lauantai 9. maaliskuuta 2013

Mitä suomalaista ruokaa tarjosin

Joku ehkä vielä muistaa, kun muutama kuukausi sitten kyselin vinkkejä suomalaisen ruoan tarjoamisesta ulkomaalaiselle. Sain silloin teiltä lukijoilta niin mahtavia vinkkejä, että aion hyödyntää niitä useammallakin kerralla. Nyt kaikkien vieraittemme jälkeen sain vihdoin järjestettyä tämän ensimmäisen lounaan, johon silloin vinkkejä kyselin.


Päädyin tarjoamaan kermaista lohikeittoa. Se ei olisi tullut itselleni mieleen, mutta niin monilla oli sen tarjoamisesta positiivisia kokemuksia, että päädyin siihen. Laitoin keittoon perunoita, porkkanoita, voissa kuullotettua sipulia, laakerinlehtiä, n. 350 g lohta ja pari desiä kermaa. Kalaliemen tein kalanpäiden keittelyn sijaan ihan vain Knorrin kalaliemikuutioista. Tarkoitukseni oli laittaa myös tilliä, mutta sen unohdin ostaa. Olisin halunnut kokeilla myös Kokeilevan kokin vinkkaamaa fenkolia, mutta sitä ei juuri nyt löytynyt. Tämän hieman riisutun keiton kera tarjosin ruisnappeja voilla. Ilokseni keitto tuntui maistuvan, vieras santsasikin ja kyseli tarkkaan sen tekemisestä.


Jälkiruoasta jäin harmittelemaan, että unohdin Jutan ehdottaneen mustikkapiirakkaa! Se olisi ollut täydellinen. Muista vaihtoehdoista esimerkiksi korvapuusteja olin hänelle jo tarjonnut aiemmin ja lätyt ja pannarit oli kommenteissa mielestäni osuvasti todettu aamupalaruoiksi. Joten päädyin huijaamaan ja tarjosin ei-niin-suomalaista Avec Sofién mustikkapannacottaa, josta on tullut varman päälle jälkkärini. Se maistuu aina kaikille ja marjat ovat sentään suomalainen juttu, eikö... Se oli menestys tälläkin kertaa ja vieras pyysi ohjeenkin jälkikäteen. Seuraavalla suomalaisella aterialla sitten sitä mustikkapiirakkaa.


Lopuksi vieraani halusi lähettää lukijoilleni terveisiä. Hän pyysi myös erikseen mainitsemaan olevansa ruoan suhteen nirso :D.


Eli iso kiitos neuvoistanne!

12 kommenttia:

  1. Lempikukat päässeet pöytään...:) Täydellisesti valittu värisävy! Ja aivan mahtavat terveiset paikalliselta ystävältä, haha! /m

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah, hauskaa, että huomasit neilikoiden lohenpunaisen värin :).

      Poista
  2. Lohikeitto on kyllä loistava, plus nopea ja helppo. Minäkin laitan sitä usein kotona ja vieraille myös, aina on tullut kehuja!

    Nuo Vaniljat ovat kyllä niin kauniit, tuli oikein nostalginen olo, kun omalla mammalla on Suomessa samat astiat :-)

    Minäkin bongasin colour coordinated kukkaset, kaunista :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen saanut ekat vaniljani (toivottuna) yo-lahjana ja kerännyt niitä siitä lähtien. Nykyään tosin olen vähän kyllästynyt niihin mutta käytössä ne ovat hyvät, kestävät ja sopivan kokoiset.

      Saatoin kuvissa vähän alleviivata niitä kukkia :D.

      Poista
  3. Nam, kuulostaa hyvältä! Lohikeitto toimii aina, varsinkin kermaisena. Ihailin jo aiemmissa postauksissa noita sinun ruisnappejasi. Hauskaa, että "pakon edessä" olet oikein paneutunut ruisleipomiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta! Ihmettelen, etten ole aiemmin tehnyt lohikeittoa, kun se on tosiaan helppoa ja hyvää.

      Ja heh, pakon edessä nimenomaan, Suomessa en jaksaisi ruisleipää vääntää ;). Mutta eipä ruisleipä siellä koskaan niin hyvältä maistunutkaan :).

