keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Sitruunapuu

I wonder how
I wonder why
Yesterday you told me 'bout the blue blue sky
And all that I can see is just a yellow lemon-tree

(jää muuten aika helposti soimaan päähän)


Ostettiin sitruunapuu parvekkeelle. Asuinalueemme pitäisi olla erityisen suotuisia sitrushedelmien kasvatukseen ja hyvin viihtyvä sitruunapuu voi täällä tuottaa hedelmää ympäri vuoden. Sitruunapuu kuulemma rakastaa aurinkoa - kukapa meistä ei - ja tarvitsee sitä vähintään kuusi tuntia päivässä. Aika tarkkaan sen verran aurinko parvekkeellemme paistaakin. Jos tämä viihtyy, niin hankimme myös kääpiölimettipuun, sillä käytämme limeä paljon ruoanlaitossa. Haluan erityisesti kaffir limen, jonka lehtiäkin voi käyttää ruoanlaitossa. Lajiketta on vain vähän vaikea löytää.


Ostimme erityisesti ruukkukasvatukseen sopivan kääpiösitruunapuun, lajike on Meyer improved. Taimi on tällä hetkellä noin puolen metrin korkuinen. Kääpiösitruunapuita oli myynnissä monia eri lajikkeita ja mietin lopulta tätä tai Eureka -lajiketta. Tuo Eureka on lajike, jota kuulemma usein myydään kaupoissakin. Tämä Meyer puolestaan on sitruunan ja appelsiinin tai mandariinin risteytys, joten maun pitäisi olla hieman makeampi kuin normaaleissa sitruunoissa, mutta kuitenkin selvästi sitruunainen. Lajiketta on tehnyt tunnetuksi Martha Stewart, sillä tämä on hänen suosikkisitruunansa leivontaan. 

pienen pieniä sitruunanalkuja

Erilaiset sitruunaleivonnaiset ovat yksiä suosikeistani, joten täällä tietenkin jo vesi kielellä odotetaan oman puun satoa. Ja varmaan saadaan jonkin aikaa vielä odottaakin ;). Oikeastihan parasta kasveissa on kasvun seuraaminen ja onnistumisen elämykset. Turussa kasvatimme kesäisin parvekkeella yrttejä, kirsikkatomaatteja ja chilejä ja eihän se koko kesän kastelu ja hoivaaminen nyt mitenkään ollut niiden kymmenen tomaatin ja kahden chilin arvoista. Mutta kehitystä oli mielenkiintoista seurata.

kukkia ei ole montaa, mutta uusia kukkanuppuja on paljon

sikäli kun olen oikein ymmärtänyt, niin sitruunat saavat alkunsa kukinnoista

Puun lehdet olivat vähän kellertäviä (aurinko korostaa vielä kuvissa) ja se voi kuulemma johtua joko virheellisestä kastelusta tai lannoitteen puutteesta. Sitruunapuu tarvitsee vain harvoin vettä ja vähän lannoitetta, joten epäilen liikakastelua. Sillä olen yleensä itsekin kasvini saanut hengiltä. Ostin siksi tällaisen näppärän kosteusmittarin muutamalla dollarilla. Antura työnnetään syvälle multaan ja mittari ilmoittaa luvun asteikolla 1-10. Mukana tulleen taulukon mukaan sitrushedelmät kastellaan vasta, kun mittari näyttää yhtä eli multa on lähes kuiva. Kastelun jälkeen mullan kosteuden pitäisi olla täysi kymppi. Joskohan aloitteleva viherpeukalo tämän kanssa onnistuisi.

kosteusmittari näyttää basilikan mullan kosteuden asteikolla 1-10

Sitruunapuusta voi olla yksi lisäetukin. Kotimme ympärillä pyörii paljon kolibreja ja sitruunan hyvälle tuoksuvat kukat kuulemma houkuttavat niitä. Täällä ihan myydään kolibrien houkuttimia ruokintalaitteita ja mielessäni kiikutin sellaista jo parvekkeellemme kunnes kuulin, että asuinyhteisössämme on lintujen ruokinta kielletty. Mutta kasveja ei ole kielletty, joten tervetuloa aterioimaan meidän sitruunapuulle, pikku kolibrit ;).

kolibrin houkutin

2 kommenttia:

  1. Jännityksellä odotan sitruunapuun satoa! Sitruunaiset leivonnaiset ovat minunkin lemppareitani, joten olen kyllä vähän kade omasta puusta! :)

    Kolibrit ovat jotenkin maagisia. En ihmettele, että haluatte niitä pörräämään parvekkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä ne pikkusitruunat kasvavat vähän joka päivä, saas nähdä saadaanko kypsiksi asti :).

      Olen niin ihastunut noihin kolibreihin. Jään aina tuijottamaan, kun näen niitä, vaikka näen niitä täällä joka päivä :). Kun olimme ostamassa sitruunapuuta, yksi kolibri tuli pyörimään sitruunantaimien joukkoon ja katsoimme henkeä pidätellen, kun se surrasi siihen kosketusetäisyydelle vieressämme olevan taimen kukkaset katsastamaan. Käsittämätöntä, miten ne niiden siivet toimivat, kun ne pystyvät pörräämään paikallaan.

      Poista