täällä mennään paikallisen tippauskulttuurin mukaan ja haluan tietenkin tipata niin kuin täällä tapana on - pienipalkkaisimpiahan he yleensä ovat ja tosiaan tipit ovat iso osa monien palkkaa. Mutta en pidä tätä systeemiä hyvänä. Muistan kun vertailin Suomen hintoja netissä ennen tänne tuloa, ja monet hinnat näytti halvoilta, mutta ei ne sitten enää niin halpoja olekaan, kun niihin tulee vielä tippi päälle.
Löysin blogisi Blogilistan kanssa ja täytyypä ruveta seurailemaan, kun täällä jaetaan tämän tasoisia vinkkejä. :) Itse asunut Jenkeissä viimeksi lapsena, mutta nyt on taas muutto edessä, ja en ole esim kampaamossa ikinä joutunut ennen tippaamaan...
VastaaPoistaJenni, tervetuloa blogiini ja (takaisin) Amerikkaan :). En tiedä, onko esimerkiksi näistä vinkeistä paljon hyötyä, itseäni ne vain sekoittivat :D. Kävin kurkkaamassa blogissasi, samanlaisessa tilanteessa olet näköjään kuin minäkin :).
PoistaMinusta tuollainen tippaamiskulttuuri on sitten ärsyttävää! Enkä edes tiennyt, että systeemi on noin monimutkainen.
VastaaPoistaMM:n pointit on kyllä hyviä. Tippauskulttuuri ei ole paras mahdollinen pienituloisten tarjoilijoiden sun muiden kannalta pidemmän päälle. Minäkin tosin tippaan Suomessa, jos palvelu on hyvää (ja erityisesti olen tipannut niiden kesien jälkeen, kun olen ollut itse tarjoilijana).
Ja mitä enemmän koettaa tippausasiaa selvittää, niin sitä monimutkaisemmaksi menee. Tuntuu, että jokaisella on tästä oma näkemyksensä, mitä "kuuluisi" antaa ;).
PoistaMä tippaan Suomessa silloin, kun olen palveluun erityisen tyytyväinen. Silloin, kun tuntuu, että "kiitos" ei ole riittävästi. Näen sen tipin Suomessa enemmän viestinä, että kiitos hyvästä palvelusta, kuin korvauksena jostain. Täällähän se on selkeämmin korvaus tehdystä työstä. Täällä tietty on se hyvä puoli, että tietää suunnilleen, mitä mistäkin pitäisi tipata. Suomessa joskus miettii, että onko parempi olla jättämättä tippiä lainkaan kuin esimerkiksi pyöristää vain vähän ylöspäin. Että missä menee kiitoksen ja loukkauksen raja ;).
Minä en ole (Yhdysvaltain) juomarahakulttuurista myöskään erityisen innostunut, mutta olen kyllä sitä mieltä, että maassa maan tavalla. Se, että jättää tippaamatta ei systeemiä muuta Yhdysvalloissa; siitä kärsivät vain ne tarjoilijat tai vaikkapa kauneushoitolan työntekijät jotka eivät sitten sillä kertaa saa kunnon palkkiota työstään. Olen Ronjan kanssa ihan samoilla linjoilla siinä, että ärsyttävyydestä ja hankaluudesta huolimatta homma täytyy oppia hallitsemaan jos ja kun maassa asuu tai matkustaa. Muutokset tippikulttuuriin tehdään muilla areenoilla kuin siellä kampaajalla tai kauneushoitolassa - tipit ovat osa suurempaa poliittista kuviota.
VastaaPoistaMuistan New Yorkissa asumisen ajoilta, että joillain tutuilla oli lompakossa tippilista, johon oli jo valmiiksi laskettu eri prosenteilla erinäisiä tippivaihtoehtoja. Sellainen voisi olla kätevä matkassa? Mutta ei kyllä poistaisi tuota ihmettelyä siitä, että mitä ihmettä missäkin paikassa pitäisi maksaa ja kelle kaikille. Muuallakin kuin Yhdysvalloissa olen jännittänyt ja miettinyt kampaajalla, että keille kaikille pitäisi juomarahaa maksaa ja kuinka paljon...
Muuten myös Italiassa pätee tuo sääntö, että esimerkiksi ravintolan omistajaa ei koskaan tipata. Siellä ei käsittääkseni missään nimessä saa ruveta pakottamaan omistajaa ottamaan tippiä vastaan. Se olisi ikäänkuin hänen asemansa aliarvioimista.
