maanantai 9. heinäkuuta 2012

Kielikurssin yhteenveto

Olin lauantaina brunssilla muutaman kurssikaverini kanssa. Ihanat ihmiset ovat olleet yksi kielikurssini parhaista puolista. Kevään mittaan muutamista on tullut ystäviä, joiden kanssa vietämme aikaa koulun ulkopuolellakin. Nyt kävimme brunssilla La Jollan rannalla olevassa ihastuttavassa kahvilassa Caroline's seaside cafe

Olen siis täällä osallistunut ESL-kurssille (english as a second language). ESL-kurssit ovat avoimia - ja suositeltuja - kaikille maahanmuuttajille ja niitä järjestetään ympäri maata. Jotkut ovat ilmaisia ja joistain peritään pieni maksu. Myös opetuksen laatu vaihtelee (eikä aina korreloi kurssimaksun kanssa). Kurssini järjestäjä on paikallinen college ja kurssin teema on keskustelu ja ääntäminen. Opetusta on ollut joka arkipäivä pari tuntia. Kurssi on ilmainen, mutta vastineeksi kurssiin on sitouduttava. Kurssille on kova tunku, joten useista poissaoloista löytää itsensä taas jonotuslistan hänniltä. Suurin osa opiskelijoista käy lisäksi päivittäin kolmen tunnin kielioppikurssilla, mutta minä ajattelin, että sitä kielioppia on tullut elämän varrella tankattua ihan tarpeeksi jo. Kurssini loppui tältä keväältä perjantaina ja syksyn kurssi alkaa taas syyskuussa. 

brunssilla kurssikaverien kanssa La Jollan rantakahvilassa

Kurssilaiset ovat ympäri maailmaa, mutta suurin osa meidän kurssilla taitaa olla aasialaisia. Myös Väli- ja Etelä-Amerikasta on paljon porukkaa. Euroopasta on lisäkseni lähinnä muutamia itäeurooppalaisia. Vaikka kurssista on tasoryhmät, niin kurssilaisten taso on vaihtelevaa. Suurimmaksi osaksi ryhmämme on kuitenkin koulutettua porukkaa, jonka englanti on suunnilleen samalla tasolla kuin omani. Monet ovat Amerikassa puolison työn takia, kuten minäkin. Jotkut ovat vasta tulleita ja jotkut ovat asuneet täällä jo vuosia - useilla on jopa Amerikan kansalaisuuskin. Monet ovat kurssilla integroituakseen paremmin amerikkalaiseen yhteiskuntaan. Jotkut ovat kurssilla siksi, että aikovat jatko-opiskella Amerikassa tai haluavat löytää koulutustaan vastaavaa työtä. Jotkut haluavat parantaa englannintaitojaan parantaakseen työmarkkina-asemiaan kotimaahan palattuaan. Yksikin kurssilaisemme on kotimaassaan englanninopettaja. 

Kurssilla kirjoitamme saneluita ja keskustelemme uutisista tai annetuista aiheista. Aluksi sanelut tuntuivat ajanhaaskaukselta, mutta opin arvostamaan niitäkin - ennen kaikkea asiasisältöjen takia. Saneluaiheemme oli yleensä jokin osavaltio ja mistä se on kuuluisa. Olen oppinut esimerkiksi Alaskan inuiiteista, Amisseista, Hawaiin poikkeuksellisesta luonnosta, Kentuckyn Derbystä, Indy 500 -autokilpailusta, Vapaudenpatsaasta, Yellowstonen ja Grand Canyonin kansallispuistoista, kuumista lähteistä, Las Vegasista, Hollywoodista, Amerikan metsäteollisuudesta, Amerikan itsenäistymisestä, kultakuumeesta, eri uudisraivaajista, Isosta Suolajärvestä, intiaaneista ja cowboyseista. En esimerkiksi tiennyt, että suuri osa cowboyseista ei oikeasti ollut valkoihoisia, niin kuin länkkäreissä. Sen sijaan tiesin, että intiaaneja on kohdeltu epäreilusti Amerikan historiassa. Mutta sitä en tiennyt, miten todella epäreilusti. En myöskään tiennyt, että amerikkalaiseen kulttuuriin kuuluva verotuksen vastustaminen juontaa juurensa jo Englannin siirtomaa-aikoihin.

