maanantai 5. marraskuuta 2012

Se on vaalipäivä huomenna

Huomenna täällä on presidentinvaalit, joissa valitaan maailman vaikutusvaltaisin henkilö seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Kisa näyttää erittäin tiukalta, vaikka hurrikaani Sandyn seurausten hoitaminen näyttää parantaneen alamäessä olleen Obaman asemia. Katseet kannattaa suunnata erityisesti vaa'ankieliosavaltio Ohioon. Yhtään republikaania ei ole valittu presidentiksi ilman, että tämä olisi voittanut Ohion. Eli jos Obama voittaa Ohion, niin Obama todennäköisesti voittaa koko kisan. Aikaerokin tuo lisämaustetta täkäläiseen systeemiin. Täällä länsirannikolla on vielä äänestysaikaa silloin, kun ovensuukyselyjen tulokset jo tulevat itärannikolta. Ne ovat aiemminkin vaikuttaneet äänestämiseen täällä.

Presidentinvaalien lisäksi ainakin täällä Kaliforniassa on useita kansanäänestyksiä lakialoitteista presidentinvaalien yhteydessä. Siinä missä presidentinvaalit näkyvät enemmän netissä ja televisiossa, niin kansanäänestykset näkyvät enemmän kadunvarsilla ja kuuluvat radiossa. Itseäni kiinnostaa näistä kansanäänestyksistä eniten kaksi aloitetta, propositio 30 ja propositio 34.

tässä talossa halutaan lisätä rahaa koulutukseen (prop 30) ja säilyttää etujärjestöjen oikeus rahoittaa puolueita (prop 32 kieltäisi tämän)

Propositio 30:n tarkoitus olisi kerätä lisää veroja koulutukseen. Sikäli kun olen oikein ymmärtänyt, niin propositio 30 nostaisi myyntiveron 8 %:iin nykyisestä 7,75 %:sta sekä kaikista suurituloisimpien tuloveroja, ja rahat käytettäisiin koulutukseen, peruskouluista collegeihin ja yliopistoihin. Kalifornian rahatilanne on katastrofaalinen ja koulutuksesta on jo leikattu paljon. Tämän ehdotuksen tarkoitus olisi estää lisäleikkaukset. Muistelen kuulleeni, että ehdotuksen kaatuminen tarkoittaisi esimerkiksi San Diegon kunnallisessa Collegessa - jossa käyn englannin kurssilla - 150 kurssin lakkauttamista.

Sinällään varmaan kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että koulutus on tärkeää. Amerikkalaisessa yhteiskunnassa tuskin on koulutusta parempaa keinoa vaikuttaa tulevaisuuteensa. Mutta proposition vastustajat ovat sitä mieltä, että veroja maksetaan ihan liikaa jo nyt. Harva sitä veroja rakastaa, mutta amerikkalaiset todella vihaavat veroja. Ja tällä vihalla on pitkät perinteet. Taisi verotus olla yksi iso tekijä jo Yhdysvaltain vapaussodan synnyssä. Proposition vastustajat ovat myös sitä mieltä, että laki ei takaisi tämän lisärahan päätymistä koulutukseen.

Propositio 34:n tarkoitus olisi lakkauttaa kuolemanrangaistus Kaliforniassa ja vaihtaa se elinkautiseen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen. Omaan ihmisoikeuskäsitykseeni ei kuulu kuolemanrangaistus siinä kuin ei raipparangaistuskaan, vaikka karmeista rikoksista kuullessani voikin hetkittäin siltä tuntua. Mutta se tuli minulle yllätyksenä, että kuolemanrangaistuksen lakkauttaminen säästäisi Kalifornialta yli sata miljoonaa dollaria vuodessa. Lakkauttamista kannattavien pääperuste onkin järjestelmän kalleus. Lakialoite siirtäisi säästyvät rahat rikostutkinnan nopeuttamiseen.

Toinen peruste on, että aina on olemassa mahdollisuus, että syytön ihminen tuomitaan kuolemaan. On myös tuomittu. Tutkimukset osoittavat, että Amerikassa yli 100 syytöntä on tuomittu kuolemaan ja osa heistä on myös ehditty teloittaa. Kuolemanrangaistuksen olemassaolon ei myöskään ole todettu ehkäisevän niitä raaimpia rikoksia. Kuolemanrangaistuksen näkyviä vastustajia ovat tällä hetkellä lain keskeisimmät säätäjät vuodelta 1978.  Esimerkiksi viime päivinä olen autossa usein kuullut lain kirjoittaneen Don Hellerin kertovan, miten suuren virheen hän teki.

Olen kuullut, että Kalifornia kuluttaa tällä hetkellä enemmän rahaa vankiloihin kuin koulutukseen. Siinäpä mielenkiintoinen yhteys näiden kahden aloitteen välillä.


