torstai 22. marraskuuta 2012

Kiitospäivän tunnelmia

Alkaessani kirjoittaa tätä pari ystävää vielä nukkuivat tuossa viereisessä huoneessa. Tänään on kiitospäivä, Amerikan suurin mässäilyjuhla. Kiitospäivää juhlitaan erityisesti sen kunniaksi, että intiaanit pelastivat varhaiset Amerikkaan tulleet siirtolaiset (Pilgrims) nälkäkuolemalta tarjoamalla heille ruokaa ja opettamalla heidät metsästämään ja kalastamaan. Asian irvokkuus on siinä, että myöhemmin uudemmat amerikkalaiset sitten häätivät nämä alkuperäiskansat eli intiaanit näiltä hedelmällisiltä mailtaan köyhille alueille. Kuulemma monet intiaanit eivät tämän vuoksi juhli kiitospäivää.


Nykyään kiitospäivä on joulun lisäksi vuoden suurin perhejuhla. Kansallinen vapaapäivä, joka on pyhitetty yhdessäololle, kiitollisuudelle elämän hyvistä asioista ja tietenkin kalkkunanpaistolle. Kalkkunanpaistossa auttavat kymmenet lehdet sekä noin 800 puhelinnumeroa, joista voi kysyä apua kalkkunanpaistopulmissa. Näkyipä tuossa äsken telkkarissakin olevan menossa kalkkunanpaiston hot line, johon katsojat saavat soittaa. "Mitä enemmän voita, sitä parempi kalkkuna", siellä juuri neuvottiin.

Vieraamme olivat eilen täällä ensimmäistä päivää. Aloitimme päivän amerikkalaisilla pannukakuilla, minkä jälkeen mies suuntasi vielä töihin ja me muut Del Marin rannalla ihastelemaan Tyyntä valtamerta. Sen jälkeen vein heidät lounaalle suosikkilounasravintolaani Urban Platesiin syömään kalasalaattia. Ennen päivän pääurakkaa eli kiitospäivän ruokaostoksia kävimme hakemassa voimaa Coffee Beansin joulusesonkikahveista.




Urban Plates panostaa laadukkaisiin raaka-aineisiin. Tykkään myös ravintolan teollisesta ulkonäöstä.


Paistoimme kalkkunan jo eilen, koska lähdemme heti kiitospäivän jälkeisenä päivänä eli Black Fridayna reissuun. Eilen teimme kalkkunalle vain yhden lisukkeen, karamellisoituja uunijuureksia, mutta aterian laittaminen venähti silti sen verran, että pääsimme syömään vasta puolilta öin. Täytyy nostaa hattua vieraille, jotka jet lagissa valvoivat sinne asti! Eiköhän tuolla saatu nyt rytmi korjattua oikeaksi kerralla.

Tänään on edessä varsinainen kiitospäivän ateria. Olemme yrittäneet koostaa aterian perinteisistä aineksista, onhan tämä meidän ensimmäinen kiitospäivä. Meidän kiitospäiväateriana on yrttinen luomukalkkuna maissileipätäytteellä ja karpalokastikkeella, papuja, ruusukaaleja, salaatti crimini-sienistä ja parsakaalista sekä maissileipää. Jälkiruoaksi on omenapiirakkaa vaniljajäätelöllä. Perinteisistä juomista tarjolla on lämmintä omenasiideriä. Ja kaikki olisi tosiaan syötävä tänään pois, sillä huomenna olemme jo toisaalla.

modernimpi talo Del Marin rannan tuntumassa

Huomenna on Black Friday. Tämä kiitospäivän jälkeinen perjantai on vuoden suurin ostospäivä. Black Fridayna on vuoden parhaat alennukset ja ihmiset jonottavat kauppojen edessä jopa läpi yön. Amerikkalaiseen tapaan jonotus tehdään mukavaksi teltoilla ja grilleillä. Jotkut kaupat avaavat ovensa jo keskiyöllä. Hullut päivät jäävät kakkoseksi tälle ostohulabaloolle. Kuulin, että jonain vuonna joku nainen oli tuomittu siitä, että hän otti kauppaan avukseen pippurisumutteen, jolla sitten suihkaisi kilpailevia shoppailijoita. Ihmisiä on jopa pusertunut hengiltä ostoryntäyksessä aiempina vuosina. Me käymme varmaan vähän katsomassa meininkiä jossain, mutta emme aio turhauttaa itseämme käyttämällä päivää kaupoissa jonottamalla.

Nyt kaikki ovat jo hereillä ja syötiin tässä välissä jo aamiainenkin. Kohta lähdetään vähän reippailemaan ennen syöminkejä. Voi mennä joitain päiviä ennen kuin maltan tulla uudelleen tänne päivittelemään. On se vain niin ihanaa, kun on vihdoin rakkaita ystäviä kylässä, voi tätä onnenpäivää. Mukavaa kiitospäivää kaikille, jotka sitä juhlitte!

16 kommenttia:

  1. Mietin juuri tänään, että olisipa joskus hauska olla siellä Atlantin toisella puolella kokemassa Thanksgiving kaikkine perinteineen. Onnistuiko kalkkuna muuten hyvin?

    Huomenna siellä sitten ilmeisesti alkaa ostoshulinat?

