tiistai 5. maaliskuuta 2013

Rukiinen aalto


Löysin kamerastani vielä yhden ruisleipäkuvan, joka unohtui edellisestä postauksesta. Ruisnappien sijaan ruisleipätaikinasta voi tehdä muitakin muotoja. Kokeilin viimeksi tehdä Aalto-vaasin muotoisella piparimuotilla muutamia rukiisia aaltoja. Muotiksi käy oikeastaan mikä vain astia tai muotti tai taikinaa voi leikata ihan vapaalla kädellä. Koska ruisleivät eivät kohoa paljon, pitävät ne muodon varsin hyvin.

Lisäys: Bongasin juuri uudesta Martha Stewart Living -lehdestä tällaisen Rye Soda Bread reseptin. Jännä resepti, ei juurta eikä lainkaan hiivaa vaan ainoastaan ruokasoodaa. Ruisjauhoja on ohjeessa vain osa, loput vehnäjauhoja. Tätäkin voisi joskus äkilliseen ruisleivän himoon koettaa, vaikkei ihan kunnon ruisleipää olekaan.

4 kommenttia:

 1. Mahtava idea käyttää muottia!
  Tätä täytyy kokeilla, kun seuraavan kerran haluaa tarjota vieraille suomalaista ruokaa :-)

  Ps. Nigerialainen ystävättäreni rakastaa Väinämöisen palttoonnappeja ja lohitahnaa. Pyytää että teen niitä aina kun tulee käymään meillä. Eli maistuu se ruis muillekin, kuin suomalaisille

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on yksi täällä asuva ystävä, jonka olen tutustuttanut ruisleipään ja hän on aivan ihastunut siihen :). Hän ei tosin ole perusamerikkalainen, kun on Euroopasta alun perin. Huomasin muuten juuri yhdessä täkäläisessä nettikaupassa (Sweden's best) olevan myynnissä niitä Kallen tahnoja ja ajattelin tehdä tilausta. Napit ja lohitahna ovat vaan hyvä yhdistelmä :).

   Poista
 2. Joskus sitä hulluuksissaan on ajatellut, että voihan sitä elää ilman ruisleipääkin. Mutta eihän sitä oikein voi ;). Me suomalaiset olemme vain niin koukussa tuohon ruisleipään.

  lone star

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lone star, mietin juuri samaa yksi päivä. Että miten musta on tullut niin fanaattinen ruisleivän suhteen täällä. En Suomessa kuitenkaan edes joka päivä sitä syönyt, olkoonkin, että kotiin ostamamme leipä oli aina ruisleipää. Täällä sitä vain tuntee syvää kaipuuta ruisleipää kohti, vaikka olen elämässäni syönyt paljon parempiakin leipiä kuin ruisleipä. Jokin siinä ruisleivässä tosiaan vain on koukuttanut :).

   Poista