lauantai 22. joulukuuta 2012

Joulun odotusta

Olen tänä vuonna ollut myöhässä jouluvalmistelujen kanssa - amerikkalaisella mittapuulla varsinkin. Kun tuossa parisen viikkoa sitten kävin ensimmäistä kertaa katselemassa joulujuttuja paikallisista kaupoista, niin myynnissä oli enää viimeisiä tavaroita alennusmyynnissä. 


Tällä viikolla lähestyvä joulu on näkynyt valtaisina ruuhkina ihan kaikissa kaupoissa. Hässäkän taustalla soivat joululaulut, joista suosituin on täällä tuntunut olevan "A Holly Jolly Christmas". Sen sanat sopivat oikeastaan hyvin tänne lumettomalle vyöhykkeelle:

Have a holly, jolly Christmas; 
It's the best time of the year 
I don't know if there'll be snow, 
but have a cup of cheer. 

Olen kuullut huhua, että Suomessa sen sijaan pitäisi olla täydellinen valkea joulu koko maassa. Kyllä teidän nyt siellä kelpaa! Täällä nimittäin on viime aikoina satanut vettä ja ollut koleaa. Nyt jo on satanut paljon enemmän kuin joulukuussa keskimäärin ja taitaa vettä ripsotella jouluaattonakin. Koleiden säiden ainoa hyvä puoli on ollut, että on voinut hyvällä syyllä käpertyä sisätiloihin juomaan World Marketista löytynyttä ruotsalaista glögiä ja polttelemaan tuoksukynttilöitä. Amerikkalaiset rakastavat kaikenlaisia huonetuoksuja ja näköjään tuoksukynttilät ovat villinneet tämän suomalaisenkin. Laatikkoon on kertynyt piparkakkua, piparminttua, kaneliomenaa ja muita sesonkituoksuja.


Huomenna täytyy ostaa ja valmistaa jouluruokia ja yksi lahjakin on vielä hankkimatta. Täältä on vaikea löytää hyvää, suomalaistyylistä harmaasuolattua kinkkua ja hurjimmat suomalaiset suolaavatkin itse. Me päädyimme jouluvieraidemme kanssa siihen, että meillä on tänä vuonna kalkkunaa. Mehän tietty ollaankin kiitospäivän jälkeen jo lähes puoliammattilaisia kalkkunanpaistossa. Suomalaisista perinteistä tarkoitus olisi tehdä joulupuuroa ja laatikoita. Laatikkoja en ole koskaan ennen tehnyt itse, mutta onneksi anoppini on täällä tekemässä ne kanssani. Mietimme vielä, josko voisimme yhdistää pöytään jotain paikallistakin. Munatotia ainakin on luvassa.

Kännykkänäpsy munatotimuffinssista. Sitä ei heti tule ajatelleeksikaan, mihin kaikkiin asioihin sesonkimakuja ja -tuoksuja voidaan laittaa.

Joulupöydän kattauksesta on jo idea mutta toteutuksesta uupuu vielä palanen jos toinenkin. Edelleen ratkottavana on myös, miten saamme seitsemän ihmistä istumaan maksimissaan kuuden hengen ruokapöytämme äärelle. Mutta onhan tässä vielä päivä aikaa.

16 kommenttia:

 1. Toivottavasti mahdutte pöytään :) ja laatikot maistuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just mahduttiin, sopu sijaa antoi :). Hyvää joulua sinne myös!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Niin ja laatikoista vielä piti sanoa, että ainakin perunalaatikon imeltämisessä jäi vielä opeteltavaa ensi vuodelle ;). Mutta kyllä niistä kaikista ihan syötäviä tuli ja tärkeä osatekijä suomalaisen joulutunnelman luomisessa :).

   Poista
 3. Oi tuo vapaudenpatsas sopisi meidän kuuseen! Hyvää joulua ihana Ronja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei olla (vielä) oltu koskaan NYCissä, mutta kaikkien muiden kokemusten perusteella tiedän jo nyt rakastuvani kaupunkiin. Eli olisi ehkä pitänyt ostaa se jo tulevaisuuden varalle ;). Hyvää joulua sinne myös, ihana Sofia :).

   Poista
 4. Oikein hyvää joulua!

  Minullakin on tänä vuonna ollut monta tuoksukynttilää ja huonetuoksuja, täälläkin kovin suosittuja ja ovathan ne ihania!

  Tuo leipomokuva -ah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää joulua! Kolmas joulutuoksukynttilä menossa parhaillaan, muutama vielä laatikossa...

   Poista
 5. Rauhaisaa Joulua, ihanaa, että teillä on sukulaisia siellä jakamassa jouluiloa. :) Suomessa aatto oli valkoinen, juuri sellainen satukirjajoulusää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, on tosiaan mahtavaa, kun saatiin sukua kylään heti ensimmäiseksi jouluksi :). Meillä tosiaan satoi vettä aattoaamuna... Mutta kyllä se siitä sitten auringonpaisteeksi kirkastui iltapäivää kohden. Vaikka ei mikään sää ole silti niin hyvä joulusää kuin juurikin tuo luminen satukirjasää :). Eli ihanaa joulua sinne!

   Poista
 6. Hauska lukea, millaisen joulun olette sinne tehneet. Millaista munatoti on? En ole koskaan kokeillut.

  Hyvää joulunpyhien jatkoa!

  VastaaPoista