keskiviikko 1. elokuuta 2012

Kaupassa

Sain Sannalta kysymyksen, miltä amerikkalaisessa ruokakaupassa näyttää. Mielessäni olikin ollut postaus suomalaisten ja amerikkalaisten ruokakauppojen eroista, joten pistäydyin kameran kanssa parissa tavallisessa, keskikokoisessa ruokakaupassa. Vakiokauppoihini en sentään kehdannut mennä vaanimaan kameran kanssa, sillä saattaa olla, että kaupoissa kuvaamiseen kuuluisi pyytää lupa. Ajattelin kuitenkin, että niin kauan kuin täällä on esimerkiksi People of Walmart -blogi, niin ehkä jauhopussin kuvaaminen kaupassa ei sentään ole niin paha juttu. Eli tässä nyt kokoelma eroavaisuuksista, jotka itselleni päällimmäisenä tuli mieleen. Aluksi sen verran, että täällä on erilaisia kauppaketjuja paljon enemmän kuin Suomessa, eivätkä kaikki ole ollenkaan mitään superhypermarketteja. Me suosimme vähän pienempiä, erityisesti Sproutsia ja Trader Joe'sia, joista ainakin ajattelemme löytävämme tuoreempaa ruokaa ja kotoisamman ilmapiirin. Niin ja etsimämme artikkelit ylipäätään, joskus voi olla turhauttavaa etsiä maitotölkkiä uudesta, isosta marketista.


Jos aloitetaan juomapuolelta, sillä amerikkalaiset ostavat paljon virvoitusjuomia. Monilla on autotallissa erikseen juomajääkaappi täynnä vettä ja virvoitusjuomia. Hanavesi on sinällään täysin juomakelpoista, joskaan ei kovin hyvänmakuista - sanoo tämä Turun juomaveteen tottunut. Olen yrittänyt totutella täkäläisen kraanaveden makuun, mutta ruoan kanssa juon edelleen yleensä pullovettä. Yksi syy (tai seuraus) pullojuomien ostamiseen on niiden halpa hinta. Muistan, kun kerrankin ostimme alle 20 dollarilla (n. 15 €) 36 tölkkiä limsaa, 24 puolen litran vesipulloa ja 2,5 gallonan (n. 10 litraa) kanisterin vettä. Halvemmallakin varmasti löytäisi.

tuo suurin numero ja pienin luku on paljousalennushinta kuuden viinipullon ostajalle

Virvoitusjuomien lisäksi maitokaupoista saa niin viinit kuin viinatkin, ja ne ovat halpoja. Esimerkiksi täysin mainiota, kalifornialaista viiniä löytää helposti viidellä dollarilla. Alkoholin ostamisen ikäraja on 21 v. ja sen kanssa ollaan ilmeisen tarkkana, sillä meiltäkin kysytään melkein aina paperit, vaikka olemme jo pikkuisen yli tuon rajan. Täällä ei myöskään alkoholijuomien menekinedistämistä rajoiteta, esimerkiksi paljousalennukset ovat tavallisia. Kerran törmäsimme kaupassa myös erään rommimerkin drinksumaistiaisiin. Ilmaista viinaa kaupassa!

maidot myydään muovikanistereissa ja koot lähtevät puolesta gallonasta (n. 2 litraa)

Maitopuolella yllätyksenä tuli, että täältä ei saa sellaisia ruokakerman kaltaisia valmisteita. Ja minä kun luulin, että nuo kevyttuotteet tulivat täältä Amerikasta Suomeen. Kuulemma jotkut suomalaiset käyttävät ruokakerman korvikkeena half-and-halfia, joka on puoliksi maitoa ja puoliksi kermaa. Itse emme ole sitä kokeilleet vaan olemme käyttäneet suoraan kermaa.