Juu, samaa mieltä ja ymmärsin, että myös MM kritisoi tippausta periaatteellisella tasolla ja muutenkin lähinnä Suomen tippauskulttuuria. Mutta on oikeasti mielenkiintoinen kysymys mielestäni, mihin kaikkeen tippauskulttuuri vaikuttaa ja miten sitä voisi muuttaa. Jos se kiellettäisiin lain voimalla, niin silti ihmiset varmasti tippailisivat "pimeästi". Jos taas jotkut yritykset lähtisivät muuttamaan sitä itse, niin se tarkoittaisi, että heidän pitäisi ilmoittaa isommat hinnat kuin muut. Eli eiköhän täällä tippailla vielä ensi vuosisadallakin...
PoistaTippilista voisi olla hyvä idis! Miehellä on puhelimessa (Lumia) jokin tippilaskuriaplikaatio. Sillä pystyy ihan näppärästi laskemaan sen suuruisen tipin kuin haluaa antaa. Pitäisi varmaan ladata itsekin ja opetella käyttämään. Vaikka eipä se ravintoloissa yms. muutenkaan ole ongelma laskea tippiä, kun siellä on aikaa. Kun taas yhtäkkiä vaikka kauneushoitolan kassalla kassanhoitajan ynnätessä palvelujen loppusumman ei oikein kehtaa kaivaa tippilistaa :D.
Hyvä kuulla tuosta Italian säännöstä. Tämä kauneushoitolan omistaja on mielestäni hyvin arvonsa tuntevan oloinen (hyvässä mielessä, hän on ihana ihminen), joten tuo voisi selittää sitä täälläkin. En sitten yritä tyrkyttää jatkossakaan :). Joissain maissahan muuten tippaus ylipäätään voidaan kokea loukkaavaksi, kuten Japanissa. Ja itselleni tulee Suomessakin tipeistä joskus vähän sellainen almu-fiilis. Että minäpä tässä jätän "ylimääräiseni" sinulle. Luulen, että osaltaan tämä tippauksen hankaluuteni johtuukin siitä, että en näe sitä samalla tavalla laskun osana kuin se täällä nähdään, vaan tippaus itsessään tuntuu vähän kiusalliselta ja siksi sen tippauksen haluaisi hoitaa mahdollisimman vähäeleisesti.
Ihan samoissa tunnelmissa olen minä Yhdysvalloissa tippejä laskiessa ja antaessa, että siinä on jotenkin vähän jotain noloa tai kiusallista. Ja sepä se kun aina ei ole aikaa tarkistaa taulukkoja tai aplikaatioita... Mua oikeasti hirvitti New Yorkin aikoina ottaa delivery-ruokia vastaan ovella ja laskea siinä höyryävät ruokapussukat kädessä tippiä päässä :) Nyt jo vähän hymyilyttää, se oli kai kulttuurishokkia tai jotain sekin, että otin sen jotenkin niin kuolemanvakavasti. Sulla kuuluisi olevan aika paljon asiallisempi ja rauhallisempi suhtautuminen tähän tippihaasteeseen kuin mulla aikoinaan!
PoistaLohdullista kuulla, etten ole ainoa, joka tästä tippikulttuurista hämmentyy :). Voin niin nähdä mielessäni tuon ruokapussukkatilanteen. Itselläni kun alkeellisetkin kertolaskutaidot katoaa tuollaisissa yhtäkkisissä tilanteissa ja pää lyö tyhjää toisen siinä tippiä odottaessa ;D.
PoistaJep, kyllä minäkin yleensä tippaan siellä missä se tapana on, jos palvelu on ollut hyvää. Olen ehkä kuitenkin vähän kriittisempi sen suhteen, mikä on hyvää. ;) Tottahan se on, että työntekijöiden aseman parantaminen täytyy tapahtua yleisemmällä tasolla, mutta en näkisi etteikö tavallisella kuluttajalla voisi olla sanansa sanottavana tässäkin asiassa.
VastaaPoistaTuo tippien verotus kuulostaa aika hasardilta. Harvassa mahtavat olla niin umpirehelliset henkilöt, jotka ilmoittaisivat saamansa tipit ihan oikein...
Ja vielä lopuksi, mun mielestä 15-20 % lisää palvelun hintaan on paljon! Jos syö illallisen viineineen, menee helposti satanen. Siihen vielä 15-20 e päälle niin aika tyyriiksi käy!
