lauantai 11. tammikuuta 2014

Inkivääriä ja Blackfish toipilaalle

Täällä ollaan oltu viikon aikana kipeänä vuorotellen mutta nyt vihdoin alkaa molemmat olla kunnossa taas. Itselläni on ollut yleensä paha tapa käyttää kuumetta alentavia lääkkeitä heti, kun mittari on hivunnut 37 asteen huonommalle puolelle. Nykyään kuume hyvin harvoin edes nouseekaan. Nyt nousi, ja päätin antaa elimistölle mahdollisuuden taistella pöpöä vastaan itse. Pidättäydyin täysin lääkkeistä, vaikka olen varta vasten raahannut Suomesta Finrexineitä tätä varten. Lopputuloksena oli pari päivää korkeintaan 38 asteen kuumetta ja pientä kurkkukipua - ja sitten se oli poissa. Liekö sitten ollut kyseessä heikko pöpö vai oliko kuume todella niin tehokas vastalääke, mutta ikinä ei ole näin helppoa flunssaa ollut. Taidan jatkossakin yrittää välttää kuumetta alentavia lääkkeitä.


Kipeänä hellin elimistöä inkiväärijuomalla ja kanasopalla. Paloittelen tuoretta inkivääriä ja keitän sitä, kunnes vesi saa vähän väriä. Lisään lopuksi vähän hunajaa. Soppaan heitän riisiä, paistettua kanaa, parsakaalia, inkivääriä ja sitruunaruohoa ja keiteltyäni kaiken kypsäksi lisään kookosmaitoa.


Sohvan pohjalla rötköttäessäni tuli katsottua Netflixistä dokumenttielokuva Blackfish. Elokuva kertoo yhden vangitun miekkavalaan, kolmen ihmisen kuolemassa osallisena olleen Tilikumin, tarinan. Samalla elokuva kysyy, tekeekö vankeus ja huonot olot miekkavalaat aggressiivisiksi ihmisiä kohtaan. Luonnossa miekkavalaat eivät yleensä ole aggressiivisia ihmisiä kohtaan. Äänessä ovat Amerikan kolmessa Seaworldissä työskennelleet miekkavalaskouluttajat, jotka nyt haluavat nostaa esille tämän viihteen kääntöpuolen. Yksi näistä Seaworldeistä sijaitsee täällä San Diegossa ja on luultavasti alueen suosituin nähtävyys. Olemme itsekin käyneet siellä kerran lapsivieraiden kanssa.

En voi hurskastella olevani erityisen eettinen omassa suhtautumisessani eläintarhoihin ja akvaarioihin. Olen aina rakastanut erityisesti akvaarioita ja aiemmin olin innokas akvaarioharrastaja itsekin. Voisin tuijottaa niitä loputtomiin. Mutta nämä merinisäkkäiden showt eivät ole koskaan olleet mieleeni. On aina tuntunut jotenkin pilkanteolta valjastaa nämä upeat eläimet tekemään pienessä altaassa hassuja temppuja silakan perässä. Tämä dokumentti onnistui kuitenkin avaamaan silmiäni uudella tavalla. Eläimet kärsivät ja ihmiset joutuvat vaaraan viihteen nimissä. Onko se sen arvoista? Moni elokuvan nähnyt tuntuu olevan sitä mieltä, että ei. Seaworldin osakkeen arvo on nimittäin laskenut 30 % dokumentin viime kesänä tapahtuneen julkistuksen jälkeen.

Näen välillä meressä delfiinejä käydessäni rannalla juoksemassa. Kaukaa eivätkä ne edes tee mitään jänniä kierrehyppyjä. Silti se sykähdyttää joka kerta enemmän kuin Seaworldissä näkemäni delfiiniesitys.


Lisää Blackfish -dokumentista: The Orca Project.

11 kommenttia:

 1. Olen kyllä samoilla linjoilla - akvaariot pikkukaloineen ovat kauniita ja niitä voisi katsella loputtomiin, mutta isompien kalojen temppuilut eivät sytytä sen epäluonnollisuuden vuoksi. Olin aikoinaan töissä sellaisessa paikassa jossa toimenkuvaani kuului käydä Seaworldissa pari kertaa kuussa katsomassa tappajavalas Lolitan hyppelyä. Mieluummin olisin katsonut valaan kulkua valtameressä laivankannelta kuin sen ponnisteluja ahtaassa altaassa.