Fagen turkkilainen jogurtti on hyvä rahkan korvike, päällä pensasmustikoita

Toinen maitopuolen puute on rahka. Mutta Fagen turkkilainen jogurtti paitsi vastaa ravintoarvoiltaan, niin myös maistuu ja näyttää mielestämme ihan tarpeeksi rahkalta. Olen kuullut huhua myös jostain liikkeestä saatavasta ihan oikeasta rahkasta (quark), mutta meille Fage on ollut riittävä korvike. Rahkan sijaan suurempi ongelma ovat mustikat, joiden suurkuluttajia olemme. Käytämme mustikoita päivittäin rahkan turkkilaisen jogurtin tai murojen seassa. Täällä myydään pensasmustikoita tuoreina joka kaupassa, mutta ne eivät oikein hajoa rahkan sekaan. Ei taitaisi mustikkamaitokaan onnistua pensasmustikoista. Tavallisia villimustikoita löytää vain pakastelaarista, jos sieltäkään.

Tykkäätkö Baileysista kahvissa? Täällä voit ostaa Baileysin makuista kahvikermaa, josta ei tule humalaan.

Yksi maitopuolen erikoisuus täällä on kahveihin loroteltavat kermankorvikkeet. Niitä on paljon erilaisia ja niitä käytetään täällä paljon. Olen tutustunut näihin salilla, jossa on tarjolla kahvia tällaisen kanssa. Omaan makuuni vähän turhan äitelää.

juustohylly pahimmillaan

Juustolaarit ovat täällä vitsi. Tarjolla on useimmiten cheddaria, cheddaria ja cheddaria, viipaleina ja raasteena. Oikeasti juustovalikoimat ovat täällä pienet ja kalliit, ja juustot ovat usein valmiiksi paloiteltuja. Esimerkiksi paljon käyttämääni fetaa löytää eniten murustettuna. Jos kuitenkin juustoa haluaa, niin parhaat juustovalikoimat löytyvät mielestäni Trader Joe'sta ja Whole Foodsista sekä hieman yllättäen Albertsonilta.

Niin kuin arvata saattaa, niin amerikkalaisista kaupoista löytyy suuret valikoimat valmisruokia, pikaruokia ja puolivalmisteita.

amerikkalainen pikaruokaklassikko mac 'n' cheese

pakastekaapeista löytyy mitä vain eineksistä jääpaloihin

Leivontahyllystä löytyy paljon "lisää vain vesi"-tyylisiä paketteja, mitä mielikuvituksellisimpia kakkujenkoristelujuttuja ja tavallisten jauhojen lisäksi myös laiskan leipurin paras kaveri eli self-rising jauho. Se tarkoittaa vehnäjauhoja, joissa on valmiiksi leivinjauhe ja suola. Teen esimerkiksi pannukakut aina sillä, hyvin toimii. Vaniljan ystävänä olen haikaillut vanilliinisokerin perään ja toinkin sitä Suomesta. Täällä on sen sijaan vanilja-/vanilliiniuutetta, joka toimii leivonnaisissa myös saostusaineena. Toinen leivontapuolen puute on tuorehiiva, jota en ole onnistunut löytämään.

itsestään kohoavaa vehnäjauhoa - erinomaista resepteihin!

Leipäosastolta ostamme harvoin mitään, eikä suurin osa leivistä kovin houkuttelevalta näytäkään muovipakkauksissaan. Ruisleipää ei tietenkään saa, mutta sen sijaan Fazerin Real-leivän tyylistä leipää saa monestakin paikasta. Sellaista olemme välillä ostaneet. Oma erikoisuutensa täällä ovat värikkäät teemaleivonnaiset, joita on aina tarjolla esimerkiksi synttärisankareille tai jollain ajankohtaisella teemalla.