      Poista
  4. Hyvä että suomalainen ruoka maistui :)
    Voisinpa itsekin tehdä lohikeittoa, alko niin tekemään mieli kun noita kuvia katto :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tämä rohkaisee tarjoamaan suomalaista ruokaa toistekin :). Mun pitää itekin tehdä lohikeittoa useammin :).

      Poista
  5. Hei Ronja! Löysin tänään aamulla blogisi, ja aloitin lukemisen alusta. Nyt olen päässyt maaliskuuhun 2012, ja aion lukea kaikki loputkin postaukset. Tykkään blogistasi, kirjoitat kivasti ja kuvasi ovat todella upeita!
    Arvailen miehesi työpaikkaa, koska myös minulla olisi mahdollisuus lähteä San Diegoon töihin työpaikkani kautta. Olenkin välillä leikkinyt ajatuksella lähteä, koska olen niin kyllästynyt tähän Suomen talveen. Vielä ei kuitenkaan rohkeus ole riittänyt ja samalla mietityttää, pystyisinkö todella jättämään läheiset ihmiset ja ihanan kotini ja kaiken muun. Voisihan sitä toki lähteä vaikka vain vuodeksikin, eihän sen tarvitsisi noin lopullista olla, kuin esim. teillä. :)
    Teidän tarina on ollut todella kivaa luettavaa tähän asti (tosiaan vasta blogin alkupuolella), ja se on antanut positiivisen kuvan muuttamisesta ja siitä kaupungista.
    Jatkan lukemista ja ehkä kommentoin myöhemminkin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Mari! Kiva kun löysit, olet tykännyt ja kommentoit :). Ei sieltä myöhemminkään kauhutarinoita löydy, sillä meillä on kaikki mennyt toistaiseksi oikein kivasti ja ollaan oltu tosi iloisia, että otettiin tämä hyppy tuntemattomaan :). Tässä kaupungissa on mielestäni kaksi huonoa puolta, se että pitää mennä autolla joka paikkaan ja asumisen hinnat. Ja huonot karkkivalikoimat ;). Muihin huonoihin puoliin en oikein ole törmännyt.

      Luulen, että arvailet oikein ;). Itse en koskaan edes ollut kauheasti haikaillut ulkomaille ja silti oman kokemukseni pohjalta kannustaisin tulemaan kokeilemaan. Vaikka tosiaan määräaikaisella sopparilla, jolloin voi sitten täällä katsoa, miten viihtyy. Ihan kaikki eivät ole viihtyneet, mutta tavallisempi tarina on, että tänne jäädäänkin pidemmäksi aikaa, jopa pysyvästi. Me otettiin vähän sellainen päivä kerrallaan asenne, että katsotaan, miten kauan viihdytään. Ja tietty oleskelulupajutuistakin riippuu, miten kauan täällä voi olla. Yleensä kuitenkin on helpompi päästä takaisin Suomeen päin, jos haluaakin palata.

      Poista
  6. Lohikeitto on niin hyvää ja yleensä kaikki kalakeitot. Siitäkin tulee hyvä mieli kun omatekemä ruoka maistuu vieraille ja kotiväelle :).

    Unohdin sanoa sinulle aiemmin, että käytän myös ruisrouhetta aina jonkin verran joka leipomuksessa. Nyt (laitoin taas ruisleipätaikinan hapantumaan) valitettavasti pääsi Suomesta tuotu ruisrouhe loppumaan, mutta ei hätää, sillä täältäkin saa rouheita. Olen käyttäyt cracked rye, se on "jyvämäistä" rouhetta eli oikein karkeaa, melkein kuin jyviä. Sitten on saatavana rye meal (esim. Bob's Red Mill pumpernickel meal), se on ohuemmaksi jauhettua.

    lone star

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, mitä sanot tuosta omatekemästä ruoasta :). Ja kiitos näistäkin vinkeistä, haluan ehdottomasti kokeilla noita myös, sillä tykkään yleisesti "jyväisistä" leivistä :).

      Poista