keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Kiitospäivän ateria

Palaan vielä pikaisesti kiitospäivän ateriaamme. Ruokalistalla oli kalkkunaa, kasviksia, karpalokastiketta ja maissileipää. Ostin pienimmän löytämäni luomukalkkunan, olisiko ollut reilut kymmenen paunaa eli vajaat viisi kiloa. Pikkuisen liikaa oli sekin neljälle ihmiselle kahdeksi päiväksi.


Alkujuomina oli Sproutsin valmista omenasiideriä kanelitangoilla maustettuina. Tämä alkoholiton juoma muistutti omaan makuuni enemmän aitoa omenamehua tai omenaglögiä kuin omenasiideriä. Se oli todella hyvää.


Maissileipä kuuluu amerikkalaiseen ruokaperinteeseen ja sitä käytetään usein myös kalkkunan täytteessä. Sovelsin maissileipään tätä ohjetta. Osasta maissileipää paistoimme pannulla krutonkeja, joita käytettiin kalkkunan täytteessä. Täytteeseen ei muistaakseni tullut maissileivän lisäksi paljon muuta kuin erilaisia tuoreita yrttejä. Yrttejä ja suolaa hierottiin myös kalkkunan pintaan.


Kalkkunan lisukkeena tarjoiltiin pannulla voissa paistettuja papuja, höyrystettyjä ruusukaaleja ja salaattia parsakaalista, sipulista, valkosipulista ja tummista herkkusienistä. Parsakaali keitettiin kevyesti, sipulit ja herkkusienet paistettiin ja lopuksi salaattiin sekoitettiin kastike öljyistä, viinietikasta, soijakastikkeesta, ripauksesta sokeria, suolaa ja yrttejä. Kalkkunan lisukkeena oli myös Martha Stewartin karpalokastiketta tuoreista karpaloista.

olen tässä miettinyt, millä nuo meidän halloween-koristekurpitsat on kasvatettu, kun ne yhä näyttävät lähes samoilta reilusti yli kuukauden jälkeen

Näin yksinkertainen mutta hyvin maistuva kiitospäivän ateria meillä oli tänä ensimmäisenä vuonna. Jälkkäriksi meillä olisi vielä ollut omenatorttua ja vaniljajäätelöä, mutta niitä kukaan ei enää jaksanut syödä.

8 kommenttia:

  1. Nam, nam! Olen syönyt pari Kiitospäivän-ateriaa, ja kovasti olen tykännyt. Paitsi vaahtokarkeilla kuorrutetusta sweetpotato vuoasta... Teidän menu kuullostaa, ja näyttää, todella hyvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vaahtokarkeilla kuorrutettuja bataatteja! Voi kääk! Mutta kuulostaa toisaalta niin amerikkalaiselta. Ihmettelen usein, mihin kaikkeen niitä makeita juttuja voidaankin lisätä.

      Poista
  2. Oi miten maukkaan näköistä! Minä olisin kyllä ottanut omenaherkkua jälkkäriksi! Onpa ihmekurpitsa, varmaan geenimanipuloitu!

    Kuule, se kirja on niin ihana, en minäkään välitä tuosta romanttisesta tyylistä, koska tykkään mixata modernia ja vanhaa, mutta silti jos olisi pieni puutalo jossakin, niin ehkä Fifin tyylillä sisustaisin....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se omppuherkku syötiin, sitten myöhemmin :). Heti ei vain jaksanut :).

      Täytyy katsoa, jos löytäisi tuon kirjan jostain, kuulostaa niin mielenkiintoiselta :).

      Poista
  3. Mäkin olen miettinyt noita Halloween-kurpitsoja, että missä vaiheessa niitä kehtaisi heittää pois, kun ovat vielä kunnossa vaikka lokakuun alussa ostin... Eivät kuitenkaan koristekurpitsat sovi joulukuuhun ihan aukottomasti.

    Rupesipa välittömästi tekemään mieli aitoa omenamehua tuota kuvaa katsoessa. Sen sijaan mä voin kertoa, että meidän kiitospäiväaterian vaahtokarkeilla kuorrutettu bataattivuoka oli yllättäen yksi aterian parhaista ruoista, eikä ne muutkaan huonoja olleet. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä että en ole ainoa ällötys, jolla on varmaan pari kuukautta vanhoja kurpitsoja koristeena ;). Mutta siis häh, onko toi vaahtokarkki-bataattivuoka siis oikeasti joku perinneruoka täällä? Ei sillä, kuulostaakin toisaalta juuri sellaiselta omituisuudelta, joista nämä täällä tykkäilevät. Mutta jos säkin siitä tykkäsit, niin ehkä pitää joskus päästä maistamaan.

      Poista
  4. Kuulostipa hyvältä aterialta! Me olemme muutaman vuoden syönyt jouluna aina kalkkunaa ja täytyykin koittaa tehdä maissileipää täytteeseen. Jos siis ehtii ja jaksaa.

    Minä olen aina halunnut maistaa tuollaista amerikkalaista omenasiideriä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Omppusiideri oli kyllä huippuhyvää :). Mutta maistui tosiaan mielestäni lähinnä lämpimältä omenamehulta, sellaiselta kotitekoiselta, jouluisilla mausteilla.

      Poista