keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Brunssille ilmojen halki

Ystäväni on yksityispilotti ja opiskelee parhaillaan edelleen liikelentäjäksi. Hän kutsui minut mukaan harjoituslennolle. Ohjelmassa oli lento sunnuntaibrunssille Hemetin pienen lentokentän lentokenttäkahvilaan ja takaisin.


Harjoituslentokone on pieni neljän hengen kone, ei siis mikään jumbojetti. Aluksi koneesta tarkistettiin lukemattomia pikkuasioita ja sen jälkeen päästiin lähtemään. Kiitoradan päässä vähän jännitti, kun kone tuntui niin pieneltä ja heiveröiseltä, mutta päästyämme sulavasti ilmaan jännityskin katosi.


Lensimme menomatkalla vuoristossa.

Noin tunnin lennon jälkeen laskeuduimme Hemetin pikkuiselle kiitoradalle.


Kuulokkeet naulaan ja brunssille.Me tankkasimme tällä kentällä vain munakkaita ja pannareita sympaattisessa kahvilassa. 

Lensimme takaisin meren kautta.


Katselin pienkoneen siipiä ja mietin kaikkia niitä jamesbondeja, joiden olen leffoissa nähnyt roikkuvan sellaisissa.


Näimme tyypillisiä sandiegolaisia omakotitaloalueita.


Ja vähemmän tyypillisiä eli Rancho Santa Fen. Olin juuri oppinut San Diego Magazinen naapurustovertailusta, että se on ylivertaisesti San Diegon piirin kallein asuinalue, jossa asuntojen keskihinnat ovat n. 1,5 miljoonaa. Kakkosena olevan Del Marin keskihinnat yltävät hädin tuskin yli miljoonan. Ei ole vaikea uskoa noita hintoja, kun alla olevia taloja katsoo. San Diegon keskustan siluetti ja Coronadon silta näkyivät kaukaa, kun kaarsimme jo lentokenttää kohti.


Loputtomat moottoritiet - se tämän kaupungin huonoin puoli.Sitten laskeuduimmekin jo lähtökentälle. Kiitos vielä hauskasta sunnuntaista hälle, joka itsensä tästä tekstistä tunnistaa!

36 kommenttia:

 1. Awesome!
  Aivan mieletön kokemus!
  Upeat kuvat! Oliko kuvaaminen hankalaa? Heilahteleeko tai täriseekö kone paljon?
  Kiitos tästä perspektiivistä tutustua San Diegoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli! Ei oikeastaan ollut vaikeaa kuvata. Kone ei varsinaisesti kauheasti tärissyt mutta välillä se heilahti ilmavirtojen johdosta. Mulla oli vakaa pilotti :). Se tietty helpotti kuvaamista, että oli aurinkoinen päivä, jolloin pystyi laittamaan kuviin lyhyehkön valotusajan (mulla oli 1/250 tai nopeampi). Jos speksit jotain kiinnostaa, niin käytin myös isompaa f-arvoa kuin itse usein käytän (f7.1). Vaikka se ei vielä ole mikään maisemakuvaajan aukon koko, niin antoi kuitenkin riittävän laajan tarkennusalueen (ja silti vielä tarpeeksi lyhyen valotusajan). Se auttoi varmasti myös.

   Poista
 2. Sinulla on ihana ystävä - tuollainen kyyti kelpaisi mullekin ! Ihania maisemia ja ilmeisen vakaa käsi kuvaajalla !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja hän on ihana ystävä vielä muutenkin :).

   Poista
 3. Ihana postaus. Oli kuin olisi ollut itse mukana koneessa. Hulppeita taloja todellakin yhdessä kuvassa. ja ihanan sininen meri toisessa.

  Satunnainen vierailija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että tulit mukaan tälle virtuaalilennolle, Satunnainen vierailija :).

   Poista
 4. Varmasti aivan mahtava kokemus! Ja upeita kuvia.

