tag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post7233215394187935492..comments2023-04-17T03:34:04.111-07:00Comments on Eternal Sunshine: Mitä suomalaista ruokaa tarjoaisit?Ronjahttp://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comBlogger32125tag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-7442144675803198822012-11-05T02:16:22.156-08:002012-11-05T02:16:22.156-08:00Perunarieska olisikin hyvä idea kanssa, pitääpä ko...Perunarieska olisikin hyvä idea kanssa, pitääpä koettaa tehdä joskus. Karjalanpiirakoita ja munavoita tarjoan varmasti joskus jollekin ulkomaalaiselle - kunhan opin tekemään ne kunnolla. Siihen taidetaan tarvita äidin vierailu :).Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-12307073873214000622012-11-04T10:26:06.802-08:002012-11-04T10:26:06.802-08:00Kerran tarjosin monista eri kulttuureista tulleell...Kerran tarjosin monista eri kulttuureista tulleelle joukolle perunarieskoja (koska on helpompi valmistaa ulkomailla), munavoita ja korvapuusteja. Erityisesti munavoi oli "heavenly" vieraiden mielestä ja korvepuustienkin reseptiä sain jakaa :).<br /><br />Oma herkkuni on karjalanpaisti ja pinaattimuhennos, mutta karjalanpaisti vaatii tosiaan kunnon hyvät lihat ja tuntien haudutuksen.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-79787316178900922662012-10-28T17:41:50.280-07:002012-10-28T17:41:50.280-07:00Lisä-ääniä lohikeitolle :). Rosolli (tai sallatiks...Lisä-ääniä lohikeitolle :). Rosolli (tai sallatiksi sitä meillä nimitettiin) olisi muuten jännä, mutta ei kelpaa emännälle itselleen ;).Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-56260528899800432402012-10-28T17:40:29.844-07:002012-10-28T17:40:29.844-07:00Tuo onkin huomaavainen tapa :).Tuo onkin huomaavainen tapa :).Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-24768206617035852182012-10-28T11:31:46.979-07:002012-10-28T11:31:46.979-07:00Minä kerään ne aina pois keitosta ennen ruokailua,...Minä kerään ne aina pois keitosta ennen ruokailua, sillä on todella ikävää jos puraisee vahingossa kokonaista pippuria :). <br /><br />Kokeileva kokkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-21038578707732198702012-10-27T12:43:57.762-07:002012-10-27T12:43:57.762-07:00Lohikeitto tai Karjalanpaisti ja rosolli on kelvan...Lohikeitto tai Karjalanpaisti ja rosolli on kelvannut aina ; )Jonna Meksikostanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-27774881387450569902012-10-27T11:22:22.270-07:002012-10-27T11:22:22.270-07:00Kokeileva kokki, ne taitavat tosiaan olla perusain...Kokeileva kokki, ne taitavat tosiaan olla perusainesosa lohikeitossa. Mutta itse asiassa itse en ole koskaan ollut niiden fani, kun aina onnistun vahingossa puraisemaan sellaisen kokonaisena, vaikka kuinka yritän välttäää. Eli ehkä voisin poiketa klassisesta ohjeesta näiden verran :). Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-30293050249105899902012-10-27T11:20:54.433-07:002012-10-27T11:20:54.433-07:00Anonyymi, kiitos ensin kauniista kommenteistasi bl...Anonyymi, kiitos ensin kauniista kommenteistasi blogista :). Kylmäsavulohikeitto kuulostaa muuten ihanalta! En vain tiedä, saako täältä kylmäsavustettua lohta. Savustettua saa, mutta kylmäsavustetusta en ole niin varma. Pitääpä selvittää.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-59304568217197386532012-10-27T09:39:35.002-07:002012-10-27T09:39:35.002-07:00Heiiii, minäkin olen nakannut lohikeittoon muutama...Heiiii, minäkin olen nakannut lohikeittoon muutaman kokonaisen maustepippurin :).