torstai 6. kesäkuuta 2013

Kuntoilulupauksen puolivälikatsaus

Tein vuodenvaihteessa konkreettisen kuntoilulupauksen, että aloittaisin jokaisen arkipäivän vähintään puolen tunnin liikunnalla. Näin puolen vuoden jälkeen on hyvä vilkaista, miten lupauksen on käynyt. Ja  hyvinhän sen tietenkin on käynyt, tuskinpa muuten tätä postausta kirjoittaisin. Alkuvuodesta nyt oli vieraita ja muita tekosyitä, mutta vähintään viimeiset kolmisen kuukautta tavoite on ainakin määrällisesti toteutunut joka viikko. Tällä hetkellä liikun vähintään tuon 5 kertaa viikossa, yleensä aamuisin, ja sykemittari raportoi liikuntaa keskimäärin 6-7 tuntia viikossa. Esimerkiksi viime vuoteen verrattuna se on noin tuplasti.

Erityisesti olen pyrkinyt lisäämään reippaampaa aerobista liikuntaa, joka aiemmin rajoittui lähinnä viikottaiseen bodycombatiin. Nyt käyn asuntomme omalla salilla juoksemassa crosstrainerilla ja vihdoinkin olen löytänyt myös hyvän rullaluistelureitin. Tänne muuttaessamme yksi ilonaihe itselleni oli, että voisin rullaluistella ympäri vuoden. Täällä sitten tajusin, että siinä, missä kotona lähdin rullaluistelemaan kotiovelta, täällä pitää erikseen ajaa jonnekin rullaluistelemaan. Näitä autokaupungin riemuja taas. Jokin aika sitten sain paneuduttua asiaan ja löysin kivan reitin täkäläisittäin kohtuullisen ajomatkan päästä. Viime aikoina rullaluistelu onkin ollut jopa ykkösliikuntamuotoni.


Osana liikunnallisempaa elämäntapaa olen muutaman kuukauden jo syönyt aamiaiseksi proteiinismoothien. Ongelmani on ollut, että aamiaiseni on joko kunnon brunssi tai sitten ei mitään. Jos aion tehdä jotain rankempaa liikuntaa aamulla, niin jotain kevyttä olisi hyvä syödä ja itse pidän proteiineja erityisen tärkeinä yön jälkeen. Kevyinä liikunta-aamuina saatan ottaa smoothien vasta liikunnan jälkeen. Omaan smoothiini laitan pakastepensasmustikoita, rahkaa (Trader Joe's Greek-style nonfat plain yogurt), mansikan makuista proteiinijauhetta ja vaniljanmakuista mantelimaitoa. Joka päivä sama smoothie mutta vielä ainakaan kumpikaan perheessä ei ole kyllästynyt.

Tuloksiakin on toki tullut. Sykkeitä on vaikeampi saada nousemaan kuin muutama kuukausi sitten ja vaatteistakin menee nyt päälle sellaiset, joita en johonkin aikaan ole voinut käyttää. Kaikista parasta on kuitenkin, että olen löytänyt uudelleen opiskeluaikojen liikkumisen ilon ja osittain myös addiktion. Välillä on oikein vaikea pitää lepopäivää, kun lihakset ovat levottomina. Tämä olikin ykköstavoitteeni tässä liikkumisen lisäämisessä: tehdä liikunnasta luonnollinen osa (lähes) jokaista päivää.

13 kommenttia:

 1. Hienoa - onnittelut! Paivittainen liikunta on erinomainen tapa saada lisaa energiaa paivaan. Keep it up! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina! Pikkuinen haaste tulossa eteen, kun olen heinäkuussa menossa pariksi viikoksi Suomeen, jossa liikunta jäänee minimiin ja sen sijaan Makuunin laarit kutsuvat ;). Jospa sielläkin nyt vaikka kerran-pari viikkoon saisi jotain tehtyä ja reissun jälkeen saisi palattua takaisin ruotuun...

   Poista
  2. Kun siihen treenaamiseen on tottunut, sita on vaikea edes lomalla jattaa valiin :) Addicting, I would say!

   Poista
 2. Loistavaa, onnittelut ja kiitos inspiksestä!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa tosi hyvältä sitoutuminen liikuntaan. Voi kun voisi sanoa samaa itsestä. Kyllä sitä useamman kerran tulee viikossa liikuttua, mutta se oikeasti rasvaa polttava treeni eli sali on jotenkin vaanvaikea saada säännölliseksi, kun sinne lähteminen on kynnyksen takana, vaikka itse treenaaminen sitten kivaa onkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mulla vähän helpompi elämäntilannekin, kun en nyt käy töissä ;). Viimeksi olen tosiaan liikkunut näin paljon opiskeluaikoina, jolloin aikataulut olivat suunnilleen yhtä vapaita kuin nyt. Itselleni toimii monessa mielessä aamuliikunta parhaiten: aamulla kun puoliunessa vetää suoraan treenivaatteet päälle asiaa ajattelematta, niin tulee lähdettyä. Illalla ja varsinkin töiden jälkeen tuppasi niitä syitä tulemaan helposti. Milloin töissä meni pitkään tai väsytti tai ei ollut ehtinyt syödä lounasta tms. Ja töissäkäydessäni en olisi pystynyt treenaamaan aamuisin, koska en ole mikään viideltä herääjä. Eli täältä ainakin tulee ymmärrystä sinne suuntaan :).

   Poista
 4. Hommasin kuukausi takaperin Gold's Gymille kuntosalikortin ja olen ahkerasti käynyt 3 kertaa salilla (jopa ennen pakollista 1krt/vk spinning tunnilla. Kyllä se vaan tekee hyvää hyökätä työpäivän jälkeen salille, varsinkin jos työpäivä on ollut tosi stressaava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! Muistan, että mullekin tuli aina ihan voittajafiilis, jos teki hyvän päivän töissä ja tuli kotiin kuntosalin kautta :).

   Poista
 5. Ihailtavan paljon olet saanut liikuttua! Minäkin olen viimeiden vuoden aikana ryhdistäytynyt, mutta ihan noin paljon en silti saa tunteja viikossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olet kanssa "ryhdistäytynyt"! Omassa ryhdistäytymisessäni isossa roolissa oli taloyhtiön oma kuntosali, jossa aloin tekemään cardiota niinä päivinä, kun en tehnyt muuta. Kun salille on sata metriä matkaa, niin kynnys on aika matala. Kun se lähteminen kuitenkin on aina vaikeinta. Suomessakin voitaisiin muuten alkaa harrastaa näitä taloyhtiöiden pieniä kuntosaleja, täällä on kaikissa taloyhtiökomplekseissa oma kuntosali.

   Poista
 6. Onneksi olkoon! Hienolta kuulostaa. Jotain samansuuntaista on minullakin edessä, kunhan ensin toivun umpparin aiheuttamasta leikkauksesta. Kiitos inspiraatiosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja tsemppiä sinne toipumiseen ja sen jälkeen treeneihin!

   Poista