  Mua olisi kyllä pelottanut itseäni ihan kamalasti vaikken mitenkään lentopelkoinen muuten olekaan ja vaikka lennän kyllä paljon. Mitä pienempi kone sen hurjempaa... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole isoilla koneilla lentämistä pelännyt koskaan mutta tuo vähän jännitti ajatuksena ja varsinkin juuri ennen kuin oltiin lähdössä ilmaan. Tuli sellainen olo, että voi ei, mihin mä olen lähdössä. Mutta koneen noustua ilmaan jännitys haihtui :). Mua myös usein pelottaa korkeilla paikoilla, joten pelkäsin, että jos en uskallakaan katsoa ympärilleni, mutta sellaista ei ollut lainkaan. Ei tietty ole muissakaan lentokoneissa ollut, mutta ajattelin, jos tämä olisi eri.

   Poista
 5. Voi että sun arki vaikuttaa tosi tylsältä: aurinkoa, lentokoneella syömään aamupalaa ja noissa maisemissa... t. kateellinen (ja suurimahainen) toimistohiiri. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei valitettavasti ihan jokainen arkipäivä ole tuollainen :D.

   Poista
 6. Ihania kuvia! Oli varmaan mukavaa päästä kuvaileen tuollaisesta harvinaisemmasta perspektiivistä :)

  -Nanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin oli, hahmotin ihan uudella tavalla tätä kotikaupunkia, että mitä kaikkea missäkin on. Se näytti yhtäkkiä niin pieneltäkin ;).

   Poista
 7. Huh, sain luettua koko blogin läpi parissa päivässä. Ja janoan jo lisää! Kerrassaan upeita kuvia, sinulla on kyllä todella silmää hyville kohteille. Voisin hyvin kuvitella ostavani kuviasi seinälleni!

  Ja vau, mitä ystäviä sinulla on, kun pääset brunssilennolle! Olet muutenkin päässyt käymään upeissa kohteissa, alkaa kuulostamaan se San Diego hyvältä vaihtoehdolta.

  Oletteko pärjänneet miehesi tuloilla? Tai oliko teillä paljon säästöjä? Onko siellä asuminen kallista? Ilmeisesti teillä on kuitenkin kivan kokoinen asunto?

  Täytyykö olla naimisissa, jotta saa helpommin viisumit molemmille, jos toisella on työpaikka tiedossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari, kuvakommentista ja nostan hattua, että kahlasit koko blogin läpi! Kiva myös jos blogi innostaa suuntaamaan tännepäin :).

   Meille oli työsopimuksen neuvotteluvaiheessa selvää, että palkan pitää olla sellainen, että sillä tarvittaessa kaksi ihmistä pystyy täällä elämään. Koska olimme muuttamassa määräämättömäksi ajaksi, niin olisi kestämätöntä jos joutuisi käyttämään koko ajan säästöjä elämiseen. Toki alussa säästöjäkin joutui käyttämään tyyliin auton ostoon ja elektroniikan uusimisen (suurin osa Suomen sähkölaitteista ei täällä käy), mutta toisaalta firma maksoi muuton kokonaisuudessaan ja vuokrasi meille pariksi kuukaudeksi väliaikaisen asunnon ja noiden ansiosta pääsee kyllä tarvittaessa hyvään alkuun. Hankinnatkin ehkä ovat erilaisia, jos on tulossa tänne ikään kuin pysyvästi kuin jos muuttaisi määräaikaisella sopparilla (lue: ehkä vähän pienempikin telkkari riittäisi :D). Määräaikaisesti muuttaessa voisi ehkä ottaa kalustetun asunnonkin, ne eivät maksa paljon enempää kuin kalustamattomatkaan. Palkat ovat täällä yleisesti ottaen isommat kuin Suomessa, mutta olihan meillä silti Suomessa enemmän rahaa käytössä, kun molemmat olimme (melkein samapalkkaisissa) töissä ja koska asumismenot omistusasunnossa olivat paljon pienemmät. Mulla on sellainen mielikuva, että määräaikaisella expat-sopimuksella tulevat saisivat jotain päivärahoja kanssa, mutta en ole tästä varma. Tosin onkohan silloin Suomen palkka? En tiedä, mutta nämä kannattaa tsekata.