<br /><br />Kokeileva kokkiAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-56151316763591641362012-10-27T03:45:02.147-07:002012-10-27T03:45:02.147-07:00Jäin koukkuun blogiisi muutama kuukausi sitten, ku...Jäin koukkuun blogiisi muutama kuukausi sitten, kun kaveri suositeli vierailemaan sivullasi! Ihania kuvia, mielenkiintoisia huomioita Suuresta Amerikan Ihmemaasta :)<br /><br />Lohikeittoa täällä jo mainostettiinkin hyväksi vaihtoehdoksi ja koin heti velvollisuudekseni jakaa mielestäni maailman helpoimman ja maistuvimman, lohikeiton ohjeen:<br /><br />Ainekset:<br /><br />-2 keskikokoista/isoa keltasipulia<br />-6 perunaa <br />-2 pkt kylmäsavulohta (Suomessa taitavat olla 150g/pkt)<br />-puntti tilliä<br />-täysmaitoa<br />-merisuolaa<br />-oliiviöljyä/voita<br /><br />Ohje:<br />-Pilko keltasipuli pieneksi ja kuullota hetki pienessä tilkassa oliiviöljyä/voinokareessa kattilan pohjalla. Mausta kevyesti merisuolalla<br />-lisää joukkoon vettä ja perunat. Anna kiehua kunnes perunat ovat kypsiä.<br />-lisää joukkoon täysmaitoa noin 3-4 dl, silputtu tilli sekä sopivaksi paloiksi pilkotut kylmäsavulohipalat.<br />-anna keiton lämmetä/kiehahtaa ja mausta makusi mukaan suolalla<br />-nauti!<br /><br />Erittäin helppoa, nopeaa ja maistuvaa. Välillä olen heittänyt muutaman maustepippurin joukkoon, sekä ripauksen aromi/yrttisuolaa. Keiton salaisuus piilee kylmäsavulohen ihanassa maussa. Keiton kanssa tarjoilen paahdettua ruisleipää, johon hieron valkosipulin kynttä ja laitan voita päälle. Nam!<br /><br /><br /><br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-70819987480652331982012-10-26T20:48:58.655-07:002012-10-26T20:48:58.655-07:00Kiitos kun jaoit kokemuksia! Tämä vahvistaakin sit...Kiitos kun jaoit kokemuksia! Tämä vahvistaakin sitä, että ehkä ne kaalikääryleet olisivat liian riskaabelia tosiaan. Itselle ne kyllä maistuisi (miehelle ei) ;). Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-53858737959799225272012-10-26T20:46:22.431-07:002012-10-26T20:46:22.431-07:00Kiitos myös näistä ohjeista, ihanaa kun jaksoit na...Kiitos myös näistä ohjeista, ihanaa kun jaksoit naputella! Molemmat kuulostaa herkullisilta :). Ja hyvä havainto noista letuista ja pannareista, tuo on muuten ihan totta!Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-74373823962295451382012-10-26T20:43:12.767-07:002012-10-26T20:43:12.767-07:00Kiitos, lainaankin jatkossa tuota selostustasi :)....Kiitos, lainaankin jatkossa tuota selostustasi :). En olekaan koskaan ajatellut, mutta noinhan se tosiaan on. Oma sukuni tulee toiselta puolelta lännestä ja toiselta puolelta idästä, mutta meillä kotona syötiin enemmän savolaisia ja karjalaisia ruokia. Kalaa syötiin tosi harvoin, lähinnä lohta ja muikkuja silloin, kun niitä oli saatavilla. <br /><br />Pitääpä muuten käydä Whole Foodsissa pikimmiten, josko sieltä löytyisi helpotusta tähän viime aikoina riivanneeseen sienikastikehimoon, kiitos vinkistä.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-34592767735882345742012-10-26T20:34:51.315-07:002012-10-26T20:34:51.315-07:00Siitä tulee kyllä itselle aina Suomi mieleen :). T...Siitä tulee kyllä itselle aina Suomi mieleen :). Taidan tarjottavaksi kallistua enemmän juuresten puolelle, kun luulen, että vieras ei juurikaan syö niitä, kun taas riisiä ja pastaa varmaan käyttää.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-3970669998990752242012-10-26T20:31:17.616-07:002012-10-26T20:31:17.616-07:00Voisi joskus tehdä palapaistia ihan vain itselle t...Voisi joskus tehdä palapaistia ihan vain itselle tämän kommentin jälkeen :). En ole vielä ihan sinut täkäläisten lihatiskien kanssa, joten vähän epäilyttää, löytäisinkö tarpeeksi hyviä raaka-aineita näin lihavoittoiseen ruokaan, jotta uskaltaisin ainakaan heti tarjota sitä.