perjantai 8. helmikuuta 2013

Valokuvausopiskelija

Kun on jo kohta kaksi viikkoa opiskellut uudessa opinahjossa, niin saako jo nimittää itseään (taas) opiskelijaksi? Aloitin viime viikolla kunnallisessa collegessa valokuvauksen opinnot. Olen käynyt Suomessa muutamia valokuvauskursseja mutta laajempi koulutus oli vain kaukainen haave. En olisi töiden takia voinut kuvitellakaan aloittavani enää uutta koulutusohjelmaa, mutta kun tällainen "pakkotauko" työelämästä kerran tuli, niin ajattelin sitä mahdollisuutena toteuttaa tämä haave.

ensimmäisen kurssin materiaaleja

Alustavana tavoitteenani olisi suorittaa tuolla collegessa sertifikaatti valokuvauksessa. Sikäli kun olen ymmärtänyt, niin sertifikaattiin sisältyisi käytännössä kunnallisen collegen tutkinnon (Associate Degree) valokuvauksen pääaineopinnot mutta ei mitään yleis- tai sivuaineopintoja. Se kuulostaa juuri sopivalta, sillä isoa tutkintoprojektia en enää haluaisi aloittaa. Kunnalliseen collegeen pääsee sisälle käsittääkseni kuka tahansa ylioppilastutkinnon suorittanut. Koulutusohjelmasta riippuen saatetaan lisäksi vaatia myös todistus kielitaidosta. Jatkossa monille kursseille on vaatimuksena tietyn aiemman kurssin suorittaminen jollain vähimmäisarvosanalla.

Itse opiskelijaksi rekisteröityminen onnistui muutamalla hiiren näpäytyksellä. Vaikeampaa on sen sijaan ilmoittautua kursseille. Kursseille ilmoittaudutaan netissä ja oma ilmoittautumisaika tuli sähköpostitse. En tiedä, millä perusteella ilmoittautumisajat jaetaan, mutta monet kursseista olivat jo täynnä ennen kuin ilmoittautumisaikani oli edes alkanut. Kursseille pääsyä tosin helpottaa, että monista kursseista oli useita rinnakkaiskursseja ja voi myös jäädä jonottamaan vapautua paikkoja.


Ehdin vuoden aikana selvitellä monia oppipaikkoja ja vastaavan sertifikaatin voisi suorittaa täälläpäin monessakin opinahjossa. Erilaisia collegeja ja yliopistoja on pelkästään San Diegon piirin alueella lukemattomia. Oppisisällöistä tai opetusten tasosta on vaikea tietää, vaikkakin toiset oppilaitokset toki ovat maineikkaampia kuin toiset. Alueen kuuluisin yliopisto on ilman muuta University of California, San Diego (UCSD). Opinnot ovat maksullisia kaikissa collegeissa ja yliopistoissa, mutta hintaerot ovat suuria.

Kaliforniassa on myös erilliset hinnat ns. Kalifornian asukkaille ja ei-asukkaille. Käytännössä ei-asukkaat maksavat nelinkertaisen hinnan kursseista. Kalifornian asukkuus tarkoittaa sitä, että on ennen opintojen alkua asunut Kaliforniassa vähintään vuoden ja aikoo asua jatkossakin. Tästä ei riitä todisteeksi käsi sydämellä vaan opinahjosta riippuen pitää toimittaa kasa asiakirjoja. Mitä enemmän, sitä parempi, koska päätös on harkinnanvarainen. Todisteeksi asuinpaikasta kelpaavat esimerkiksi vuokrakuitit tai pankkitiliotteet Kalifornian osoitteella vuoden ajalta. Aikomuksella tarkoitetaan sitä, että aikoo tehdä kodin Kaliforniaan sen sijaan, että olisi tullut vain opiskelemaan. Minun collegessa todisteeksi aikomuksesta kelpaavat esimerkiksi Kalifornian ajokortti, auton rekisteriote ja Kalifornian verotiedot. Tai itse asiassa kaltaiselleni ei-kansalaiselle todisteeksi kelpaavat vain ja ainoastaan nuo kolme, joista vähintään kaksi on oltava.