olympiarenkaita ja Amerikan värejä olympialaisten kunniaksi

Luomuvalikoimat ovat täällä laajemmat kuin Suomessa. Suunnilleen kaikesta - myös eineksistä - löytyy luomuvaihtoehto. Käytämmekin täällä enemmän luomua kuin Suomessa varsinkin, koska täällä ero luomun ja ei-luomun välillä voi olla suurempi kuin Suomessa. Esimerkiksi naudanlihan tuotannossa hormonien käyttö on täällä sallittua, toisin kuin EU:ssa. Sikojen ja siipikarjan kasvatuksessa hormonit ovat kiellettyjä täälläkin. Paketin päällä yleensä lukee, jos esimerkiksi hormoneita tai antibiootteja ei ole käytetty. Ja koska paras liha tietenkin tulee aina kotimaasta, niin myös se mainitaan isolla, jos liha on amerikkalaista. Lihapakettien päällä olevien merkintöjen tulkintaohjeet löytyvät United States Department of Agriculturen (USDA) sivuilta. Luomulihojen ja erilaisten ei-sisällä-sitä-tai-tätä-lihojen vastakohtana löytyy sitten myös superhalpoja jättilihapaketteja, joiden päällä ei lue yhtään mitään.

jotkut painavat kaiken varalta "ei hormoneita" myös siipikarjapakkauksiin - vaikka hormonien käyttö on kiellettyä siipikarjaan

Emme ole vielä pahemmin perehtyneet kalatarjontaan muuta kuin sushissa, mutta täältä rannikkokaupungista on tietenkin mahdollista saada mahtavan tuoretta kalaa ja eksoottisia lajikkeita. Myös hedelmä- ja vihannesosastot ovat täällä laajat ja niistä löytää kaikkea jännää. Itse asiassa hevi-osastot ovat parasta täkäläisissä kaupoissa! Tuoreiden kasvisten arvostuksesta kertoo sekin, että pakastevihanneksia ei paljon löydy, vaikka pakasteesta muuten löytyykin melkein mitä vain.




Jos joltain on jäänyt karkkikitinäni blogissani huomaamatta, niin täkäläiset karkkihyllyt ovat vielä juustolaarejakin suurempi vitsi. Iloisena yllärinä Pandan lakuja saa kuitenkin monesta kaupasta.

Pandan maukas lakritsa maistuu amerikkalaisillekin

Karkkihiiren lohduksi jäätelöhyllyt sen sijaan ovat valtaisat. Ja jäätelö myydään tosiaan sellaisissa isoissa, pyöreissä purkeissa, joista amerikkalaisissa elokuvissa haetaan lohtua sydänsuruihin.

Dreyer'sin valikoimaa jäätelöhyllyssä

Ja sitten kassalle. Täällä on kassalla kassahenkilön lisäksi pakkaaja, joka pakkaa ostokset sataan hedelmäpussiin, jollet tuo omaa kestokassia. Nämä pikkupussit ovat ilmaisia ja pakkaaja laittaa kuhunkin pussiin keskimäärin kaksi tuotetta. Jos pakkaajaa ei ole, niin ei huolta, kassahenkilö pakkaa ostoksesi silloin. Se oli aluksi vähän kiusallista seistä vieressä, kun toiset pakkaa ostoksiasi. Mutta äkkiä siihen tottui. Suomessa käydessäni seisoin kassalla pakkaamattomien ostosteni vieressä odottamassa, ennen kuin tajusin alkaa huhuilemaan kassalle, että pitäisi vielä kassi ostaa... Vaikka nuo pienet pussit ovat mielestäni niin turhaa jätettä, niin kummasti sitä vain tuppaa unohtelemaan niitä omia kangaskasseja. Olen kuullut, että Kaliforniassa on säädetty laki muovipussikiellosta, ja laki on jo voimassa joissain kaupungeissa. Ei täällä vielä kuitenkaan, mutta odotan jännityksellä, mitä sitten tapahtuu.

tavallisen ostosreissun kantamukset

Tässäpä näitä selkeimpiä eroja. Kaupat ovat pullollaan pieniä erikoisuuksia, joten sellaisia on varmasti luvassa jatkossakin.