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-49680016750312912462012-10-26T20:25:14.429-07:002012-10-26T20:25:14.429-07:00Mustikkapiirakka voisi olla ihana :). Olin miettin...Mustikkapiirakka voisi olla ihana :). Olin miettinyt vähän lettuja, mutta tuolla myöhemmin joltain tuli hyvä pointti, että täällä sellainen ehkä miellettäisiin enemmän aamiaiseksi.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-8278082854809553102012-10-25T16:25:16.330-07:002012-10-25T16:25:16.330-07:00Kokkasin lapsen kavereille (silloin High School ik...Kokkasin lapsen kavereille (silloin High School ikäisiä) suomalaisen aterian - siinä oli rosollia, lanttulaatikkoa, kaalikääryleitä, kanamuna/etikkakastike sallattia, perunaa ja lihapullia. Jälkiruoaksi tein ison pellin pannukakkua ja sitä kermavaahdolla ja mansikkahillolla. Fazerin konvehteja ja 'pihlajanmarja' karkkeja. Ylivoimainen voittaja oli se pelllillinen pannukakkua. Ei tietysti näytä yhtään samalta kuin nämä paikalliset pannukakut, mutta ainakin kelpasi nuorisolle. Niitä kaalikääryleitä väänsin monta tuntia ja vieraat ei niistä juuri piitanneet (hyvä juttu että itselle jäi enemmän). :)Leenahttps://www.blogger.com/profile/06129535681582660115noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-82900219865321954612012-10-25T14:50:03.258-07:002012-10-25T14:50:03.258-07:00Pannukakkua enkä lettuja tarjoaisi jälkiruokana si...Pannukakkua enkä lettuja tarjoaisi jälkiruokana sillä täällä ne mielletään enimmäkseen aamiaisruuiksi. Siis, hyviähän ne ovat, oikeata comfort food, ja itse teen aika usein pannukakkua tai lettuja. Nyt olen tehnyt omenapannukakkua aika usein. <br /><br />Teen sen näin: paistan laakeassa isossa paistinpannussa omenarenkaita voissa (kirpakoita, pehmeitä omenalajikkeita esim. McIntosh). Otan omenarenkaat pannulta pois, ja kaadan siihen sopivan määrän pannukakkutaikinaa, sitten laitan omenalohkot taikinan päälle. Laitan pannun uuniin, ja paistan pannukakun kypsäksi. Se nousee mukavasti reunoja pitkin ylös ja syntyy vähän sellainen "kulhomainen" pannari. Nam!<br /><br />Olen aika pohjoisesta Suomesta kotoisin, mutta poroa en ole tainnut koskaan syödä muuten kuin ehkä leikkeleenä joskus. <br /><br />Karjalanpiirakoita leivon itse usein, mutta niitä en ole tarjonnut muille vieraille kun suomalaisille.<br /><br />Apple crumblea olen myös tehnyt nyt aika usein koska omenaaika alkaa olla parhaimmillaan. <br /><br />Crumble: kauraryynejä, vehnäjauhoja, almond meal (karkeata, kuorineen jauhettua mentelijauhelmaa), hieman fariinisokeria, ripaus suolaa sekoitetaan ja lisätään sulatettua voita niin että tulee crumble.<br /><br />Voilla voideltuun uunivuokaan ladotaan isoja omenapaloja, joihin on puristettu sitruunamehua. Päälle ripotellaan sokeria(vaikka tavallista ja fariinisok.) ja kanelia oman maun mukaan. Sitten ripotellaan crumble päälle haluamansa määrä. Paistetaan niin kauan että omenat ovat pehmeitä ja crumble saanut väriä pintaan. Aivan ihanaa jäätelön kanssa tai jugurtin kanssa. Tässäkin olen käyttänyt pehmeitä ja happamia omenoita, esim. juuri tuo McIntosh-lajike.<br /><br />Kokeileva kokki Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-60372100104254761872012-10-25T13:05:33.495-07:002012-10-25T13:05:33.495-07:00Mä olen aika usein selostanut, että Suomessa on ka...Mä olen aika usein selostanut, että Suomessa on kahta eri ruokakulttuuria: lännessä on meri ja ruoka on enemmän mallia kalaa-ja-kasviksia. Idässä taas Savon ja Karjalan ruokakulttuurit vievät possupatojen ja leivonnaisten ääreen. Mutta eilen ranskantunnilla kysyttiin paha: mikä on sinun kotikaupunkisi spécialité gastronimique? Ööh, jaa että mikä ruoka on helsinkiläistä... kuulema silakkapihvit, mutta itse olen syönyt niitä kerran enkä tykännyt, että se siitä. Ranskanopettaja yritti ehdottaa, että olisiko poro? No ei nyt ihan kyllä ole.