sunnuntai 26. elokuuta 2012

Maanjäristys

Koimme tänään ensimmäistä kertaa isomman maanjäristyksen. Istuimme päivällä sohvalla lueskelemassa, kun talon rakenteet alkoivat täristä. Aloin miettiä, mitä ihmettä yläkerrassa tehdään, kun mies sanoi "maanjäristys". Tärinää kesti muutaman sekunnin eikä kumpikaan meistä tehnyt elettäkään kipittääkseen suojapaikkoihin - tukevan pöydän alle tai nurkkaan kantavien seinien viereen. Ei ole maanjäristykseen varautumisen opit selvästikään vielä selkärangassa. Onneksi kyseessä ei ollut vakavampi maanjäristys. Suurin vahinko tapahtui sitruunapuuressukallemme, jonka näimme tärisevän parvekkeella niin, että siitä putosi lehti. Tuntia myöhemmin tuli samanlainen, hieman heikompi ja lyhytaikaisempi vain. Silläkään kerralla emme saaneet aikaiseksi liikahtaa sijoiltamme.


Real-time Earthquake Map tiesi kertoa kyseessä olleen 5,3 magnitudin maanjäristys Brawleyssa, n. 200 kilometria San Diegosta itään. Toinen tuntemamme oli suunnilleen samanlainen, vaikka sen tietoja ei ilmeisesti vielä ole varmistettu. Vaikka pienet maanjäristykset ovat tavallisia Kaliforniassa, niin yli 5 magnitudin maanjäristykset ovat jo aika harvinaisia. Wikipediassa on sivu Kalifornian maanjäristyksistä ja sinne on kerätty vain isoimmat. Tämänpäiväinen löytyy nyt sieltä myös.


Ainakin tällä hetkellä näyttää onneksi siltä, että vahingot jäivät pieniksi myös maanjäristyksen keskuksessa Brawleyn lähistöllä. Ainakin toistaiseksi on ilmoitettu vain lähinnä kosmeettisia vaurioita muutamille taloille, kertoo Los Angeles Times. On kuitenkin mahdollista, että maanjäristykset jatkuvat vielä lähipäivinä. Quake Prediction -sivu varoittaa, että tämänpäiväinen järistys voi laukaista tänään tai huomenna jopa yli 6 magnitudin maanjäristyksen. Tällä hetkellä on maanjäristysvaroitus myös San Franciscon kohdalla. Jos siis oleilee nyt Kaliforniassa, niin ei ole hullumpi idea kerrata ohjeet maanjäristysten varalle. Voitaisiin tehdä se itsekin ja ottaa pienemmätkin järistykset tosissaan. Suurin osa maanjäristyksistä täällä on pieniä ja harmittomia, mutta jos se iso järistys kuitenkin osuu kohdalle, niin ei ole montaa sekuntia aikaa arpoa toimenpiteitä. Ohjeita maanjäristyksen varalle löytyy esimerkiksi täältä: Earthquake Preparedness in San Diego.

Kuvat eivät liity mitenkään aiheeseen, ne ovat vain kukkakuvia kahvinhakureissulta :).

10 kommenttia:

 1. No mutta, ehkä sitten ensi kerralla muistatte mennä suojaan, jos on isompi kyseessä, kun nyt olette yhden kokenut :-)

  Paljon olen matkaillut, mutta koskaan en ole maanjäristystä kokenut (enkä onneksi muitakaan pahoja luonnonoikkuja, vallankaappausyrityksen kylläkin...).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivän aikana tuli vielä toinen samanlainen eikä me senkään kohdalla tehty mitään... Täällä pienemmät maanjäristykset ovat sen verran yleisiä, että sitä ei pelästy maanjäristystä - vaikka pitäisi. Pitäisi vain toimia heti eikä jäädä kuulostelemaan, minkälainen maanjäristys tällä kertaa on kyseessä. Vallankaappausyritys kuulostaa hurjalta :(!

   Poista
 2. Ei ihme, jos ette tajunneet syöksyä suojaan, jos se kuitenkin kesti noin lyhyen aikaa. Minä en ole koskaan kokenut minkään kokoista maanjäristystä, joten on vaikea kuvitella miltä se tuntuu oikeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Isotkin maanjäristykset kestävät yleensä vain joitain kymmeniä sekunteja, joten paljon ei ole aikaa hukattavaksi niiden osuessa kohdalle :(. Tämä tuntui lähinnä siltä kuin yläkerrassa olisi kaatunut joku valtava kirjahylly tms.

   Poista
 3. Enpä ole itsekään maanjäristystä kokenut, eikä ole kyllä tarviskaan... Mutta viime syksynä täällä oli pari sen verran kovaa myrskyä, että ikkunalasit heiluivat ja sekin oli vähän epämukavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole itselläkään tarvetta kokea enää uudelleen, ainakaan isompaa! Täällä ei onneksi ole pahemmin myrskyvaaraa, tuolla toisaalla Amerikassa on jatkuvasti hengenvaarallisia myrskyjä :(. Toivottavasti siellä teillä ei liian isoja myrskyjä tule kuitenkaan :).

   Poista
 4. Eilen illalla "kympin" uutisssa tuli tietoa, että Kaliforniassa oli ollut maanjäristys. Kerroin kaikille jotka halusivat kuunnella, että itse asiassa tiesin asiasta jo aiemmin !! Onneksi ei ilmeisesti tullut isompaa vahinkoa, mutta koska asut sellaisella maanjärstysherkällä alueella, ehkä siihen kannattaa varautua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah, ilo toimia tietotoimistona :D. Jep, pitää yrittää petrata varautumisen kanssa.

   Poista
 5. Oon varmaan kaikki kirjoitukset lukenut, mutta kommentointi on jäänyt, koska ipad ei suostu kirjoittaan tänne mitään.

  Suomessa asumisessa on kyllä se hyvä puoli, että noi ääri-ilmiöt täältä puuttuu. Jotenkin sen vuoksi ei edes matkustaessakaan ole osannut ajatella, että joku myrsky tai järistys voisi osua kohdalle, vaikka tietääkin, että niitä tapahtuu. Äiti kylläkin oli joutunut järistykseen viime vuonna Turkissa. Oli ollut kuulemma ihan kauhuissaan, kun yöllä yhtäkkiä sänky oli alkanut liikkua. Ystävänsä oli vain nukkunut, eikä äiti ollut edes viitsinyt herättää häntä, vaan oli kauhuissaan valvonut loppuyön odottaen uutta järistystä, jota ei onneksi sitten ollut tullut.

  Muutenkin sun kirjoituksia on ollut kiva lukea. Jotenkin hauskaa saada ns. sisäpiirin tietoa olematta itse paikalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monesti olen miettinyt tuota samaa, että Suomi oli monella tavalla turvallinen paikka asua. Itse asiassa en oikein edes tajunnut Suomen lintukodosta katsoessani näitä kaikkia luonnon ääri-ilmiöitä, joita täällä on. Olihan niistä joskus uutisissa, mutta täällä ne kaikki uhat vasta ovat tulleet tosiksi. Ja meidän alue ei kuitenkaan edes ole vaarallisimmista päästä täällä, kun joillain alueilla Amerikassa tuntuu olevan jatkuvasti esimerkiksi tornadojen ja hirmumyrskyjen uhka.

   Ja kiitos muutenkin kommentistasi. Tuli tosi hyvä mieli kuulla, että jutut on jaksaneet kiinnostaa varsinkin, kun olet niitä harvoja, jotka ovat lukeneet blogia alusta alkaen :).

   Poista