25 kommenttia:

  1. Osaat ottaa hienoja kuvia vaikka sitten ruokakaupasta ! Itselle on käynyt samalla tavalla Suomessa että tavarat kassalla maksettuaan, sitä huomaa että pussikin pitää ostaa. Tai vielä suurempi häpeä, kun en ollut muistanut punnita hedelmiä ennen kassaa.
    Muovipussit ei ole niin hyviä, mutta koiranomistajana en ylenkatso ilmaista pussia. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tota en muuten muistanutkaan mainita, että hedelmät punnitaan aina vasta kassalla. Juu, se meinasi multa kanssa unohtua Suomessa! Kun muistaa, miten ikävää Suomessa oli joskus jos oikeasti unohti yhden jutun punnita ja odotuttaa kassajonoa sen aikaa, niin ei ole kiva jos se tapahtuu vaikka kymmenen eri ostoksen kanssa...

      Koiranomistajalle nuo pussukat varmaan ovatkin sopivia lenkeille mukaan otettavaksi, se onkin hyvä idea :). Itse en ole oikein keksinyt käyttöä niille muuten kuin vessojen kannellisissa pikkuroskiksissa pusseina :(.

      Poista
  2. Meillä täällä itärannikolla tuo jätski on Edy's merkkistä! Katoin kuvaa että eikös tuo olekaan Edy's paketti ja pakkasesta kävin kurkkaamassa omaa jätskiä ja googlen avulla sitten selvis että kyseessä on sama firma, sama tuote, 2 eri nimeä!

    Ja ihan samaa mieltä olen karkeista! Onneksi on tulossa kohta Suomesta vieraita niin saa hyvää karkkia :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katos vaan, olisi hauska tietää syy noihin eri nimiin. Ton merkin minttu-browniesjäätelö on mun suosikkijätskejä täällä :). Voi sua onnekasta, Suomen (karkki)vieraista!

      Poista
  3. Mun suosikkipuuhaa uusissa maissa on aina kierrellä ruokakauppoja. Musta se on jostain syystä tosi kiinnostavaa. :) Noi vihannes- ja hedelmäosastot saavat kyllä kateudesta vihreiksi!

    Upeita kuvia olit muuten ottanut teidän vaellusreissulta. Ja se käärme, apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla on ihan sama juttu noiden kauppojen kanssa! Alussa kaikki kauppareissut kestivät pari tuntia, kun tutkin hyllyjä samalla, ja vieläkin riittää tutkittavaa. Välillä ajetaan jonkun uuden ruokakauppaketjun ohi, niin haluan käydä tutkimassa sitä. Ja kaikkea mielenkiintoista näistä kaupoista löytääkin :).

      Ja kiitos! Käärme ei ollut oikeasti niin pelottava kuin, mitä olin ajatellut :). Me ollaan oltu tietoisia siitä, että noita käärmeitä täällä on ja usein luonnossa liikkuessa ollaan niitä ajateltu. Paitsi nyt ja sitten tietenkin heti törmättiin...

      Poista
  4. Minustakin toisten maiden ruokakaupat on mielenkiintoisia. Niistä huomaa helposti, millaisia juttuja ruoassa arvostetaan. On myös kiva bongailla oman maan ja toisen maan hyviä ja huonoja puolia.

    Mutta mistä amerikkalaiset sitten ostavat karkkinsa, kun eikö ne niitä kuitenkin syö?

    Muistan kuulleeni joskus, että joskus Amerikassa/jossain osavaltiossa/kaupungissa tuli laki, että noiden muovipussien on oltava ohuempia. Sitten kuitenkin niitä joudutaan pistämään monta päällekkäin, että kestäisivät...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä kaupoista. Musta tuntuu, että amerikkalaiset eivät oikeasti kauheasti karkkia syö, vaan sen sijaan jätskiä, sipsejä ja niitä kaikkia makeita leivonnaisia. Jos täällä olisi jokin salainen karkinostopaikka, niin olisin sen jo löytänyt ;D.

      Heh, täällä varmaan on paljonkin erilaisia muovipussisäädöksiä. Ja noi pussit onkin ihan naurettavan ohuita...

