torstai 26. huhtikuuta 2012

Tervetuloa safarille

Yksi San Diegon kuuluisimpia nähtävyyksiä on maankuulu San Diego Zoo. Eläintarha jakautuu ikään kuin kahteen osaan, varsinaiseen eläintarhaan ja ns. Safariin eli villieläinpuistoon. Meitähän tämä eläintarha on tietenkin kutkuttanut jo pidemmän aikaa, mutta piti odottaa  ajokortteja ensin. Sandiegolaiset saavat nimittäin ostaa eläintarhaan vuoden jäsenyyden rajattomalla sisäänpääsyllä ja kahden hengen jäsenyys maksaa vähemmän kuin parin päivän liput näihin kahteen. Jos ei asu jäsenyysalueella (tarkat postinumerot löytyy eläintarhan nettisivuilta), niin erilaisia alekuponkeja on suunnilleen kaikissa turistimateriaaleissa. Asuinpaikka todistetaan ajokortilla, jossa lukee täällä myös osoite. Pitkä juttu, mutta meillä oli vähän sählää ajokorttien kanssa lopulta ja ensimmäiset olivat päätyneet palautukseen ja tuhottavaksi. Lopulta saatiin uudet tuossa jokin aika sitten. Ja niin pääsimme viime viikonloppuna vihdoin eläintarhaan, jossa otimme kohteeksemme Safarin.

Gorilla-aitaus oli suljettu, ainakin se jäi vielä ensi kerraksi katsottavaksi

Safarilla on eläimiä pääosin Afrikasta ja Aasiasta ja suurin osa elää isoissa aitauksissa. Monia pääsee katsomaan kävellen, mutta Afrikan safarialueella kuljetaan ratikalla oppaan selostaessa samalla. Täällä järjestetään paljon erilaisia kierroksia. Lisämaksusta alueelle pääsee esimerkiksi pienemmällä safariautolla (sillä pääsee syöttämään kirahveja!), segwaylla rullaillen tai vaikka vaijeria pitkin ilmojen halki liidellen. Paljon muitakin kierroksia on. Tuolta voi jopa varata yöpymispaikan teltasta safarin laidalta, jolloin nukahtaa leijonan ärjyntää kuunnellen. Yleishuomiona mainittakoon, että täällä oli todella turistihinnat. Kaikki lipuista ruokiin oli mielestäni todella kallista. Näimme monilla mukana omia eväitä, joita he söivät mukavasti nurmikolla. Ihan varteenotettava vaihtoehto ylihintaisille pretzeleille.

papukaijat ottivat vieraat vastaan ovella


flamingot syövät pieneliöitä vedestä

kaunis, valkoinen lintu, olisiko ollut joku kurki

tämä hauskannäköinen lintu oli jokin aasialainen kurkilaji

tässä vähemmän hauskan näköinen lintu haaskalla

vähänkö söpö

vähänkö erikoinen

Lepakko nukkuu lepakkotalossa

Itse safarikierros oli n. 2,5 mailin pituinen ja kierros kesti reilut puolisen tuntia. Kierros oli jäsenille ilmainen, muille taisi olla joku pieni lisämaksu sisäänpääsymaksun lisäksi, olisiko $10. Kierrokselle joutui jonottamaan puolisen tuntia. Kierros eteni hiljaisella vauhdilla oppaan kertoessa eläimistä ja välillä pysähdyttiin joidenkin eläinlajien kohdalla. Tässä joitain kuvia, läheskään kaikkia eläinlajeja en kuvannut.

tältä näyttää kalifornialainen safari

Kirahviemä ja poikanen. Kaikki muut naaraskirahvit olivat kuulemma tiineenä.

Lähellä ollut kirahvi meni heti puun taakse piiloon, kun ajoimme viereen. 


Gepardit, maailman nopeimmat nisäkkäät, olivat mielestäni kiinnostavia. Opas kertoi, että niiden kehonrakenne on erikoistunut kovaan juoksuun eivätkä ne siten ole kovin hyviä painimaan saaliin kanssa. Sen takia ne saalistaessaan pyrkivät yleensä "kompastuttamaan" saaliin esimerkiksi tönäisemällä sitä. Ne hyökkäävät sitten vasta kaatuneen saaliin kimppuun. Puistossa järjestetään gepardien juoksunäytöksiä, joissa gepardi juoksee koneen perässä samalla tavalla kuin vinttikoirat ja saa lopuksi tietenkin lihakimpaleen palkinnoksi. Missattiin se tuolta päivältä, mutta joku päivä pitää käydä katsomassa. 

