torstai 1. maaliskuuta 2012

Kasvishuumaa

Tiistaisin postilaatikkoon tipahtaa kasa mainoslehtisiä. Kaikki isoimmat marketit (ja niitä on monta!) tekevät oman tarjouslehtisen joka viikko. Yksi parhaita asioita täällä on se, että täältä saa maukkaita kasviksia edullisesti. Esimerkiksi parsanipun löytää yleensä aina parilla dollarilla ja avokadon alle dollarilla. Niistä on usein vieläkin edullisempia tarjouksia, niin kuin nyt. Täällä on ehkä nyt parsa-aika menossa, koska jo parisen viikkoa nipun on saanut noin dollarilla useammasta paikasta.


Tässä suosikkikaupassani on keskiviikkoisin supertarjouspäivä, koska silloin on voimassa sekä uuden viikon että edellisen viikon tarjoukset. Kauppa on silloin pullollaan tarjouksien hamstraajia. Ihmisillä on korit kukkuroillaan tarjouskasviksia ja eilen esimerkiksi näin vanhemmalla rouvalla kymmenen purkkia tarjoukseen tullutta luomupastakastiketta. Luomuvalikoimat ovat täällä yleensäkin toinen mukava juttu, ne ovat paljon laajemmat kuin Suomessa.


Kasvistorttu

Teimme eilen kasvistorttua, jonka ohjeen löysin viime syksynä MeNaisista. Tortun erikoisuus on se, että ainoastaan pohja laitetaan uuniin. Alkuperäisessä ohjeessa oli enemmänkin täytteitä, me olemme vähän yksinkertaistaneet sitä makumme mukaan.


Ainekset
piirakkapohja
1/2 nippua parsaa
1/2 paprika
1 punasipuli
2 valkosipulinkynttä
3 artisokansydäntä öljyssä (ostan tapasbaarista)
10 kirsikkatomaattia
1 dl valmista pestokastiketta
75 g (1/2 prk) pehmeää vuohenmaitojuustoa
oliiviöljyä paistamiseen


Suolaisten piirakoiden kohdalla oikaisen usein niin, että ostan pohjan valmiina. Varsinkin kun Sproutsista saa maukkaita luomuspelttipiirakkapohjia. Käytän spelttiä usein leivonnassa itsekin.

Valmista piirakkapohja. Kuori ja pilko parsat lyhyiksi pätkiksi ja keitä ne napakan kypsiksi suolalla maustetussa vedessä, n. 3-6 min. Valuta parsa. Paloittele paprika ja sipuli, ja hienonna valkosipulinkynnet. Paista kasvikset oliiviöljyssä pehmeiksi. Lisää halkaistut kirsikkatomaatit kypsymään pariksi minuutiksi. Leikkaa artisokansydämet suupaloiksi ja pyöräytä ne lopuksi kasvisten joukkoon lämpenemään hetkeksi. 

Voitele hieman jäähtynyt piirakkapohja pestolla. Lusikoi juusto nokareiksi kasvisten joukkoon ja kaada seos torttupohjalle. Valmis.


4 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen kuuloinen ja näköinen piiras!

    VastaaPoista
  2. Olen kateellinen kasvisvalikoimista! Juuri eilen selasin yhtä mun lempi pastakeittokirjaa ja olin harmissani, kun en viitsi tehdä sieltä mitään, kun kasvikset ei ole vielä niin hyviä kuin sitten kesällä kotimaiset...

    Jännä piirakka! Täytyy pistää korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää on tosiaan yksi parhaista puolista täällä. Odotin koko pimeän syksyn Suomessa paikallisia kasvisapajia, enkä onneksi turhaan :).

      Poista