maanantai 9. tammikuuta 2012

Turvallisuudentunteesta

Viikko sitten uudenvuodenpäivänä, kun kävimme kävelemässä Coronadon kauniilla rannalla näimme saarella poliisien sulkeneen pienen kadunpätkän. Paikalla oli useita poliisiautoja ja naapureita keskustelemassa järkyttyneen näköisinä. Emme tienneet silloin, mitä oli tapahtunut, mutta myöhemmin uutisista kuulimme kolmen kuolleen ammuskelussa siellä. Tähän mennessä on selvinnyt, että kuolleita oli neljä, joista yksi oli todennäköisesti itsemurhan tehnyt ampuja.


Turvallisuus oli ensimmäisiä asioita, joita selvitin tästä kaupungista muuton selvittyä. Meksikon rajakaupunki ei suoranaisesti kuulostanut Amerikan turvallisimmilta kaupungilta. Mutta joka paikasta saamani viesti on, että San Diego on varsinkin suurkaupungiksi turvallinen, rikoksia on selvästi vähemmän kuin Amerikassa keskimäärin. Mutta ei tämäkään mikään lintukoto ole kuitenkaan. Meidän sopeutumispalveluihin kuuluu kulttuurikoulutusta ja olemmekin raksineet turvallisuuden yhdeksi käsiteltäväksi aiheeksi. Rikollisuus ei ole ainoa turvallisuuskysymys täällä, vaan myös luonto on erilainen kuin Suomessa. Täällä on joitain vaarallisia eläinlajeja ja myös (onneksi pienet) maanjäristykset ovat tavallisia.

Toisaalta turvallisuudentunne on hyvin subjektiivista. Ei kotikaupunkini Turku ollut Suomen turvallisimpia kaupunkeja sekään, mutta siellä koin aina oloni turvalliseksi. Tuttu ympäristö luo turvallisuutta. Täällä on myös tapana uutisoida rikoksia isosti, mikä on omiaan luomaan turvattomuuden tunnetta.

Seuraa blogiani Bloglovinin avulla

9 kommenttia:

 1. Suomessa 100 000 asukasta kohden on 63 vankia ja Kaliforniassa vastaava luku on 595. Siellä on ilmeisesti täpötäydet (tai ylitsepursuavat) vankilat. Tarkoittaneeko se sitä, että sielä tuomitaan helpommin vai sitä, että rikoksia tehdään enemmän.

  Ilmeisesti aika moni Kaliforniassa istuu väkivaltarikoksista, joten varovasti siellä suurkaupungin kaduilla varoittaa tietolähde. :)

  VastaaPoista
 2. Jeps, ei ole suomalainen lintukoto tämä, vaikkakin kyllä täällä ymmärtääkseni helpommin laitetaan vankilaankin kuin Suomessa. Mutta toki myös tehdään rikoksiakin enemmän. Tässä on San Diegon rikollisuustilasto, jota itse olen käyttänyt: http://www.city-data.com/crime/crime-San-Diego-California.html

  VastaaPoista
 3. Tämä itse asiassa taidettiin uutisoida täällä Suomen päässäkin. Ainakin joku tällainen, kun tulin nimittäin kertoneeksi miehelle, että eräs tuttu turkulainen muutti juuri San Diegoon.

  VastaaPoista
 4. Oho, ihme, että on ylittänyt uutiskynnyksen sielläkin! Uusi asia, minkä täällä olen oppinut turvallisuusjutuissa on seksuaalirikollisten asuinpaikkojen julkistaminen. Täällä on nettisivu, josta voi kartalta katsoa, missä asuu seksuaalirikollisia ja heidät esitetään nimillä, kuvilla (!) ja tuomiotiedoilla. Halutessaan voi tilata tekstarihälytyksen lähistölle muuttavista rikollisista. Paljon löytyy pisteitä täältä meidänkin kaupungista, ihan joka asuinalueelta. Suomalaisittain tuntuu aika erikoiselta tuo. Ymmärrän informaation tarpeen varsinkin pienten lasten vanhempien osalta ja koska näissä rikoksissa on käsittääkseni korkeampi uusimisriski, mutta toisaalta Suomessa lähdetään siitä, että rikollinen on rikoksensa sovittanut vankilassa eikä siihen sisälly elinikäinen tarkkailu. Realiteetti täällä myös lienee, että vähän joka asuinalueelta löytyy näitä, joten missään ei ole "turvassa" eikä toisaalta pisteiden puuttuminenkaan turvallisuutta takaa. Varovaisuutta ja maalaisjärkeä on syytä noudattaa joka paikassa, oli lähistöllä punaisia pisteitä tai ei.

  VastaaPoista
 5. Ja just kun suunnittelin Coronadon 4th july juoksuun osallistumista kesällä, niin näen tämän kirjoituksesi :) Olemme tosiaan lähdössä kesäreissulle Kaliforniaan ja tuo juoksu on suunnitelmissa, jos vaan aikataulut ja kunto antaa periksi... Ihana lueskella näistä teidän lähiseudun retkistä. Listaan paperille, josko mainitsemissasi paikoissa päästäisiin käymään :) Nuo erilaiset kansallispuistot, pienet kaupungit ja kylät sekä lapsille sopivat nähtävyydet kiinnostavat erityisesti. Listoilla on juurikin tuo San Diego zoo yms. Ihanaa, kun olet päivitellyt reissuistanne tänne blogiisi! Viime Kalifornian reissusta on jo ikuisuus (vuonna 1995).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä osoittautui muistaakseni joksikin mustasukkaisuustragediaksi, joten tuskin tarvitsee olla huolissaan tuolla. Coronadon pitäisi yleisesti olla hyvin turvallista aluetta :). Kiva kuulla, että jollekin on iloa näistä retkipostauksistani! Lapsille yksi suosittu paikka on täällä myös San Diego Sea world, mutta siellä me ei olla käyty. Olen ymmärtänyt, että se on ehkä enemmän lapsia houkutteleva paikka. Ja varmaan aika ruuhkainen, niin kuin suurin osa nähtävyyksistä tietenkin.

   Poista
 6. Minäkin luin, että kyseessä oli mustasukkaisuustragedia. Tuo juoksu on edelleen suunnitelmissa :o) Innolla odotan jo kesää ja juoksua!! Tuo Sea World kuulostaa mukavalta. Katsotaan mihin kaikkialle kerkeämme. Monterey aquarium on jo suunnitelmissa ja tosiaan tuo San Diego zoo, mutta ainahan noita mukavia lapsille sopivia paikkoja voi listalle lisäillä :o) Katsotaan mitä kaikkea saamme noihin lomaviikkoihin laitettua! Ja tosiaan näistä postauksista on iloa ja apua suuresti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla :). Jos noi vesijutut kiinnostaa, niin itse tykkäsin kovasti Birch Aquariumista, se on ollut yksi suosikkipaikoistani täällä :).

   Poista
  2. Kiitos vinkistä! Pitää kurkistaa tuokin paikka. Kaikki vinkit otetaan vastaan :o)

   Poista