kevään aikana kirjoitin vihkollisen saneluita Amerikan historiasta

Kurssin sisältö on ollut helpohkoa, minkä takia kurssille on ollut leppoisaa mennä. Mutta olen siellä silti paljon oppinutkin. Tärkeintä on ollut, että puhumiseen on kurssin ansiosta tullut rutiinia. Toiseksi olen kurssilla oppinut johdonmukaisesti amerikanenglantia. Suomessahan meille opetetaan koulussa brittienglantia, mutta kuitenkin suurimmaksi osaksi kuulee amerikanenglantia. Tuloksena iloinen sekasotku. Täällä opimme käyttämään amerikkalaisia ilmaisuja ja sekä ääntämään että kirjoittamaan amerikkalaisittain. Kirjoittamisestahan on jo kouluajoilta se nyrkkisääntö, että amerikkalainen kirjoitustapa on se yksinkertaisempi ;). Olen havainnut itselläni puutteita pilkkusäännöissä ja isojen alkukirjaimien käytössä ja kehittynyt näissä. Olen oppinut myös paljon erilaisia sanontoja. 

Meillä on hyvä opettaja, joka laittaa meidät tekemään tehtävät tarkasti. Paitsi että hän on tarkka, niin hän on myös hyvin amerikkalainen, monessakin mielessä. Amerikan historian lisäksi olen siten oppinut paljon amerikkalaisesta kulttuurista. Esimerkiksi saamme välillä pureskeltavaksemme työhaastattelukysymyksiä. Vastauksia läpikäydessämme on ollut mielenkiintoista, kun opettaja kertoo, millaisia vastauksia amerikkalaisessa kulttuurissa arvostetaan. Esimerkiksi oli mielestäni erikoista, että näin perhekeskeisessä kulttuurissa ei kuulemma kannata sanoa, että saattaa tarvita joustoja lastenhoidon takia. Niitä kun ei kuulemma katsota hyvällä. Amerikkalaisen kulttuurin lisäksi olen oppinut paljon myös muista kulttuureista. Ryhmäkeskustelut monen eri kulttuurin kesken voivat välillä olla avartavia.

4 kommenttia:

 1. Ihanan näköinen brunssi, kyllä amerikkalaset osaavat. Varmaan mielenkiintoinen kurssi ja tosi kiva että olet saanut kavereita sen kautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täältä saa kyllä niin hyviä brunsseja! Ehkä en ole muuten vielä ollut kovin vaikuttunut paikallisesta ruokakulttuurista, mutta brunssit on mahtavia :).

   Poista
 2. Sait mut juuri kiinnostumaan ESL-kursseista! Olin viimeksi tässä maassa asuessani 11-12-vuotiaana kyseisillä tunneilla, ja silloin kyseessä oli yksityisopetusta erittäin pätevän opettajan johdolla. En kuitenkaan ennen tätä kirjoitusta vakavasti ajatellut, että tunneille voisi palata, kun ESL-tunnit ovat minun mielessäni lokeroituneet vahvasti samaan kategoriaan peruskoulun kanssa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa käydä katsomassa ainakin, jos teillä lähistöllä on näitä! Jos olisin täällä vaikka osa-aikaisesti töissä tai opiskelisin tai muuta sellaista, missä tulisi puhuttua englantia päivittäin esimerkiksi muutaman tunnin ajan, niin tuskin kävisin tuolla. Mutta nyt kurssi on ollut tärkeää erityisesti puherutiinia varten. Mähän en ole ennen asunut ulkomailla ja olen puhunut englantia aiemmin vain satunnaisesti töissä. Eli mulle tämä puhumisen sujuvoittaminen on tosi tärkeetä.

   Juttelin yks päivä meidän opettajan kanssa, joka (yllättäen!) on sitä mieltä, että heidän ESL-kurssit ovat niin paljon tasokkaampia kuin muiden paikallisten ESL-tarjoajien. Hän sanoi, että turhautuisin ihan täysin niissä muissa paikoissa, että ne ovat sellaista, miten toimia kaupassa -tyylistä. Toisaalta tonne kurssille on tullut paljon (hyviä) opiskelijoita myös näistä toisista paikoista, joten voi olla, että hän on oikeassakin. Eli kannattaa varautua siihen, että paikkakohtaisia eroja varmasti on laadussa ja kuulemma usein ongelma on, että ESL-opettajat eivät aseta tarpeeksi kunnianhimoisia tavoitteita opiskelijoille. Tämäkin kurssi on kuitenkin mielestäni helpohko, mutta kyllä siellä aina jotain uutta tulee. Ja kun aikaa on, niin on tämä oikein hyvä tapa käyttää pari tuntia päivässä. Olen ollut tosi iloinen, että löysin tämän paikan :).

   Poista