tiistai 17. heinäkuuta 2012

Lakka, hilla, cloudberry

Miten sitä aina ilahtuukin niin paljon, kun yhtäkkiä näkee jotain Suomeen liittyvää täällä. Tällä viikolla ostin Lonely Planet Magazinen (brittilehti) ja sen kansi ei mitenkään valmistanut siihen, mitä sisältä löytyi. Nimittäin viiden aukeaman juttu Suomen lakkahuumasta ja myöhemmin vielä puolen sivun juttu perinteisestä suomalaisesta saunomisesta.

jokaisella lakalla on kultareunus?

Artikkeli kertoo lakasta, sen kerääjistä ja marjamarkkinoista. Vähän Lapista siinä sivussa. Artikkelista tuli nostalginen olo, sillä se toi mieleeni muistoja äitini lapsuudenkodin lähellä sijainneesta lakkasuosta. Parhaiten suosta on jäänyt mieleeni pieni suojärvi, joka oli lumoavan kaunis. Toiseksi suosta on jäänyt mieleeni ne järjettömät hyttysmäärät ja se päänräjäyttävä ininä. Siksipä työnjakomme oli sellainen, että äiti keräsi lakkoja ja me lapset huidoimme hyttysiä hänen ympäriltään. 


Artikkelin lopussa veteraanihillanpoimija tunnustaa kuiskaten, että tykkää oikeastaan mansikoista enemmän kuin lakoista. Heh, niin minäkin. Paitsi kaurapuuron kanssa lakkahillo on parasta. 


Bonuksena lehdestä löytyi ohjeet suomalaiseen saunontaan - tämä artikkeli pitää säästää ei-suomalaisten vieraiden järkyttämiseen.


En kuitenkaan ostanut tätä lehteä tuon Suomi-jutun takia, se oli vain iloinen ylläri. Ostin lehden noiden kannessa näkyvien taikasanojen California ja road trip takia. Meillä on sellainen suunnitelmissa elokuun alkuun, jolloin meillä on kesän ainoaksi jäävä, reilun viikon yhteinen loma. Reitti on nyt hahmoteltu ja hotellit on varattu, muuten suunnitelmat ovat vielä alussa. 

4 kommenttia:

 1. Ihana artikkeli! "use kauha to release löyly" :] Myös yllättävän totuudenmukaista kerrontaa Suomesta, usein ulkomaalaisilla lehdillä saattaa olla joko virheellistä tai sitten vähän värittynyttä tietoa suomalaisuudesta. /m

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnitin muuten itse huomiota ihan samaan asiaan eli että yllättävän totuudenmukainen teksti. Ja tämä oli kuitenkin pitkä juttu, jossa olisi voinut monessa kohtaa mennä vikaan. Jopa vihtomisesta kirjoitettiin oikein ja annettiin houkutteleva kuva sen tavallisen itseruoskintaihmettelyn sijaan. Vähän tosin hymähtelin aluksi artikkelin loppulauseelle, joka meni näin: "The love for the cloudberry -- is also because the annual search for the cloudberry provides the perfect excuse for Finns to do the one thing they love more than any other - to get outside and explore the land that sustains them, squeezing every last drop from the fleeting months of a ripened summer." Mutta sitten aloin ajatella, että sehän on ihan totta. Että vaikka en itse varsinaisesti olekaan luontoihminen, niin suurin osa suomalaisista on. Aina kaikissa kyselyissäkin suomalaiset sanoo, että luonto on heille todella tärkeää. Eiköhän juuri tuo ole iso syy esimerkiksi viime vuosien sienestystrendille.

   Poista
 2. Pitkästä aikaa tulin kaukokaipuuni ja kalifornia-ikävän innottamana blogiisi vierailulle. Me ajettiin myös tuo LA -SF roadtrip ja oli mukava kokemus. Tosin meillä oli vähän liian tiukka aikataulu ja itse San Fransiscon päässä oli liikaa aikaa verrattuna matkalla olleisiin kohteisiin. Tai ei varmaankaan liikaa, mutta pienen lapsen ja isojen koirien kanssa reissatessa oli helpompaa niissä pikkupaikoissa kuin isossa kaupungissa ;) Mutta ehdottomasti suosittelen maisemareittiä, mentiin ylös PCH:ta ja tultiin motaria alas ja kyllä olisi monta elämystä jäänyt näkemättä jos oltaisiin vaan motaria ajeltu. Ensimmäinen yö vietettiin Morro Bayssa, joka oli ihana paikka. Sieltä löytyi idyllinen hiekkaranta, josta näkyi hyvin valtava Morro Rock, kiva paikka josta sai kivoja kuvia :) Ja Carmelissa olisi ollut mukava viettää aikaa pidempäänkin, harmi ettei siihen ollut mahdollisuutta ajan vuoksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun tulit kertomaan kokemuksistasi, Monica :). Me aiotaan mennä Kalifornian itäreunaa pitkin San Franciscoon ja tulla sitten PCH:ta takaisin. Vähän muakin harmittaa jo etukäteen, että meille voi tulla paluumatkalla vähän kiire. Meillä on nimittäin tarkoituksena ajaa suoraan SF:sta Santa Barbaraan (LA skipataan kokonaan tältä reissulta eli ajetaan Santa Barbarasta sitten kotiin) eli ei aiota pysähtyä tuossa PCH:n varrelle yöksi lainkaan. Yöpymisvaihtoehtoakin harkittiin, mutta alkoi olemaan jo vaikea löytää majapaikkaa siitä väliltä ja meiltä alkoi loppua lomapäivätkin. Niin päädyttiin sitten tähän läpiajoon. Jos oikein ihastutaan, niin pitää sitten joskus toiste - vaikka vähemmän turistisesonkina - ajaa se yöpymisten kanssa :). Itse olen tällä hetkellä eniten huolissani matkapahoinvoinnista, kun monet ovat sanoneet, että siinä kiemuraisella tiellä tulee huono olo...

   Poista