Gepardit tulevat kuulemma harvoin näkösälle aitauksessa, mutta tällä kertaa pääsimme näkemään tämän kauniin yksilön

Näitä Northern white rhinoceros-lajin sarvikuonoja on maailmassa enää 7 kappaletta, luonnosta ne ovat valitettavasti jo kuolleet sukupuuttoon. San Diegon Safari Parkissa näitä on kaksi, tässä toinen. Tämäkin yksilö viettää jo vanhuudenpäiviään.

seeprat olivat valitettavan kaukana meidän kierroksen aikana


Päivän ainoa todellinen villieläin. Safarin alueella on myös iso alue koskemattomaksi jätettyä Kalifornian luontoa, joka tarjoaa turvallisen asuinalueen monille paikallisille eläinlajeille, kuten tälle ohi kulkeneelle pikku kauriille (tai vastaavalle...).

"Savanni nukahtaa iltapäivän kuumuuteen..." Safari päättyi leijona-aitaukseen. 

Alueella oli paljon myös kaunista ja erikoista kasvillisuutta. Siellä on myös esimerkiksi bonzai-näyttely, jossa oli hienoja minipuita. 

nämä kukat hohtivat kuin tulenlieskat

tämä oli ihan puu, runko ei houkuta halailemaan

bambunlehtiä

Puistossa oli myös mm. tiikereitä. Nekin vetivät päiväunia, niin kuin kissoilla on tapana.

Joitain amerikkalaisiakin lajeja oli, kuten tämä kondorikotka. Ei ollut mikään kaunis lintu.


Kuvauksesta kiinnostuneille, että kuvat on otettu Tamron 18-270 mm f:3.5-6.3 objektiivilla käsivaralta. Suurinta osaa eläimistä ei pääse niin lähelle, etteikö pidemmälle teleobjektiiville olisi tarvetta. Monilla kuvaajilla oli mukana myös jalustat.

16 kommenttia:

 1. Montako kuvaa tuli? Saitko oikein luvan kanssa räpsiä vai oliko miehesi ansiota, ettet ihan joka eläintä jaksanut kuvata?

  Tosi hienoja kuvia! Ja vähänkö tosiaan erikoinen se yks kaveri... /m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain vajaat pari sataa kuvaa varmaan otin, sellainen aika normi määrä ;). Mies on hyvin kärsivällinen kuvausreissuseuralainen - itse en varmasti jaksaisi olla yhtä kärsivällinen! Antaa aina kuvata rauhassa ja välillä jopa ehdottaa kuvauskohteita :). Eläimet on tuolla niin isoissa aitauksissa, että jotkut oli liian kaukana tai muuten sellaisissa paikoissa tai asennoissa, ettei niitä olisi tullut mielestäni kivoja kuvia. On mulla esim. norsuistakin kuvia, mutta niistä tuli musta tylsiä ;). Ja niitä eläinlajeja oli niin paljon! Että saattaisi siinä innokkaallakin kuvaajalla puhti loppua ennen kuin kaikki olisi kuvattu...

   Poista
 2. Ihania kuvia! Näistä nousee safarikuume! Kiitos vielä objektiivitiedoista lopussa. Kovasti pohdin uuden objektiivin hankintaa tällä hetkellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse en ehkä uskaltaisi oikealle safarille lähteä, mutta tuo oli kiva. Yhdellä kerralla ei ehtinyt niin paljon vielä kaikkea katsella, joten pitää mennä uusiksi joskus. Joskus haluan kiertää sen sellaisella segway-menopelillä, ne pääsee vissiin vähän eri reiteille kuin muut ja se näytti tosi hauskalta!