Olin toivonut saavani Kalifornian asukkaan statuksen jo tälle keväälle, mutta en sitä valitettavasti taida saada, koska ajoin ajokortin ja ostimme auton muutaman päivän liian myöhään. En kuitenkaan olisi millään malttanut odottaa enää ensi syksylle, joten otin nyt yhden kurssin tälle keväälle. Eipä nyt keväällä aloittavalle olisi ollut tarjollakaan kuin kaksi kurssia, joista valitsin mustavalkokuvauksen kurssin. Kurssilla keskitytään käymään kameran perustekniikka läpi. Koin kurssin tärkeäksi perustietojen vahvistamiseksi, mutta yllätyksenä tuli - enkä ollut kurssilla ainoa - että koko kurssi kuvataan filmikameralla ja jokaisen kurssilaisen piti sellainen hankkia. Onneksi tuollaisen suunnilleen itseni ikäisen, kuulemma valokuvausopiskelijoiden suosiossa olevan klassikkomallin Canon AE-1 (tietenkin Canon!) löytää varsin edukkaasti käytettynä. En ehkä aluksi ollut niin innoissani juuri tästä filmikuvauksesta ja pimiötyöskentelystä, mutta nyt muutaman kerran jälkeen olen huomannutkin olevani varsin innoissani tästä kaikesta.

20 kommenttia:

  1. Mahtava projekti sulla! Sitten vaan kuvanäytteitä odotellessa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö :). Kuvanäytteitä tullee jo piakkoin, kun toivottavasti saan ekat printit kehitettyä :).

      Poista
  2. Kivan kuuloista opiskelua!

    Mullakin oli "pieni" prosessi tuo kouluun pääseminen. Siis käytännössä kaikki lukion käyneet pääsee mutta sitten kun olen lukion käynyt suomessa niin piti hommata käännöstä ja varmistusta että se vastaa paikallista lukio todistusta. Sitte piti todistaa että asun täällä ihan oikeasti enkä pelkästään koulua varten. Kursseille rekisteröityminen oli meilläkin portaittain, Ensin pääsi ilmoittautumaan ne joilla on eniten kursseja jo kasassa, uudet opiskelijat viimeisinä. Ihan hyvä systeemi ettei jollain jää valmistuminen roikkumaan sen vuoksi ettei pääse tarvittavalle kurssille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Multa ei itse asiassa missään vaiheessa ole kysytty sitä lukiotodistusta, mitä olen vähän ihmetellytkin. Tilasin kyllä Suomesta ylioppilastutkintolautakunnasta käännöksen, mutta ei sitä kukaan ole kysellyt, ja nyt olen tosiaan jo aloittanutkin opinnot. Sen sijaan tuosta asukkuuden todistamisesta täällä ollaan tosi tiukkoja ainakin meidän koululla, ja nyt näyttäisi tosiaan, etten saa sitä asukkuusstatusta vielä tälle keväälle. Yli vuosi oltiin täällä asuttu, kun opinnot alkoivat, ja vakaa aie täällä tosiaan olisi asua nyt toistaiseksi, mutta ovat tosi tiukkoja niistä dokkareista ja niitä pitää olla paljon (olen ymmärtänyt, että joissain paikoissa riittää vähempikin määrä todistuksia, mutta täällä tosiaan ei riitä vain esim. yksi todiste). Asia on kuitenkin vielä auki, kunnes saadaan meidän veropaperit sinne vietäväksi.

      Tuo porrastus kuulostaakin loogiselta ja hyvältä, niin se varmaan meilläkin menee.

      Poista
  3. Mä lueskelen kieltä SDSU:ssa parasta aikaa, meille kerrottiin tuosta ilmoittautmissysteemistä kans sivulauseessa. Mutta on ilmeisen yleistä, että opiskelijat ilmoittautuvat juuri varapaikoille ja ekoilla kouluviikoilla tulevat ajoissa kouluun toivoen pääsevänsä peruutuspaikoille. Siksi ensimmäiset viikot on niin ruuhkaisia, kuulemma.