      Poista
  5. Kiitos taas kattavasta ja kauniista postauksesta :) Olemme tosiaan mieheni kanssa vitsailleet siitä, kuinka isoiksi mahtaisimme lihota, jos muuttaisimme jenkkeihin :D Ilmeisesti emme sitten kuitenkaan niin isoiksi, jos juusto- ja karkkivalikoima ovat noin surkeita! Ilmeisesti meidän koti-Suomen valtaisat karkkihyllyt ovat sittenkin sisäsyntyisiä eikä sieltä kopioituja..?

    Mahtavaa, että jaksat tehdä näin kattavia postauksia, niitä on ilo lukea :)

    t. Sanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi ideasta :). On täällä paljon mahdollisuuksia lihottaa itseään kuitenkin ;). Jos aloitetaan vaikka niiden rasvattomien karkkien vaihtamisesta sekä rasvaisiin että sokerisiin jäätelöihin...

      Poista
  6. Ihanaa kun postailet tällaisista arkisistakin asioista! On kiva seurata täältä ruudun toistelta puolelta mitä se tavallinen arki sielä puolen on :)Jatka samaan malliin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, on mukavaa saada palautetta postauksista :). Pidetään mielessä :).

      Poista
  7. Mahtava tälläinen postaus! Monesti oon miettiny miten amerikan kaupat eroo suomesta kun joskus yläasteella vaan kerrottiin että erilaisia ne on. Tällaisia lisää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pidän toiveen mielessä :). Luulen, että suomalaiskaupat ovat "amerikkalaistuneet" viime vuosina, mutta kyllä niitä eroja silti paljon on.

      Poista
  8. Tämä oli todella mielenkiintoista, kiva postaus ja houkuttelevat kuvat!

    VastaaPoista
  9. Näköjään maan sisällä on aika suuria eroja. :) Itse Sellon Prismaan tottuneena heviosastot ovat olleet täällä poikkeuksetta pettymyksiä, jopa kalliissa ja pienehköissä kaupoissa kuten Publixissa tai Krogerissa. Samoin viinit ovat täällä päin yllättävän kalliita: kalifornialaiset viinit voivat olla melkeinpä samoissa hinnoissa kuin Suomessa, ja alle $10:n viinipulloa saa etsiä. Ikärajoista muuten täällä lukee kaupoissa, että kysyvät aina, jos asiakas näyttää alle 40-vuotiaalta. :)

    Mua ärsyttää niin paljon tuo pakkaustyyli, että olen siirtynyt Wal-Martissa täysin selfservice-kassan käyttäjäksi. Hitaampaa ja vaivalloisempaa, mutta saanpahan ruokani kotiin kahdessa muovikassissa kymmenen sijaan! Ne jäljelle jääneet kaksi pussia menevät sitten kierrätyspusseiksi "Plastic & Aluminum"-koriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on vissiin sitten käynyt tuuri asuinpaikan kanssa :). Me käytettiin Turussa paljon Stockaa sen hevi-osaston takia (uusittu Sokos Wiklund oli ok myös), mutta tykkään näistä täkäläisistä enemmän. Ainoa, mitä olen hevi-osastolta kaivannut, on se sellainen suomalainen, rapea salaatti. Sellaista ei täältä saa, vaikka montaa muuta salaattia kyllä saa.

      Mutta miten noi viinit voi olla siellä niin kalliita! Ei se nyt niiiiin pitkä matka täältä ole niitä viinejä sinne raahata.. Täällä varmasti suurin osa viineistä on alle kympin, myös tuontiviinit. Viinivalikoimat tietty vaihtelee kaupoittain paljon, mutta silti. Me kanssa kuultiin aluksi toi, että paperit pitää kysyä, jos näyttää alle nelikymppiseltä, mutta sittemmin kuultiin, että jos näyttää alle kolmekymppiseltä. Tiedä sitten, mikä se raja täällä oikeasti on, mutta haluan ehkä ajatella jälkimmäistä ;).

      Poista
    2. Noita Publixia ja Krogeria ei muuten ole meilläpäin. Kroger näyttää sen sijaan kuuluvan samaan firmaan kuin meikäläisten Ralphs, joka ainakin täällä on aika huono (ja myös aika kallis). Mutta voi olla, että noilla kaupoilla on erilainen profiili kuitenkin.