   Vuokrat ovat täällä yleisesti ehkä pääkaupunkiseudun hinnoissa, tosin asunnot ovat varmaan isompia kuin Suomessa. Siis tyyliin keskivertokaksio maksaa ehkä saman verran kuin keskivertokaksio Helsingissä, mutta täällä siinä on enemmän neliöitä. Meillä on n. sadan neliön kolmio (=2 bedroom) ihan hyvämaineisella alueella. Esim. nämä keskivertohinnat kuulostavat mielestäni oikeansuuntaisilta ja niillä alueilla, joilla todennäköisesti haluaisit asua, vuokrat eivät ole ainakaan keskivertohintoja alemmat:
   http://www.mynewplace.com/city/san-diego-apartments-for-rent-california
   Vuokramarkkinat ovat täällä laajat ja hyvät, joten valinnanvaraa on.

   Olen siinä käsityksessä, että nykyään myös avopuolisolle voi saada puolisoviisumin, mutta en mene vannomaan.

   Kysy vain, jos tulee muuta mieleen, ja mulle voi lähettää sähköpostiakin profiilini kautta :).

   Poista
 8. Upeita kuvia!! Ja lentäjän tyttärenä tietysti ihastuin tämän kirjoituksen aiheeseen :) Tuollaisilla pikkukoneilla pääsee kyllä näkemään maailmaa hienosti lintuperspektiivistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heidi, hauskaa, olet varmasti päässyt näkemään kaikenlaisia maisemia elämässäsi :). Tuo on muuten totta, että pikkukoneella pääsee hyvin ihailemaan maisemia, kun lennetään sen verran matalalla.

   Poista
 9. Ihana päästä matkalle mukaan näiden kuvien muodossa. :) Ei mikään hullumpi brunssipäivä!

  VastaaPoista
 10. Vau, onpa upeita kuvia ja varmasti hieno kokemus! Voin vain kuvitella, kuinka aluksi kone tuntuu paljon hurjemmalta kuin perus-Finnair. Ja hauska ohjelmanumero tuo brunssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi ei ollut pahemmin turbulenssia, sellainen varmaan höykyttäisi pikkukonetta kunnolla... Ja oli jokin sentään myös vähemmän hurjaa, nimittäin nousut ja laskut. Tuntui kuin höyhenellä olisi noussut ilmaan, kun se lähti lentoon :).

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Karlis, oli kyllä harvinaisen mukava sunnuntaipäivän ohjelma :).

   Poista
 12. Kiitos kattavasta vastauksesta! Täytyykin tutustua tuohon asuntosivustoon. Sellainen tuli vielä mieleen, että millä miehesi kulkee töissä? Jos taloudessa on vain yksi auto, ja kaupungissa ei muulla pääse liikkumaan... onko mahdollista asua lähellä työpaikkaa? Riippuu tietenkin firmasta, mutta onko niiden lähellä asutusta? Tuntuupa hölmöltä edes kysellä tämmöisiä. :)

  Mihin aikaan siellä tulee pimeää? Tuleeko pimeä samaan aikaan ympäri vuoden? Suomessa tykkään valoisista kesistä, ja vastaavasti pimeä talvi ahdistaa. Siellä olisi varmaan juuri siitä välistä? Tasaisesti valoa ja pimeää ympäri vuoden? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieheni käy töissä autollamme ja vien hänet töihin niinä päivinä, jolloin itse tarvitsen autoa. Viime vuonna, kun kävin kielikurssilla joka päivä, niin vein hänet töihin joka päivä. Mutta me valitsimme asunnon sijainnin juurikin siten, että töihin on järkevä automatka, muuten tämä järjestely olisi vaikeaa. Suurimmassa osassa perheitä varmaan on kaksi autoa, tai pikemminkin auto/ajokortillinen ja jos meillä olisi lapsia, niin elämä olisi hyvin vaikeaa yhdellä autolla. Nyt tämä järjestely on sujunut vielä ihan ok, mutta jos jossain välissä päädyn takaisin työelämään, niin sitten pitää varmasti hankkia toinen auto. Leasing-autot ovat kanssa yksi vaihtoehto.

