tiistai 31. tammikuuta 2012

Postia Suomesta


Saatiin kumpainenkin kirje kotimaasta. Kela sieltä vain halusi kertoa, että emme enää ole oikeutettuja Suomen sosiaaliturvaan. Itse asia oli tiedossa, mutta tuntui tuollainen kirje vähän tylyltä silti. Suomen sosiaaliturva on asumisperusteinen eli koskee niitä, jotka asuvat Suomessa pysyvästi. Jos muuttaa Suomesta, katkeaa sosiaaliturva vuoden ulkomailla asumisen jälkeen. Jos kertoo heti aikovansa muuttaa yli vuodeksi, katkeaa se heti muuttopäivänä.

Kun siis jatkossa käymme Suomessa, olemme oikeutettuja ainoastaan kiireelliseen sairaanhoitoon, joka tosin sekin meidän tulee itse maksaa. Jatkossa siis on oltava täältä matkavakuutukset kunnossa, kun lähtee käymään Suomessa. Niin tylyltä kuin se kuulostaakin, niin on se myös ymmärrettävää, sillä tältä vuodelta maksamme verojakin vain Amerikkaan. Ja niillä verorahoilla saamme... ööö... maanteitä?

16 kommenttia:

  1. ymmärrettäväähän tuo on, mutta ehkä aiheuttaa hetkellisesti sellaisen tunteen, että joutuu luopumaan jostain tutusta ja varmasta. Tosin sitä ulkomaille muuttaminen on aina täynnä!

    Luin myös äänestyspostauksen. Tämä olikin jo toinen lukemani ulkomailla äänestämiskokemus näissä vaaleissa. On niin hienoa, että se on mahdollista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähän tuli joo sellainen olo, että kotimaa potkaisi takamukseen ja huusi heipat :(.

      Tuleehan tästä ulkomailla äänestämisestä periaatteessa suhteettomasti vaivaa ja hintaa yksittäisille äänille, mutta kertoo demokratian arvostuksesta, että mahdollisuus järjestetään siitä huolimatta :). Täällä Kaliforniassakin olisi ollut vaikka kuinka paljon äänestyspaikkoja.

      Poista
  2. Toi kirje on tosi karu, mä sain vielä perästä postia, että palauta Kela-kortti ja Eurooppalainen sairaanhoito tms-kortti takaisin. Sniff!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palautitko ;)? Huomasinpa nimittäin tosta juuri, että kirjeen kääntöpuolella lukee mulla, että ei ole oikeutta käyttää niitä ja ne pyydetään palauttamaan. Sithän siinä kestää kuukausi ennen kuin saa uudet, kun muuttaa takaisin Suomeen. Ehkä käyn palauttamassa sitten, kun käyn seuraavaksi Suomessa.

      Poista
  3. Joo, kun pelkäsin että en saa ikinä niitä takaisin jos muutetaan takaisin :). Minäkö helposti peloteltavissa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehken mäkään uskalla sitten olla palauttamatta :). Mutta vielä vähemmän uskaltaisin käyttää niitä kortteja Suomessa (sitä vartenhan ne kai halutaan takaisin), sillä en epäile hetkeäkään, etteikö kelan laskut löytäisi perässä vaikka maailman ääriin :D.

      Poista
  4. Niinpä! Kaipa se näkyy jostain melko helpostikin!

    VastaaPoista
  5. Tuli tästä postauksesta mutkan kautta mieleen, että miten läheisenne ottivat tiedon muutostanne vastaan? Itse pohtinut paljon ulkomailla asumista ja ainoa este lähdölle tuntuisi minulla olevan se, että käytännössä en tapaisi monia läheisiäni kuin matkustaessa Suomeen. Ja uskon, että varmasti sama asia pyörii monen muunkin lähtöä miettivän mielessä.

    Ymmärrän toki jos asiaa et halua blogissa julkisesti pohdiskella :)

    Enemmän tähän liittyen, minkälainen verotussysteemi palkkatulolle Yhdysvalloissa oikeasti muuten on? Olen ollut siinä käsityksessä, että ainakin Suomeen verrattuna paljon pienempi, mutta googlaamallakaan en saanut oikein selkoa esim veroprosenteista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voin hyvin pohdiskella :). Kaikki läheiset ottivat asian vastaan oikeastaan samalla tavalla: olivat puolestamme onnellisia tästä mahdollisuudesta, mutta samalla surullisia siitä, että muutamme niin kauas. Meillä oli pitkään ollut toiveissa muuttaa jossain välissä ainakin vähäksi aikaa ulkomaille, joten läheisimmille asia ei tullut täysin yllätyksenä myöskään. Suhtautuminen riippui paljon myös siitä, miten kukin näki mahdollisuutensa tulla käymään täällä. Niiden osalta, joilla esim. terveys ei mahdollista tällaista matkaa, tilanne oli tietenkin haikeampi. Mutta järjestäen jokaikinen oli ensisijaisesti onnellinen puolestamme, mikä tuntui tosi hienolta :).