      Poista
    3. Minä tuota kysyin kesän reissulla ja sanoivat, että aina pitää tarkistaa nuo tiedot. Tiedä sitten mikä on oikea raja vai onko sellaista... Syöttävät sitten ainakin asiakkaan syntymäajan koneelle. Yleensä vielä työntekijän pitää pyytää vuoropäällikkö tai vastaava paikalle. Näin oli ainakin Targetissa. Nuo amerikkalaiset ruokakaupat/supermarketit ovat paikkoja, joissa menee kyllä aikaa varsinkin lomalla ollessa. Minä katselen purkkeja ja tutkiskelen tarjontaan - joka ikinen kerta :o) Taitaa kuitenkin olla niin, että paikalliset ostavat ruokansa muualta kuin Walmartista tai Targetista. Sen verran suppea on tuo valikoima noissa kaupoissa on. USAn koilis/itä-osassa on paljon ihan oikeaita ruokakauppoja (Esim. Hannaford), joihin en taas lännessä ole niinkään törmännyt. Niin ja sitten nuo tukkumaiset kaupat taitavat myös olla paikallisten käytössä, mutta niihin sitten tarvitaankin jäsenyydet... Nuo jätskirivit on kadehdittavia ja niin herkullisia, mutta toista on tosiaan nuo karkkihyllyt. Mukavaa rannikkoreissua - siellä on niin mahtavat maisemat (3 viikkoa sitten käyneenä)!

      Poista
    4. Wal-Martissa ollaan käyty vain kerran pikaisesti hakemassa yksi edeltä tiedetty juttu, joten siihen en oikein ole perehtynyt, mutta Targetin miellän enemmän sellaiseksi kodintarvikepaikaksi muutenkin. Me tosiaan ostetaan eniten ruokia Sproutsista, se on puhtaasti ruokakauppa. Monilla täällä on tosiaan tuollainen tukkukaupan jäsenyys Costcoon ja itse kävin siellä jo kerran vähän tutkimassa kortillisen kaverin kylkiäisenä. Luulen, että mekin ostetaan se jäsenyys jossain välissä (55 dollaria/v. eli ei loppujen lopuksi kallis), vaikka olen sitä vähän vastustanut, kun tykkään periaatteesta käydä pienemmissä kaupoissa. Saa sieltä jotkut asiat kuitenkin tosi hyvään hintaan ja itselleni hieman yllättäen siellä on kuulemma esim. paljon luomulihaa ja hyvälaatuista kalaa.

      Ja kiitos, ainakin toistaiseksi on ollut oikein mukava rannikkoreissu :)!

      Poista
  10. Ihan oikeesti,
    ruokakaupat on aina eri maissa mielenkiintoisia.
    Mahtavia, värikylläisiä kuvia, tykkään.
    Ehkä joskus myös pääsen paikan päälle ihmettelemään.
    Sitä odotellessa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on! Tervetuloa tänne ihmettelemään, itsellänikin tämä ihmettely vielä jatkuu :).

      Poista
  11. Briteissä on aika paljon samaa, ainakin maitotuotteiden ja karkkien osalta. Itse stekkailin tietysti kaikki kosmetiikkahyllyt erityisen kiinnostuneena. Nuo maitokanisterit ovat aika huono keksintö, ainakin maidon suurkuluttajalle, sillä niitä ei voi litistää ja roskis on jo täynnä melkein yhdestä pullosta.

    Miten siellä on roskat huomioitu ja ylipäätään ekologisuus? Voisit niistäki kirjoittaa vaikka oman postauksen? :) Olis kiva kuulla sellaisestakin, sillä esim. Briteissä roskapöntöt ovat pieniä ja pursuavia (ja jätteitä on siellä täällä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan totta noista maitokanistereista! Olen ajatellut jossain välissä kirjoittaa tuosta kierrätyksestä täällä - kunhan saan pari asiaa selvitettyä itsekin :D. Täällä on aika erilainen systeemi kuin Suomessa joka tapauksessa :).

      Poista