    Niin ja blogissani on sinulle tunnustus :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon tunnustuksesta Mrs J. :)! Meidän kalkkuna onnistui ihan tosi hyvin :). Siitä iso kiitos vieraillemme, jotka eivät olleet ensimmäistä kertaa kalkkunanpaistossa, vaikka kiitospäivää juhlimmekin kaikki ensimmäistä kertaa. Ostoshulinat tuli myös koettua, niistä laitan piakkoin vielä lisää juttua :).

      Poista
  2. Ihania hetkiä Ystävien seurassa! :)

    Minusta kiitospäivä tuli oikein sopivaan saumaan, tuntuu ettei täällä suomessa ehdi enää nukkua ollenkaan.. Joka ilta kymmenen tienoilla alkaa tulemaan milloin mitäkin tietoa sähköpostilla ja yöunethan siinä menettää kun mm. katselee tulevaa majapaikkaansa jne. Eilen oli ihana hiljaista ja tänään jaksaa taas töissä kun on saanut nukkua rauhassa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, oli kyllä pari viikkoa täynnä niin ihania hetkiä, että riittää muisteltavaa pitkäksi aikaa :). Ah, muistan niin hyvin tuon elämänvaiheen! Niinhän siinä tosiaan aina kävi, että koko yöksi jäi googlaamaan...

      Poista
  3. En olisi kyllä enää muistanutkaan, että Kiitospäivälle on ihan joku historiallinen merkityskin, eikä pelkästään nykyinen syöminen ja shoppailu :) Kivaa reissua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa tuo syöminen ja shoppailu nykyään ollakin se pääasiallinen merkitys ;). Kiitos, oli kyllä niin kiva reissu!

      Poista
  4. Voi miten tavattoman kaunis blogi sinulla onkaan! Tämä ruokkii myös tehokkaasti omia unelmiani ulkomaille muuttamisesta, joka toki ajatuksenakin on vielä lapsenkengissä - mutta ehkä vielä joskus.. Minä jään tätä lukemaan ja haaveilemaan. Upeita valokuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi että, miten ihana kommentti. Kiitos paljon, merryhey! Eikä sitä koskaan tiedä, meillekin tämä mahdollisuus ulkomaille muuttoon tuli lopulta ihan puun takaa. Eli kannattaa ruokkia sitä unelmaa :).

      Poista
  5. Uskon, ettet malta tänne nettimaailmaan tulla, kyllä ne irl läheiset voiton vie.

    Toivottavasti on mukavaa, tai miksipä ei olisi!

    VastaaPoista
  6. Meillä pidempään täällä viihtynyt tuttavaperhe hoiti ruoanlaiton, joten ei tullut siitä kokemusta, mutta kovasti väittivät, että kalkkuna piti tehdä valmiiksi juuri ennen ruokaa (en tiedä mihin perustui tämä väite). Miltä se teillä maistui?

    Me kävimme kanssa katsomassa Black Fridayna meininkejä, ja olin vähän pettynyt ihmisten vähyyteen... toisaalta emme jaksaneet kaupoille ennen iltakuutta. Lehdessä oli sitten kuvia jonottajista.

    Hyvää reissua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllähän tuollaiset linnut varmaan tuppaavat kuivamaan ajan myötä ja varsinkin uudelleen lämmitettyinä, joten siksi varmaan parasta olisi syödä se heti. Me syötiin kalkkunaa kahtena iltana, jälkimmäisenä uudelleenlämmitettiin sitä vähän uunissa. En huomannut, että se olisi ollut ainakaan merkittävästi kuivempaa toisenakaan iltana, vaan oli tosi hyvää molempina päivinä. Haikailen jo vähän jouluksikin kalkkunaa, niin herkullista se oli ja loppujen lopuksi aika simppeli tehdä (varsinkin kun kalkkunanpaistosta napsahti nakki miehille ;)).

      Me saatiin kyllä osamme Black Fridayn jonoista, mutta mitään pippurisuihketyyppistä hulluutta emme sentään joutuneet kohtaamaan.

      Poista
  7. Taitaa olla 15. kerta, kun olen Amerikassa Thanksgiving aikaan. Olen saanut viettää ko. juhlaa oikein autenttisesti kutsuttuna vieraana ja se oli tietysti ikimuistoista. Tähän aikaan vuodesta Cal ja Fl (jossa nyt parhaillaan olen) voittavat kyllä Suomen kaamoksen. Toisaalta joulu kotimaassa on ihan must juttu. Mission Beachillä katselin paperilumihiutalein koristettuja ikkunoita ja ihmettelin, mikä niissä koskettaa ihmisiä....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi hieno kokemus itsellekin joskus päästä juhlistamaan kiitospäivää tuolla tavoin vieraana! Katselin juuri muuten kanssa lumihiutalelyhtyjä ikkunoissa ja onhan se tosiaan vähän huvittavaa tuoda joulumieltä niillä täällä palmujen keskellä. Viime vuonna vietimme joulua Lapissa juuri ennen tänne muuttoamme ja ei olisi voinut olla parempaa tapaa viettää sitä joulua. Saas nähdä, miltä itsestä tuntuu viettää ensimmäistä joulua täällä nyt tänä vuonna.

      Poista
  8. Kiitos vinkistä Moo:n suhteen! Mainitsin sinut käyntikortti-postauksessani tänään.

    VastaaPoista