      Hyvä kysymys verotuksesta, taidanpa kirjoittaa siitä varsinaisen postauksen siltä pohjalta, miten itse asian olen ymmärtänyt, kun se voi kiinnostaa muitakin :).

      Poista
    2. Tuli vielä mieleen noista läheisistä: nykyäänhän on myös paljon helpompi pitää yhteyttä kuin joskus aikoinaan. Voi jutella fb:n kautta tai soittaa skype-puheluita. Muistan kun veljeni oli lukioaikoina vaihdossa tällä mantereella ja se oli ihan hirveää, kun yhteydenpito vuoden aikana oli kirjeitä ja muutama puhelu, joista koko ajan tiedosti, että se maksaa hirveästi. Itselläni myös monet läheisimmistä ovat asuneet välillä ulkomailla itsekin ja olen silloin huomannut todeksi sen, että ne läheisimmät ihmissuhteet kestävät myös poissaoloa. Kun sitten nähdään pitkän ajan päästä, niin voidaan jutella kuin ei mitään väliä olisi ollutkaan. Sen sijaan sellaiset pelkästään ns. yhteiselle arjelle perustuvat ihmissuhteet (esim. työkaveruus joskus) pakostakin hiipuvat. Mutta olen jo aiemmin hyväksynyt sen, että toiset ihmissuhteet kestävät aikaa ja toiset muuttuvat etäisemmiksi.

      Poista
  6. Halusin vain kirjoittaa että tervetuloa! Minä olen myös suomalainen vaimo Kaliforniassa. Asun tosin OC:ssa enkä San Diegossa. Aion tästä lähtien lukea blogiasi matkavinkkien toivossa. En lukenut vielä kaikkia kirjoituksiasi mutta oletko käynyt San Diegon Old Townissa? Siinä itse paikassa ei juurikaan ole mitään mielenkiintoista, lähinnä turistipaikka, mutta... Niin mutta, sieltä löytyy aivan ihana saippua/kynttilä kauppa. Ja siellä on kaikkia ihania eri hajuisia kuorintasokereita ja värjättyjä, hajustettuja soijapapuja jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tervetulotoivotuksista! Aina kiva kuulla muista suomalaisista lähialueilla :). Ei olla käyty Old Townissa vielä lainkaan, meillä on onneksi paljon kierreltävää täällä vielä. Muistatko tuon kaupan nimeä? Kuulostaa ihanalta :).

      Täälläkin päässä otetaan oikein mielellään matkavinkkejä vastaan muualtakin Kaliforniasta erityisesti viikonloppumatkaetäisyydeltä :).

      Poista
    2. http://tobyscandleandsoapshop.com/
      Tässä kynttilä ja saippuakaupan nettisivut!

      Poista
  7. Hei. Suomen sosiaaliturvaan voi erityishakemuksesta jaada jos on muuttanut ulkomaille valiaikaisesti kuten meidan perhemme expattisopimuksella Australiaan. Tyonantaja haki erityispaatoksen puolestamme ja meilla siis Kelakortit, lapsilisat ym toimii. Kesalomilla Suomessa kaydessa kaytamme Suomen sairaanhoitoa ja hammaslaakareita ym.
    -- elinainen -

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei elinainen ja kiitos kommentista :). Me ollaan täällä täkäläisellä, vakituisella työsopimuksella ja viisumit on kolmeksi vuodeksi, joten Kela katsoi, että oleskelumme ei ole tilapäistä (tilapäiseksi katsotaan alle vuoden oleskelu ulkomailla). Ja kyllähän meillä on tarkoituskin olla yli vuosi täällä. Jos on määräaikaisella expat-sopimuksella, niin silloin varmaan systeemit menee vähän eri tavalla, silloinhan käsittääkseni katsotaan, että ollaan töissä siinä lähtömaan firmassa koko ajan.

      Poista