   Meidän väliaikainen asunto oli niin lähellä työpaikkaa, että siitä olisi pystynyt menemään töihin pyörällä, jos se ei olisi seilannut muuttokuormassa Atlantin päällä siihen aikaan. Eli periaatteessa asunnon voi löytää läheltäkin työpaikkaa, jos se on ykköskriteeri. Jotkut harvat täällä muutenkin pyöräilevät töihin - sääthän ovat siihen suotuisat ympäri vuoden - mutta sitten täytyy olla aika tarkkana asunnon valinnassa, jos pyöräily houkuttaa. Pyörätiet ovat täällä kapea kaistale autokaistan reunassa (joskus kaistojen keskellä!) ja kaikilla teillä ei ole pyöräteitä, joten aina ei pysty pyörällä menemään huolimatta siitä, että asuisi lähelläkin työpaikkaa. Liikennekin on monilla teillä sellaista, että ei houkuta lähtemään sekaan pyörällä.

   Pimeä tulee mielestäni ympäri vuoden joskus 17-19 välillä eli kesät ovat pimeämpiä kuin Suomessa. Vastaavasti tietty talvet valoisampia, mutta harvemmin se työssäkäyvä osapuoli valitettavasti näkee kaupunkia päivänvalossa muuta kuin viikonloppuna ja lounastunneilla. Tosin se valoisa aika on sitten tosi valoisaa eikä sellaista ympärivuorokautista harmautta niin kuin Suomessa usein.

   Täältä voi katsoa auringonlaskut ja nousut, käytän tätä itse välillä kuvausten suunnittelussa:
   http://www.timeanddate.com/worldclock/astronomy.html?n=770

   Poista
 13. Vau mitkä maisemat! Oli varmasti mahtava kokemus.

  VastaaPoista
 14. Hei!
  Löysin blogisi tänään; pitää viikonlopun aikana kahlailla vanhoja postauksia läpi :-) Tuli vaan jotenkin aurinkoinen olo ekoista jutuista, kiitos :-)
  Itse asustelen ulkomailla (Kööpenhaminasssa) miehen työn takia ja ihan jo senkin takia on kiva lukea toisen ulkosuomalaisen elämästä.

  Minäkin kirjoittelen blogia ystäväni (perheellinen käsityöguru) kanssa, mutta sen aihepiiri pyörii aika paljon sisustuksen ja DIY:n ympärillä; niin työni kuin inspiroivan ympäristön takia. Ja tottakai mukana on paljon fiilistelyä Kööpenhaminasta.
  Tervetuloa visiitille:

  www.hubanehome.blogspot.com

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hubanehome ja kiva kun poikkesit. Blogisi kuunnostaa kiinnostavalta, menen tutustumaan :).

   Poista
 15. Ihan mielettömiä kuvia taas kerran, olet kyllä niin taitava! Omat räpsyt alkaa aina vaikuttaa niin ankeilta ja väsyneiltä näiden sun taidonnäytteiden jälkeen. :D

  Mahtava kokemus varmasti! Mä en ole muuten koskaan ollutkaan tuollaisen ihan pikkukoneen kyydissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pöh mutta kiitos kuitenkin :). Sulla on kanssa sitten ilmailupuolella jotain vielä kokematta :).

   Poista
 16. Norpan blogista ^^tänne löysin ja pakko yhtyä ihailemaan upeita kuviasi <3 Nousi kova kamerakuume ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Celina! Kiva kun löysit, luen itse sun blogia säännöllisesti :). Kamerakuume on vaikea sairaus, aina vähintään objektiivikuume on päällä...

   Poista
 17. Hienoja kuvia

  Oma Siippani lentää pienlenotkoneen lupakirjaa parhaillaan. En ole ihan varma kuinka halukas olen lähtemään kyytiin,kun lupakirja viimein on saatu... Olen pari kertaa ollut pienkoneessa ja voinut pahoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Lumo :). Matkapahoinvointilääkkeet voisi auttaa? Jotkut kuulemma ottavat sellaisia. Mulle tuli hieman huono olo pari kertaa, kun kaarrettiin, mutta yleisesti ottaen oli ihan hyvä olo vaikka olen joskus kärsinyt matkapahoinvoinnista busseissa aiemmin.

   Poista