    Tuo valokuvauksen opiskelu on aina houkutellut minuakin. Mutta mua taitaa kutsua työelämä täälläkin jossain kohtaa. Pahus. :) Sattuisin vaan omistamaan filmikameran, Canonin tietenkin. :) Toki se ei ole mukanani täällä, mutta eiköhän sen joku suomesta mulle postittaisi. En olekkaan sillä kuvannut sitten vuosiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ilmeisesti paikkoja vapautuu tosiaan aika paljon, koska ensi viikoilla saa vielä koko kurssimaksun takaisin.

      Noita valokuvauskursseja oli kaikkina vuorokauden aikoina, ekat alkaa aamukahdeksalta, vikat alkaa iltaseitsemältä. Eli ehkä jonkun kurssin saisi mahdutettua töidenkin oheen :). Mikä kamerasi muuten on :)?

      Poista
    2. Tällä hetkellä kuvailen Canonin 60D rungolla, arvoin pitkään 7D:n ja 60D:n välillä mut päädyin lopulta huomattavasti halvempaan, en kuitenkaan olisi käyttänyt kaikkia 7D:n ominaisuuksia hyödykseni (vaidoin perus 400D:sta tuohon 60D:hen). Ehkä sitten joskus taas uutta. :) Sen filmikameran detaljeja en kyllä muista. Canonin järkkäri sekin kyllä, sain aikanaan rippilahjaksi. Siittä se sitten lähti - rakkaus kuvaamiseen.

      Pitääpä katsella noita kursseja, kun tämä elämä tästä ensin ajautuu urilleen täällä. :)

      Poista
    3. Mulla on sellainen hatara mielikuva, että olisin kuullut joskus tuon 7D:n olevan enemmän filmikuvaajien tarpeisiin kehitetty, joten itsekin olisin varmaan valinnut tuon 60D:n. Tuo filmijärkkäri on kiinnostava, ei varmaan ihan niin vanha ole sitten kuin oma filmikamerani ;).

      Poista
    4. Jep, filmijärkkärini ainakin näyttää lievästi uudemmalle.. ;) En ole malttanut luopua siittä, kun ei koskaan tiedä mihin sitä voisi vielä tarvita - sehän on kohta museoarvoinen. Ja kun siihen käy edelleen nykyinen optiikkani niin mikäs siinä on yhtä runkoa säilyttää. :)

      Poista
    5. Onpa mahtavaa, että nykyinen optiikka käy! Mulla on tossa FD-linssi ja olin ymmärtävinäni, että uudemmat linssit (EF tai EF-S) eivät siihen kävisi. Pitää ehkä kuitenkin vielä selvittää (tai varovasti ihan vain kokeilla), koska olisi kiva saada vähän lisää objektiiveja tuohon.

      Poista
  4. Kuullostaa ihanalta! Itse ilmoittauduin digikuvauksen viikonloppukurssille, toiveena on vihdoinkin oppia kameran käyttö ; )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa! Se on niin valaisevaa, kun oppii kameran koko potentiaalin :).

      Poista
  5. Hauskaa, että sait tällaisen mahdollisuuden kehittää kuvaustaitojasi edelleen. Minäkin jään innolla odottelemaan kuvanäytteitä!

    Minä olen joskus kehittänyt itse valokuvia, jotka jopa otettiin itse tehdyllä laatikkokameralla. Minusta se oli hauskaa hommaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin olen joskus koulussa tehnyt noita laatikkokamerakuvia ja mietinkin tässä yhtenä päivänä, että mitenkähän se tapahtui. Että pystyisiköhän sellaisen rakentamaan itse nyt, kun kerran on pimiö käytössä.

      Poista
  6. Hienoa, että pääset toteuttamaan haaveitasi ja osallistumaan valokuvauskurssille! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen niin iloinen tästä mahdollisuudesta itsekin :)!

      Poista
  7. Tosi mukavaa, että sait tilaisuuden opiskella sinulle mielekästä alaa! Minäkin jään odottelemaan kuvanäytteitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan eka printti saadaan kehitettyä jo tulevalla viikolla, jännää :).

      Poista
  8. Hei kiva kun kommentoit mun blogiin, niin löysin sunkin blogin! :) Ihania kuvia ja aion kyllä perehtyä sisältöönkin paremmin pääsiäisen aikana. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Vilma! Olipa kiva, kun tulit käymään :). Ja kiitos, toisten valokuvausharrastajien kommentit tuntuu aina niin erityisen kivoilta :).

      Poista