   En ihan varauksetta tuota objektiivia voi suositella, se on epätarkin objektiiveistani ja toistaa mielestäni tietyt värit vähän luonnottomina. Kuten jo spekseistä näkee, niin valovoima on heikko, mutta vastaava valovoimaisempi objektiivi maksaisikin moninkertaisesti. Itse en myöskään henk. koht. tykkää siitä, että f-arvot vaihtuvat zoomatessa, se vaikeuttaa tosi paljon arvojen laskemista. Mutta jos tarvitsee kohtuuhintaisen, monitoimisen objektiivin myös pidemmälle menevällä telepäällä ja aikoo kuvata lähinnä ulkona auringonpaisteessa (tai jalustalla), niin on tämä ihan hyvä vaihtoehto :). Olin esimerkiksi ihan tyytyväinen sen suoriutumiseen tuolla aurinkoisella safarilla.

   Poista
 3. Voi vitsit, tämä sun blogi on täynnä aina niin mahtavia kuvia että ihan kateeks käy! Oli varmasti hieno eläintarha!

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia, taas kerran! Kyllä siellä vain niin paljon nähtävää!

  Mä olen haaveillut kuvaussafarista. Sellaisia järjestetään esim. Kenian paikkeilla silloin, kun on eläinten vaellusaika. Ehkä sitten joskus, kun olen rikas ja omistan sellaisen zoomin, että ei ihan lähelle tarvitse mennä. :D Mutta kyllä näemmä eläintarhassakin saa upeita kuvia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa meille harjoittelemaan ensin, ystäväiseni :). Monet eläimet ovat tuolla aitauksissa, joiden läpi ajetaan, niin siinä ei ole häkkiä välissä. Helpottaa kummasti kuvaamista :).

   Poista
 5. Mun piti jo kommentoida siihen lätkämatsipostaukseen, että vain sinä saat otettua lätkämatsista kiinnostavia kuvia. Ja eläimiäkin olit kuvannut ihan eri lailla kuin mä olisin ikinä keksinyt. Tulisipa mustakin joskus yhtä taitava kuvaaja!

  Mullakin on kovat objektiivipohdinnat meneillään, mutta kun kun tarpeetkin tuntuu vaihtuvan päivittäin, niin en pääse puusta pitkään.

  Joudutko muuten huomioimaan siellä valoa jotenkin eri lailla kuin Suomessa? Äkkiseltään tulisi ajateltua, että siellä valoa voi olla liiankin kanssa kuvausta ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi kiitos varsinkin nyt, kun mietin, että onkohan tällaiset eläinkuvat tosi tylsää katsottavaa - ja mietin sitä samaa kyllä sen lätkämatsinkin kohdalla ;D. Olisi kyllä tosi kiinnostavaa nähdä miten itse kuvaisit tuolla, koska sulla on silmää :).

   Vähän sellaista se itselläkin on, että yhtenä päivänä haluaisi kuvata jotain, johon tarvitsisi jonkin tietyn objektiivin, ja toisena päivänä jotain, mihin tarvitsisi jonkin toisen... Itse panostan objektiiveissa yleensä eniten valovoimaan, pyrin yleensä hankkimaan objektiiveja, joissa f:2.8 tai (mielellään) pienempi. Siksi itse katselen enemmän prime-objektiiveja kuin zoom-objektiiveja, koska niissä yleensä saa enemmän valovoimaa (ja parempaa terävyyttä) kohtuuhintaan. Mutta toki zoom-objektiivi on monessa tilanteessa kätevämpi, varmaan eniten käyttämäni objektiivi on ollut Sigman 18-50 mm f:2.8. Harmi vaan, että se ei sovi uuteen kameraani, joten seuraavaksi pitää löytää joku vastaava siihen. Lisäksi ostoslistallani on joku makro, varmaan joku primeobjektiivi, jossa on makro, esim. canon 100 mm f:2.8. Ja joku laajakulmaobjektiivikin ois tosi kiva... Että tuttu tunne toi, että tarpeet vaihtuu päivittäin ;).