<br /><br />Ruoasta mä tarjoaisin karjalanpiirakoita ja munavoita. Jos pitää tarjota jotain täyttävämpää ruokaa (vaikka kyllä karjalanpiirakoistakin täyteen tulee, kun niitä syö pellillisen!), niin menisin itsekin saaristomökkeilijänä kalalinjalle, tai sitten jotain sienimuhennosta. Täällä muuten näkyi kerran Whole Foodsissa tuoreita kantarelleja - kannattaa ehkä tsekata, josko sieltä löytyisi metsäsieniä edes kuivattuna?Jennihttp://salamanteri.net/georgianoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-65738048470262086462012-10-25T10:48:32.376-07:002012-10-25T10:48:32.376-07:00Makarooni laatikko!
T. MaijaMakarooni laatikko!<br />T. MaijaAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-28777747515667524602012-10-25T10:44:48.862-07:002012-10-25T10:44:48.862-07:00Minä tykkään myös palapaistista. Minusta sekin on ...Minä tykkään myös palapaistista. Minusta sekin on aika suomalaista, mutta siinä on mielestäni enemmän makua kuin karjalanpaisissa. Siinä siis ainakin erona, että lihat on (pelkkää) nautaa ja ne paistetaan pannulla enne hauduttamista. Karjalanpaistin liemi on kirkas, palapaistin ei. Karkkishttps://www.blogger.com/profile/02950051393861255222noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-48411365856634146162012-10-25T10:40:44.054-07:002012-10-25T10:40:44.054-07:00mustikkapiirakkaa jälkkäriks tai jotain marjapiira...mustikkapiirakkaa jälkkäriks tai jotain marjapiirakkaa :) tai miten olisi pannukakku mansikkahillolla? ois ainakin helppo tehdä.Juttanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-54023594634358660492012-10-25T10:07:09.491-07:002012-10-25T10:07:09.491-07:00Karjalanpiirakat ois kyllä niin hyviä! Olin ajatel...Karjalanpiirakat ois kyllä niin hyviä! Olin ajatellut niiden kanssa odottaa, että karjalanpiirakkamestari aka äiti tulisi kylään, mutta jaksaiskohan kokeilla itse ensin.<br /><br />Karjalanpaisti on musta perinteistä suomalaista ruokaa parhaimmillaan - ja pahimmillaan. Tarkoittaen sitä, että se nojaa juureksiin ja hyvään, mureaksi haudutettuun lihaan. Parhaimmillaan se on suomalaiselle vähään maustamiseen tottuneelle maukas, mutta maistuisikohan tylsältä maustetuimpiin ruokiin tottuneille. Pitänee koettaa joskus! Mulla on useampikin suomalaisesta ruoasta kiinnostunut täällä, niin maistajia löytynee kaikille ruokalajikokeiluille, jos oikein innostun.Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-1866635948976263572012-10-25T04:42:42.777-07:002012-10-25T04:42:42.777-07:00Mäkin ehdotan karjalanpaistia (superhyvää juureste...Mäkin ehdotan karjalanpaistia (superhyvää juuresten, sipulin ja vaikkapa pekonin kanssa pitkään haudutettuna). Laitan siihen vielä kermaa, vaikka ei perinteiseen ruokaan kuulukaan.<br /><br />Itse tein joskus lihapullia ja muusia. Lihapullat taitaa olla ruotsalainen keksintö (en oo ihan varma), mutta ei se niin tarkkaa oo.<br /><br />Ai niin, ja karjalanpiirakat (little shoes, niinku mun eräs ystävä sanoo). :D<br /><br />Birkhttps://www.blogger.com/profile/16051826417386927094noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2594221871914632965.post-76509120391221224652012-10-25T00:28:23.281-07:002012-10-25T00:28:23.281-07:00Täällä aina välillä koko Suomi mielletään venäläis...Täällä aina välillä koko Suomi mielletään venäläiseksi, niin ei se niin tarkkaa varmaan ;). Kiitos myös näistä vinkeistä, olen saanut jo paljon ajatuksia :). Tässähän tulee oikein valinnanvaikeus lopulta :).Ronjahttps://www.blogger.com/profile/18345144232787464080noreply@blogger.com