Lopuksi pari sanaa tuosta sivupalkissani nykyään näkyvästä Indiedays Inspirationista, jossa blogini on mukana. Tämän blogin osalta yhteistyö tarkoittaa sitä, että postaukseni päivittyvät myös Inspirationiin ja muut Inspiration-blogit näkyvät täällä tuossa sivupalkin bannerissa. Olen aiemmin seurannut blogeja lähinnä tuon sivupalkin oman listani sekä Blogilistan kautta. Tykästyin heti myös tuohon Inspirationiin, koska siellä kuvat ovat niin isossa roolissa. Ainakin itseäni kuvat houkuttavat usein otsikkojakin enemmän lukemaan. Ja hups, siinä se päivä sitten taas vierähtikin.

14 kommenttia:

  1. Samaa mieltä kuolemanrangaistuksesta. Tutkimusten mukaan rangaistuksen tiukentamisella ei ole vaikutusta tehtyihin rikoksiin, joten sinälläänkin kuolemanrangaistus on turha "pelote" ja ei näin ollen vähennä rikollisuutta.

    Rangaistus voisi hyvin olla vapauden menetys sivistysvaltiossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Musta kostonhalu on inhimillinen tunne, mutta valtioiden pitäisi olla sellaisen yläpuolella. Tärkeintä näissä rikoksissa on estää niiden uusiminen ja siinä elinkautinen ilman mahdollisuutta ehdonalaiseen toimii ihan yhtä hyvin.

      Poista
  2. Mun mielestä on jotenkin niin kieroa, että itärannikon tulokset tulevat jo kun länsirannikolla vielä äänestetään. Pidetään joka tapauksessa illalla vaalivalvojaisia suomalaisporukalla ja jännättään, mutta saa nähdä jaksetaanko valvoa siihen asti, että teilläkin on äänet laskettu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli ne virallisetkin tulokset oikeasti tulee ennen tosiaan? Kuulin jostain niin, mutta en löytänyt varmistusta eilen, kun koetin googlailla. Ymmärsin että joskus ennen oli ollut niin muttei enää. Se on kyllä niin erikoista. Sama kuin Suomessa Lapin äänet tulisi Etelä-Suomen vielä äänestäessä :D. No, nyt taitaa tulla niin tiukka kisa, että tulokset tuskin ainakaan passivoi.

      Poista
  3. Toivottavasti Obama voittaa! Kädet ristiin ja peukut pystyyn!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, jos Eurooppakin saisi äänestää, niin Obama taitaisi olla ylivoimainen :).

      Poista
  4. Uusi blogisi seuraaja ilmoittautuu! Mielenkiintoinen taustoitus lakiesityksiin! Täällä itärannikon swing statessa pidetään peukkuja Obaman puolesta :)

    VastaaPoista
  5. Jessica, kiitos ja tervetuloa, kiva että olet löytänyt tänne :). Mielenkiintoista vaalipäivää sinne myös!

    VastaaPoista
  6. Jes, niin se Obama vaan voitti! Tai ainakin mä oon sitä mieltä. En todellakaan tiedä, mitä kaikkea kumpainenkin ehdokas on kampanjassaan ajanut, mutta Romneyn takapajuiset ajatukset kyllä sai mut automaattisesti kannattaan Obamaa.

    Tällä kertaa vaalipäivää en juuri täällä huomannut, kun taas neljä vuotta sitten oli aika hienoa olla Times Squarella seuraamassa äänten laskentaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin kanssa tosi iloinen pressavalinnasta! Varsinkin republikaanien naiskuvasta tuli kuultua muutama möläytys liikaa kampanjan aikana.

      Muista tuloksista sitten olinkin kahta mieltä: aloitteista tuo koulutukseen lisärahaa tuova aloite onneksi meni läpi, kuolemanrangaistuksen lakkautus valitettavasti ei.

      Wau, onpa sulla ollut hieno kokemus neljä vuotta sitten! Se oli kuitenkin tietyllä tavalla vielä historiallisempi hetki kuin eilinen.

      Poista
    2. Joo ja silloin seuraavana päivänä NYCiläiset oli kyllä erityisen hyvän tuulisia ja monessa paikassa tuntemattomilta sai kuulla kommentteja: "What a great day!".

      Poista
    3. Kuulostaa mahtavalta :). Se on aina hienoa, kun saa mahdollisuuden osallistua kunnon "kansanjuhlaan", varsinkin, jos on samaa mieltä juhlijoiden kanssa :). Jossain Texasissa saattoi olla eri tunnelmat silloin ;).

      Poista
  7. Ronja, niihin pulliin tulee vaan voita ja runsaasti bio vaniljasokeria, siis ihan oikeeta vaniljasokeria missä on hirveesti mustia pilkkuja. Helppoa ja hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta! En ole koskaan koettanut mitään vaniljatäytteisiä pullia, vaikka rakastan vaniljaa. Pitää kokeilla tällaista joskus, kun olen trokannut Suomesta oikeaa vaniljasokeria :).

      Poista