   Tykkään kuvata isolla aukolla, mielellään n. f:2.0, jolloin muutaman kerran on käynyt siten, että aurinkoisena päivänä kuva ylivalottui kameran lyhimmälläkin valotusajalla 1/4000 niin, että jouduin pienentämään aukkoa. Uudessa kamerassani lyhin valotusaika on puolet lyhyempi 1/8000, joten sen kanssa en ole ongelmiin törmännyt. Itse tykkäänkin vähän sellaisesta ylivalottuneesta tyylistä, joten harvoin se liika valo on todella ongelma. Itse asiassa useammin se valon puute on täälläkin ongelma kuin liika valo. Monesti ihmettelen, miten paljon kamerat sitä valoa oikein tarvitsevat. Esim. tuolla safarilla jouduin välillä käyttämään aika pitkiäkin valotusaikoja, koska käytin objektiivia, jossa on heikko valovoima. Jouduin jopa nostamaan ISO-arvoa muutaman kerran, jos oli vähänkin varjoisampi kohta.

   Poista
 6. Mulla ei ole mitään toleranssia piemeille kuville, joten mulla kanssa valovoima on ihan ykkösprioriteetti. Nykyinen halpis-50mm on oikeastaan mun ainoa objektiivi ja tykkään siitä kyllä, mutta tietty varsinkin veneessä ongelmaksi muodostuu se, että zoomi on omat jalat. En aina pääse tarpeeksi kauas, että saisin kuvaan kaiken haluamani. Laajakulmat on niin sikakalliita, enkä toisaalta välttis tarvitsekaan ihan niin laajaa kulmaa. Mulla on varmaan tärkeimpänä se, että haluaisin saada joskus purjeet kokonaan kuvaan ja että en voi läheskään aina käyttää jalustaa. (Vaikka harvoin mä käytän laiskuussyistäkään.)

  Mä pidän myös ennemmin ylivalottuneesta kuin pimeästä. Mä sain kyllä nyt vähän ajateltavaa tästä sun vastauksesta, kiitos. Sopisikohan mun kameraan (450D) toi sun vanha suosikki... Lähdenpäs tutkimaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun vanha kamera on just toi 450D, joten kaikki mun objektiivit sopisi sullekin. Toi halpis-50mm on munkin toinen suosikki, mutta tosiaan se jalkazoomi on vähän ikävä. Sisätiloissakin se 50 mm menee usein liian lähelle, joten varmasti myös veneessä. Tai no, riippuu vähän, miten iso paatti teillä on ;). Tota mun sigmaa ei enää valmisteta, siitä on tullut parikin uudempaa versiota sittemmin. Nykyisin myynnissä on tää: http://www.rajalacamera.fi/sigma-17-50-2.8-ex-dc-os-hsm-eos-/si1750e/dp?openGroup=440. Siinä on kuvanvakain verrattuna aiempiin ja se taitaa nostaa hintaa (toi on kalliimpi kuin aiemmat). Se keskimmäinen versio olisi musta näistä paras, jos löytyisi vaikka käytettynä, siinä on makrokin, tosin ei mikään supermakro. Mutta aika lähelle sillä pääsee kuitenkin, kuten tolla munkin objektiivilla, vaikka siinä ei makro-sanaa olekaan nimessä.

   Itse olen ostanut osan objektiiveistani Rajala Cameran vaihto-objektiiveista. Ei sieltä mitään huippulöytöjä voi tehdä - ovat ammattilaisina hyvin hintatietoisia - mutta vastineeksi niistä tietää, että ne on tarkastettu, joten uskaltaa ostaa. Itse en niin mielellään mistään huuto.netistä ostaisi, kun en osaisi itse tarkastaa, että kaikki toimii niin kuin pitää. Rajala camerasta voi siten löytää esim. vanhempia hyviä objektiiveja vähän edullisemmin.

   Poista
 7. Oliskohan se paikallinen aito villielukka mule deer? Näytti ainakin kovasti samalta ja ei varmaan muita samanlaisia täällä ole. Olen parissa kansallispuistossa sellaisen nähnyt, kerran jopa metrin etäisyydeltä. Söpö eläin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitti, googlasin tuota ja on se varmaan tuo. Ainakin sillä oli samanlaiset hassut, isot korvat. Se oli aika pieni vielä eli varmaan poikanen vielä. Se meni tien yli meidän ratikan edestä ja oli ihan siinä ratikan vieressä, kun otin kuvan. Söpö oli tosiaan.

   Poista
 8. Tuo kirahvin kaula pitäisi tulla valituksi vuoden luontokuvaksi! Onnea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sofia, olipa kivasti sanottu :).

   Poista