lauantai 28. joulukuuta 2013

Inkivääritoffeeta

Innostuin joulun aikana kokeilemaan toffeen tekoa törmättyäni Martha Stewartin inkivääritoffeen ohjeeseen. Kyseessä oli muuten ihan perinteinen toffeen ohje mutta sekaan lisättiin kristallisoitua inkivääriä. Oikein yllätyin, miten hyvin inkivääri sopi toffeen kanssa.

Täällä erilaiset inkiväärituotteet ovat muuten hyvin suosittuja ja niitä mainostetaan terveellisinä. Kristallisoitua (ja sokerikuorrutettua) inkivääriä myydään monessa muodossa, ja Trader Joe's myy jopa inkiväärikarkkeja - nekin ovat pussinkyljen mukaan terveellisiä. Tiedä sitten siitä mutta aika hyviä karkkeja itse asiassa.


Ostin karkinkeittoon sitä varten tarkoitetun lämpömittarin lähikaupasta muutamalla dollarilla. Sen jälkeen homma sujuikin ongelmitta. Alla käyttämäni ainesosat, alkuperäisen ohjeen seesaminsiemenet jätin pois. 1 kuppi = 2,5 dl.

  • kasviöljyä leivinpaperin voiteluun
  • 2 kuppia kuohukermaa
  • 2 1/4 kuppia sokeria
  • 6 rkl suolatonta voita
  • 1 1/4 kuppia vaaleaa maissisiirappia (vaalea, suomalainen siirappi korvannee hyvin)
  • 1/2 tl karkeaa merisuolaa
  • 1/2 tl vaniljauutetta (vaniljasokeri käynee korvikkeeksi)
  • 1/3 kuppia kristallisoitua inkivääriä hienoksi paloiteltuna
Ohjeesta tuli pieni pellillinen (n. 25 cm x 35 cm). Aluksi pellille laitetaan leivinpaperi ja sivellään se kevyesti kasvisöljyllä. Sen jälkeen yhdistetään kerma, sokeri, voi ja siirappi isossa kattilassa ja hämmentäen kuumennetaan, kunnes seos sakenee ja sen lämpötila on 248 °F (120 °C). Itselläni tässä touhussa kesti selvästi kauemmin kuin ohjeessa mainittu 15 minuuttia. 

Seoksen kuumennuttua tavoitelämpötilaan otetaan kattila nopeasti liedeltä ja sekoitetaan joukkoon suola, vanilja ja inkivääri. Kaadetaan seos pellille ja annetaan jähmettyä huoneenlämmössä ohjeen mukaan vähintään 8 tuntia. Mitä kuivempi ilma, sitä parempi. Seoksen jähmetyttyä siitä voi leikata palasia. Itse tosin malttamattomana leikkasin ekat palaset jo parin tunnin kuluttua enkä huomannut merkittävää eroa seuraavana aamuna leikkaamiini palasiin. Ehkä se johtui tästä kuivasta aavikkoilmastosta.

Tarkennuksia ohjeeseen voi katsastaa alkuperäisreseptistä.

4 kommenttia:

  1. Aaah, nam! Rakastan inkivääriä kaikissa olomuodoissa <3 Kiitos reseptistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepa hyvä, tämä oli mielestäni tosiaan hyvin onnistunut yhdistelmä :).

      Poista
  2. Minäkin tein tänä vuonna toffeita joululahjaksi (joululahjaspoilaus-postauksessa). Minä käytin ihan tavallista siirappia ja tuli hyviä. Jotta seoksen sai 120 asteeseen, niin meni kyllä varmaan 40 minuuttia meidän hellalla!

    Hassua, kun ennen joulua tein, en epäonnistunut kertaakaan. Nyt tehtiin tänään ja ensin tuli liian löysää ja sitten kun kuumensimme lisää, se kovettui aivan liian kovaksi. Ei tosin ollut lämpömittaria, se taitaa olla kaiken a ja o.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täältä ei tavallista siirappia oikein löydä... Mulla kanssa kesti varmaan noin kauan siinä keittelyssä. Pikkuisen alkoi jo tylsistyttää! Mutta oli sen arvoista ;).

      En ole aiemmin viitsinyt tehdä toffeeta, kun tuota lämpömittaria aina korostetaan enkä ole halunnut hankkia, kun ajattelin, että se on varmaan tosi kallis. No, alan liikkeessä täällä sellainen hienon näköinen olisikin maksanut 25 dollaria mutta lähikaupasta sai sellaisen perinteisen kuumemittarin näköisen olisiko ollut 6 dollaria. Sen kanssa puuha oli tosi helppoa, joten suosittelen, jos aikoo enemmänkin karkkia keitellä :).

      Poista