Juu, näin on. Tai jos vaikka kampaaja maksaisi 60 dollaria, niin siihen saisi em. tippausohjeilla hyvällä tuurilla sirotella vielä parisenkymppiä tippejä päälle. Aikamoinen illuusio voi hinnoista syntyä, jos katsoo pelkästään ilmoitettuja hintoja. Paitsi että hinnat ilmoitetaan ilman tippiä, niin niistä myös puhutaan aina ilman tippiä. Niin kuin tippi olisi monopolirahaa ;).
PoistaIhan uteliaisuudesta, kuinka paljon kampaajaa pitäisi tipata? Onko siinä sama periaate kuin ravintoloissa, se 15-20% eli tippi riippuu siitä, mitä päälle tehdään sekä kampaamon hintatasosta?
VastaaPoistaMä en ole täällä käynyt ollenkaan kampaajalla, mutta kauneushoitoloissa kyllä. Perus mani-pedistä olen tipannut noin $5, riippuen mikä on käteistilanne lompakossa. Taksikyydistä tippaan yleensä kanssa noin $5 tai alle, yleensä kun käytän taksia vain kaupunkimatkoihin jotka kustantaa $15-25.
Vähitellen tippaukseenkin tottuu, enkä mä enää ujostele tippaustilannetta. Mutta edelleen ärsyttää kyllä toi myyntiveron lisääminen vasta kassalla, varsinkin jos kyseessä on isompi ostos.
Ai niin, tipin laskemiseen helppo keino jonka täkäläinen kaveri vinkkasi: siirrä laskun summan pilkkua vasemmalle ja kerro luku kahdella niin saat sen 20%. Mä sit pyöristelen sitä suuntaan tai toiseen riippuen palvelun laadusta :-)
niin juu, ja kiitti kivasta blogista, on ollut tosi mielenkiintoista seurata teidän elämää ja eloa San Diegossa! Meilläkin oli joskus ajatuksena sinne muutto, mutta jäätiin kuitenkin tänne itärannikolle :-)
Eve
Sepä se kysymys onkin, että paljonko pitäisi tipata :D. Tuossa postauksessa keräilin erilaisia netistä löytämiäni vinkkejä ja ota niistä nyt siis selvää. Mutta perusperiaate on tuo 15-20 %. Tuo 20 % on tosiaan helppo laskea itsekin (10 % ja kertoo kahdella) ja jos mulle tulee paniikki, niin yleensä tippaan 20 %, koska se on niin helppo laskea. Eihän se 15 % myöskään niin vaikea ole, ensin se 10 %, sitten jakaa sen kahdella ja lisää alkuperäiseen. Mutta siinä kassalla, kun yhtäkkiä heitetään joku luku, niin tuntuu, että alkeellisetkin päässälaskutaidot vaan katoaa ja hyvä kun osaa enää setelit laskea yhteen ;).
PoistaEhkä se kiusaantuneisuus multakin joskus vähenee tippaustilanteessa :). Ja kiitos palautteesta, kiva kun käyt lueskelemassa :).
Aivan samaa mieltä että tippaaminen on välillä niin sekavaa. :D Varsinkin tilanteissa joissa työntekijä on tuttu ihminen, esim kaveri joka toimii kampajaana. Ei halua näyttää nuukailijalta mutta ei kyllä halua maksaa itseään kipeäksi jo kalliista kampaajasta. Itse olen jättänyt 160 dollarin kampaamo reissusta 20 dollaria tippiä, mies taas tippaa ravintoloissa yleensä jopa hiukan enemmän kuin olisi edes tarvetta ja itse olen aina kauhuissani :D hih kai tämä on sitten vain tottumus kysymys.. :)
VastaaPoistaToi on muuten kanssa yksi juttu, että jos käy kalliissa paikassa - missä luultavasti on paremmat palkatkin - niin sitten pitäisi vielä lisätä iso tippi, mutta jos käy halvassa paikassa, jossa työntekijät luultavasti kitkuttelee minimipalkoilla, niin sitten se tippi on vain muutaman euron. Musta tuntuu, että nää täkäläiset ovat jotenkin tottuneet tähän tippaukseen siten, että eivät ikään kuin laske niitä tippejä menoiksi. Näen usein ihmisten tippaavan sellaisissakin paikoissa, joissa ei "kuuluisi". Eli varmaan sellaiseen höveliin tippaamiseen sitten tottuu, kun taas ehkä suomalaiset on monesti kasvatettu pitämään joka pennosesta kiinni kynsin hampain :D.
Poista