  Hyvä että selvisitte flunssassta noin vähällä ja ilman apteekin lääkkeitä. Mulla on kaapissa teiltä päin hankittuja Night&Day flunssakapseleita… ovat kyllä supertehokkaita flunssan iskiessä.

  VastaaPoista
 2. Pitääpä katsoa tuo dokkari.

  Tuli mieleeni matkamme Curacaolle. Kävimme jossakin paikallisessa meriakvaariopuistossa tms. En tiedä, menikö silloisen raskauden piikkiin, mutta itkin delfiinien esityksessä. Jotenkin tuntui tosi pahalta katsoa vankeudessa olevien delfiinejä.

  VastaaPoista
 3. Alaskassa asuessa tuli usein nähtyä miekkavalaita, valaita ja pyöriäisiä luonnossa. Niin majesteettisia hienoja villieläimiä on mielestäni rikollista pitää pienissä altaissa ihmisen viihdykkeenä. Tiedän, etten pysty itse edes katsomaan tuota dokkaria, vaikka olenkin tietoinen sen tapahumista. Pelkkä ajatuskin puistattaa ja itkettää.

  On a happier note, täytyy testata tuota sun soppaa... kuulostaa harvinaisen hyvältä ja yksinkertaiselta.

  VastaaPoista
 4. Moikka! Täällä Saksassa tuo inkivääritee on tosi suosittua, toimii ihan niinkin, että silppuaa inkiväärin pieneksi ja kaataa kuuman veden suorana päälle :). Auttaa kyllä hyvin flunssaan!

  VastaaPoista
 5. Kiitos dokkarivinkistä, pitääpä katsoa. Minun suhtautumiseni akvaarioihin ja eläintarhoihin taitaa olla aika lähellä omaasi. Delfiiniesitykset, joissa on opetuksellista juttua, ovat mielestäni ihan ok, mutta Atlantassa oli vuosi sitten tehty esityksestä show, jossa ei ollut mitään opetuksellista ja sen sijaan joku äijä spandexissa laulamassa huonoa oopperaa. Eniten minua kuitenkin häiritsi se, että akvaariossa oli maitovalaita. Siis oikeita valaita, sisäakvaariossa! Eikä edes siinä isoimmassa altaassa!

  Oletko muuten nähnyt The Coven?

  VastaaPoista
 6. Inkivääritee on kyllä ihan ehdoton flunssan kukistaja, itselläni ainakin toimii tosi hyvin! Sitten jos tuntuu vähänkin, että kurkku tulee kipeäksi niin kurlaan suolavedellä, toimii. Viime flunssassa kyllä turvauduin noiden kikkojen lisäksi finrexiiniin ja selvisin muutamassa päivässä flunssasta.

  VastaaPoista
 7. Tuo dokkari on niin surullinen ja ahdistava... Itse olen ihan ehdoton niin eläintarhojen kuin minkä tahansa vesipuiston suhteen. Eli ei molemmille. Jos haluan nähdä kyseisiä eläimiä, niin maksan itseni vaikka ennemmin kipeäksi ja lähden katsomaan niitä jonnekin kauas maailmalle, luontoon minne ne mielestäni kuuluvatkin. Ollaankin joskus naureskeltu miehen kanssa, että voi meidän lapsiparkoja (jos sellaisia meille joskus siunaantuu), kun jää Korkeasaaret ja Särkänniemen delfinaariot välistä, mutta joutuvat raahatuiksi sitten toiselle puolelle maapalloa katsomaan vapaina polskivia delfiinejä taikka savannilla käyskenteleviä leijonia ;)

  VastaaPoista
 8. Ihana blogi!

  Blackfish on niin surullinen dokkari :(

  VastaaPoista
 9. http://www.change.org/petitions/seaworld-inc-humanely-release-the-orca-whale-known-as-tilikum-to-a-seapen-for-rehab

  VastaaPoista
 10. Blogi on ollut hiljaisena jo vuoden päivät. Olisi kiva lukea kuulumisia, miten elämä sujuu pallon toisella puolella. :)

  VastaaPoista